Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,
máte nějaký tip na odstavení závisláka? Malému bude 13 měsíců a problém je v tom, že sice kojíme jen v noci, ale zato pořád… Večer se mi ho ještě podaří spícího přenést do postýlky, ale od prvního probuzení (po cca 2-3 hodinách) většinou skončí u nás v posteli, protože jakmile ho vrátím do jeho postýlky, za chvilku řev a uklidní ho jen prso. Máme malou postel (šířka jen 140 cm) a dva dospělí a rozvalující se batole se tam prostě pohodlně nevejdou. Problém je v tom, že on prostě je zvyklý u kojení usínat a ostatní věci jako vyprávění pohádek, zpívání, hlazení,… považuje za zbytečné zdržování a jediná jeho touha je prso… Prostě prsní závislost jak vyšitá
.
Řeším jak na to (zatím spíš sbírám informace). Švagrová mi navrhla, abych u ní mrňouse na noc nechala (má sama dvě malé děti). Jenže za jednu noc se toho asi moc nevyřeší. Zkoušeli jste tuhle metodu „maminka není“? Nebo pomohlo nechat hulákat, až přišlo dítko na to, že nic nebude? Do toho se mi totiž moc nechce, ale otázka je, jestli to půjde jinak
. Kolik nocí to hulákání trvalo? Nejlepší by bylo, kdyby nějak sám přišel na to, že vlastně to prso nechce… Jenže jak na to ![]()
Ulrika
Ahoj Ulriko,
my teprve první mimi čekáme
, ale podobný problém měla moje kamarádka. Vyřešila to tak, že cca týden spala jinde, než mimi a taťka. A ono tak po počátečním brečení a vztekání postupně pochopilo, že máma a prso v noci není. Vždy ho utišil jen tatínek. Je to o nervy, ale jim to pomohlo.
Tak třeba zkus a uvidíš
.
Berča
Jééé, všichni řeší, jak odstavit miminko… U nás bude problém odstavit maminku
Jsem závislá na kojení a až to jednou skončí tak to asi nepřežiju ![]()
Asi si budu muset hned pořídit další mimi a další … dokud nebudu v přechodu ![]()
Baghira a Eliška
Ahoj Ulriko,
tento problém moc dobře znám (teda co se týče buzení vstávání,přesně jak píšeš to bylo v tomto věku u malé),občas jsem byla zoufalá a někdy jsem si dělala čárky kolikrát jsem vstávala a podrž se někdy to bylo i 6×. Naše postel je taky 140cm a spát s ní byl děs .No přece jsem vše vydržela ,vím že je toto věk již na odstavení, ale já chtěla malou kojit co nejdýl (ale to sem nepatří),prostě jsme se kojili do tří let ,ale to už jsme šli na odstavení psychologicky: něco za něco. Elinka dostala velký kočárek pro panenku stím,že je s ní velká maminka a nebude se kojit a vida šlo to. Vím je to horší u takového prcka a ještě pokud není možnost ho např. na 2-3 dny dát mimo domov. Nejsem zastáncem nechat řvát a uřvat ,ale budiž je to věcí názoru. Nevím jestli je to tvé první dítě a nakolik je to noční buzení vyčerpávající ,ale já jsem vždy brala ,že má třeba jen žízeň což může ,anebo se něco nepěkného zdá a chce se jen přitulit. Asi jsem ti vůbec neporadila ,ale alespoň možná podpořila,že v tom nejsi sama. A pokud ses přece jen skálopevně rozhodla odstavit , tak přeji hodně zdaru a co nejmíň křiku.
Ahoj Ulriko,
řešila jsem stejný problém před třemi týdny. Malý byl naprostý závislák, usínal pouze s prsem a to i při odpoledním spaní. Bylo mu 18 a půl měsíce!!!! Pořád jsem přemýšlela jak ho odstavit, aby to na něm a na našem vztahu nezanechalo nějaké následky , myslím psychické, protože jak dítko může pochopit, že to co má od narození a na co je zvyklé najednou máma dát nechce??????? A proč???????
Docela jsem se toho odstavování bála a několikrát ho odložila, ale nakonec to fakt dál nešlo, v noci jsem kojila i 10× a už byla unavená rozčílená stalo se, že jsem na prcka i křikla .....
Tak jsem jednoho dne vzala česnek a namazala ho na prsa. Než jsme šli na odpolední spinkání, vysvětlila jsem Matýskovi, že mlíčko od maminky se zkazilo a je blééééé. Matýsek vypadal, že to chápe a pořád opakoval bléééééé. bléééééé, chápal to do té doby než jsme zalehli do postele a měl spát. Samozřejmě se automaticky dožadoval prsa, tak jsem ho vytáhla a opakovala, že je přece bléééé ale že může ochutnat a uvidí--- taky že ochutnal a já v první chvíli myslela, že mě odvezou, protože sosal a pak to přišlo - česnek začal pálit a malej se s bléééééé odvrátil. Trochu poplakával, já jsem mu zpívala a hladila ho, dala mu flašku s mlíčkem od kravičky, protože mlíčko od kravičky je mňam a kravička ho nosí i ostatním dětem . Trvalo to dýl, ale nakonec přece usnul.
Večer plakal víc a nejhorší to bylo v noci, kdy byl rozespalý. Několikrát po mně i tu flašku od kravičky hodil. První dny se musel stále ubezpečovat, že mlíčko od maminky je blééé , ale už stačilo jenom přičichnutí .
Musím ještě říct, že náš malý nechtěl žádné mléko kromě mateřského, vyzkoušela jsem snad všechny na trhu a nic. Tak jsme nakonec skončili na kravském, plnotučném, myslím že je to pořád lepší, než žádné.
Bylo to hodně rychlé a nenásilné odstavení, poplakával jen první noc a to jenom proto, že nevěděl co má místo dumlání prsa dělat, ale nebyl to ten hysterický, zoufalý a vztekací pláč.
Tak pevné nervy a hodně úspěchů a hlavně klidný průběh odstavení přeje
Evula a matýsek 19m
Ahoj Ulriko,
tento problém řešíme asi týden. Malá má skoro 19 měsíců a kojila jsem ráno, v poledne na uspání, večer a v noci asi dvakrát. A už toho na mě bylo opravdu moc. Jak psala Baghira taky jsem na kojení „závislá“, takže jsem to odkládala a odkládala, až prostě jednou měla Terezka svůj „kojící den a noc“ a visela na mě snad pořád, tak jsem si řekla dost.
Večer jsem nakojila a na noc nastoupil na uspávání tatínek. Ráno jsem nakojila zase a po obědě opět uspal taťka. Nejhorší byly asi první tři dny, nebýt pevně rozhodnutá asi bych jí zase dala cucnout. Pak už se ale začla budit v noci jen jednou a teď už zase uspávám i já. Sice zahlásí „cuci“, ale dám jí hrneček s vodou, zazpívám a usne. Takže teď kojím jen ráno a večer. Neříkám, že už máme vyhráno, ale je to podstatně lepší ![]()
A ještě ke spaní s vámi. Terezka měla taky takovou krizi kolem roku, ale protože máme dost vysokou postel a měla jsem strach, že spadne, zkusili jsme ji dát spát už do pokojíčku a místo tehdejšího vstávání 6× za noc bylo za pár dní jen 2×.
Snad jsem trošku poradila. Držím palečky a hlavně přeju pevné nervy a brzo klidné spaní.
Martina
Měla jsem superzávisláka. Přes den cucal do 2 let a 4 měsíců - pak jsme mu namluvili, že by nesměl do vlaku, že pan průvodčí pozná, že cucá „tíťu“. To fungovalo přes den, noční odstavení nás čekalo o pár měsíců později. Sice mohl spát s námi, ale nesměl cucat - a po dvou nocích řevu to vzdal a od té doby spal celou noc.
Pro pobavení jeho monolog: „CHci tíťu, opavdu jo, jsem blbecek, jsem miminko, chci tíťu…“
Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží cucat druhé mimi.
Ahoj holky, hrozne vas obdivuju. Memu synovi bylo 9m. Do tri mesicu jsem ho v noci kojila tak trikrat. Postupne se to zhorsovalo a ted, co ho trikrat denne krmim lzickou normalnim jidlem, je to snad jeste horsi. Kojim ho po kazdem jidle, aspon nemusime resit piti a pak samozrejme kojim mezi jidly. No a v noci ho kojim prumerne petkrat. Jsou dny, kdy se citim jakztakz a dny, kdy jsem totalne vycerpana. Taky po prvnim kojeni zustava Vitek s nama. Postel mame velkou dost. Ale to nemeni nic na faktu, ze se proste nevyspim. Ja jsem sama o sobe mela vzdycky problem usnout. To asi moc lidi nepochopi. Ted sice usnu vetsinou u kojeni. Ale nekdy mam pocit, ze jsem tak unavena, ze uz ani usnout nemuzu. Nekdy, kdyz si jdu lehnout driv, uz ani rovnou neusinam. Uz slysim, jak se Vitek prevaluje a bude jist. Zkousela jsem mu misto prsa dat lahev, ale on to pozna a odstrkuje ji.
V noci misto me k nimu rozhodne nikdo vstavat nebude. Pres den mi ho taky nikdo nepohlida, abych se dospala.
Taky ho chci dlouho kojit. Ale porad uvazuju nekojit v noci a porad to nedokazu. A ted vidim, jak dlouho jste to dokazaly vy. No taky ho nenecham uplakat. Uz si rikam, ze za dva roky koupim auticko a vysvetlim, ze neco za neco:-)0
Alusa
Ahoj holky,
moc děkuju za Vaše reakce. Možná bude jednodušší ještě chvilku počkat, až mi Andrýsek bude trochu rozumět. No, snad se nám to nějak podaří, hlavně s co nejmenším křikem…
Mějte se!!!
Ulrika
Ahoj, tak to mi něco připomíná. V době, kdy jsem přes den už nekojila, zato v noci po hodině a ne vždy po kojení usnul… jsem se rozhodla utnout i noční kojo. Přestěhovali jsme se s manželem do obýváku, zapli chůvu a vydrželi přesně 10 nocí poslouchat celonoční řev. Chodili jsme tam po pěti minutách, dali napít vody, zadudlíčkovat, pohladit, položit a odejít. Vydržel křičet hodinu a půl, pak na necelou hoďku usnul a začal řev na novo. Myslela jsem, že to nepřežiju. Jedenáctou noc prospal v kuse. Byla jsem šťastná. Bohužel předčasně. Další noc opět řev. Tak jsem to prozatím vzdala… Syn (teď 8 měsíců) usíná v postýlce, pak cca v 22:30 začne plakat a jediné, co ho uklidní je prso. Přendám si ho do postele a pak „kojíme“ po hodině do rána. Není to o mlíku, prostě závistlost… Jen kdyby aspoň tu hodinu mezi kojením spal, bohužel pořád vykřikuje, sedá si a skáče po nás s manželem. Asi to budeme muset vydržet. M.
Ahoj Ulriko, taky jsem se rozhodla odstavit dítko - závisláka. Má 14 měsíců a už se cítím dost vysátá:) Jeden z hlavních důvodů pro odstavení je ten, že kojením (a staráním se o 11kg drobka:) hubnu. Nechci vypadat a cítit se jako zombie, tak pomalinku zkoušíme „zavřít kohoutek“. Líbí se mi výše uvedené rady a asi z nich taky něco vyzkouším. Např. uspávání tatínkem je (podle mě) skvělá věc - ale u nás to, bohužel, nepůjde, protože manžel pracuje v Praze, takže přes týden jsem na uspávání sama:( Stejně tak spaní v jiné místnosti než ratolest by u nás nešlo, protože bydlíme v garsonce. Zatím.
A protože Lucka nepije z láhve a ani jiné hrníčky ji nijak nenadchly, máme Avenťáckou láhev se savičkou a tak ji zatím jen pomalu zvykám na Nutrilon. Dělám z něj večerní kašičky a u Večerníčka (kdy se tolik nevzpouzí pít z něčeho jiného než z prsa, protože je zaujatá pohádkou) mi vypije tak 40ml. Není to žádná sláva, ale aspoň něco. A až se přestěhujeme (snad to bude brzy:), tak to odstavení dorazím:)) Snad.
Mamči, tak to jsem teda zoufalá. Chtěla jsem přestat kojit v roce, ale jak tak čtu Vaše zkušennosti, tak to asi nebude taková sranda. Chtěla bych taky vyzkoušet nekojit přes noc,ale když nemám žádnou víru, nebo skoro žádnou, ano žádnou jistotu, nebo aspoň větší naději, že to zabere, tak je mi z toho na nic. Když si představím, že v noci nebudu několik dní spát vůbec, a druhý den budu sama/manžel v práci/ s prckem nevyspalá, tak je to horor. Ale zkusit to musím, jen najít odvahu. Držím Vám palce, aby jste byly taky silné…
Ahojky,
naše noční odstavování trvalo 4 noci a od té doby je klid.Malýmu byl rok a kojili jsme skoro nepřetžitě celou noc.Moje bolavá prsa rozhodla za mě.Počkala jsem ,až náš táta(kazič a rozmazlovač) odjede pryč a šli jsme na to.Brouček nejvíc křičel hodinu a to spíš nadával,než brečel.Tajně jsem doufala,že potom začne spávat celou noc
.Ale to se povedlo párkrát až teď(v 17m).Asi jsem měla začít s nočním odstavováním dřív,protože když na mě synek v noci křičel „mama dej dej kojo!“,bylo to daleko horší,než „pouhý“ pláč.Jenomže,jak tady spousta mamin píše,závislák jsem spíše já
a nebýt těch bolavých prsou…Samozřejmě kojíme dodnes,ale už jen ráno.
Jo a jinak jsem malýho zvykala postupně na UM,takže vše proběhlo OK.Katty
Ahoj, kojila jsem malou do 19 měsíců. O odstavení jsem uvažovala od 1 roku, ale jí se to nezamlouvalo. V 18 měsících mi přestala odpoledne spávat, takže odpadlo jedno kojení (do té doby usínala jen u prsu!!!) a to mi dalo podnět k úplnému odstavení. prostě jsem jí vysvětlila že mlíčko je pro miminka a ona už je velká holka. moc jsem nedoufala v to, že pochopí, ale stalo se. Ukázala na prso a říkala: „Já nene, mimi jo.“
Občas ještě měla nutkání to zkusit, ale vždycky jsem ji zabavila něčím jiným a už konečně nekojíme.
Malému je 10 měsíců, přes den skoro nekojím, někdy jednou, někdy vůbec, problém je noc, kdy kojím dost často, mám z toho už bolavá prsa a jsem vyčerpaná, nevyspalá. Existuje nějaký způsob, jak odstavit úplně, pokud možno nenásilně? Nějaké bylinky, homeopatika, zaříkávání… Lahvičku moc nechce, ale dá si říct, moc toho ale nevypije. Jaké savičky se pro takové závisláčky osvědčily?