Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy,
potřebovala bych poradit. Malé bude příští týden rok, ještě kojím a rozhodla jsem se ji odstavit. Začala jsem s odstavováním asi něco málo přes týden. Koupila jsem Sunar a myslela si,že to bude jednoduché, ale asi jsem se zmýlila. Kojila jsem jen večer po kaši a ráno. Přes den jedla malá normálně, večer kaši, jelikož si myslím a shodli jsme se s ostatními, že kaše na noc stačí, přestala jsem ji kojit nejřív večer a ranní jsem si ponechala. Tak pár dní to fungovalo, ale najednou kaši odmítla nebo snědla hrozně málo, měnila jsem je, začala vařit i krupičku, vše marné.
V noci se začala častěji budit, položila jsem ji do postýlky, dala dudu a pohladila a zase klidně usla. Asi tak před třemi dny jsem začala ráno vařit Sunar, nejřív nechtěla, pak jí zachutnal a dnes vypila 200 ml+kojo. Dnes nechtěla skoro jíst, dopolední svačina banán, k obědu kojenecká koprovka s brambůrkem, to nejedla, svačinu vůbec nechtěla, k večeru ždibec suchého chleba a kaši samozřejmě nechtěla. Nechce ani Sunar samotný ani s piškoty, tak teď nevím, co dál. Jinak teď večer usla bez problémů. Poraďte, kdo máte zkušenosti nebo nějaké znalosti. Nemám změnit jídelníček? Nemá to všechno souvislost s kojením a tím, že ji odstavuji?
Díky za případné odpovědi.
Tereza s Kristýnkou ![]()
Já ti chci jen napsat,že u nás se taky nechce jíst…už několikátej den sem vyhazovala nedotčenej oběd!svačinkám moc nedá..chce jen kojit..nevím co se děje baštil pěkně…
Ahoj Terinko,
asi neporadím,jen se taky přidávám k nepapajícím miminkům.Malá jedla moc pěkně a teď asi týden stávkuje! ![]()
My už ale od 9,5 měsíců papáme UM.Začala jsem v noci flaškou s UM a pak už prostě vždy,když mělo být mlíčko ,byla flaška a klaplo to. ![]()
Tak mě napadá, jestli to není tím počasím. Akorát teď je trochu chladněji, ale od zítřka to má zase začít. Uvidíme, jak to půjde dál. Díky za odpovědi.
Tereza
Ahojky,
tak zkus jiné UM ? Třeba zachutná… ![]()
Jinak Pavlík jí kolem sedmé kaši a usíná kolem deváté, kdy vysosne téměř celou flašku UM… (skončili jsme s kojením cca před měsícem)
Pamatuju si, když jsem chtěla večer nahradit kojení kaší a cca 2dny se to dařilo, pak nastal bojkot a kaše byla tabu. Takže jsem začala dávat kaši po lžičkách a na noc dávat UM. Ale zkusila jsem to takhle cca po 14dnech, protože má zkušenost je taková, že když Pavlík cokoliv odmítá, je lepší to na pár dní úplně vynechat.
Jo a v noci běžně dávám čaj, když se vzbudí. Někdo to zavrhuje, protože se údajně může vytvořit návyk, ale u nás to zatím tak není. Beru to podle sebe … někdy mám taky v noci žízeň
…
Peťula
Ahoj Terinko.
Souvislost s kojením a odstavováním to mít může a možná to tak i je. Něco podobného jsem prožívala před 2 lety. Dcerka je od narození mlíčňák a na prso nedala dopustit. V půl roce, když jsem najivně uvařila mrkvičku, že budeme přikrmovat, nechtěla. No, zkoušela jsem to měsíc, pořád nic, pak možná si týden dala říct a v 8 měsících byla stále jen kojená. Asi jí to stačilo, protože dobře prospívala a když se teď dívám na fotky z tohoto období, tak byla takový baculínek a kdo by to byl řekl, že to měla jen z kojení, protože vše ostatní odmítala. Možná jsem do ní dostávala drobečky chleba po chvilkách. Když mi v 10 měsících začala jíst rohlík a sama si ho držela, byla jsem štěstím bez sebe, protože nic jiného kromě prsa a rohlíku nechtěla. Byla jsem ráda i za to, i když ovoce mi taky odmítala. Snažila jsem se jí dávat i třeba mrkvičkovou šťávu, ale moc úspěchu to nemělo. Kolem 12 měsíců sem tam si dala trochu zeleninové polívky, ale nic závratného to nebylo. Nejlepší bylo, když jsme si s manželem koupili grilované kuře a ona byla v kočárku, tak okamžitě jevila zájem. No, celá zmožená už jsem zkoušela cokoliv a to kuře jí prostě chutnalo. Od té doby jsem jí ho pékávala, k tomu začala mít ráda i rýži, jídelníček se zvětšoval. Co se ubírání kojení týče, jsem taky začínala v 1 roce. Postupně. Nejdřív jsem vypustila dopolední a odpolední. Zůstaly už jen tři. Ráno, v poledne a večer. Když se to zaběho, ubrala jsem polední a zůstalo ráno a večer. Pak jsem ubrala raní a mezi tím ona jídala přes den víc. Když jsem zaznamenala asi třetí večer, že si jen tak cucá, další večer jsem jí nedala prso. Dávali jsme kašičku a vydrželo to. Za nějaký čas jsme kašičku nahradili Hamilonem a do teďka má ráda mlíčko ráno i večer. Od doby, co jsem dokojila, začala jíst všechno a to bych se předtím nenadála. Teď sní i kdyselý rybíz. Jen nejí sama a musím ji krmit. Ještě tohle musíme dopilovat. Tak doufám, že jsem Ti trochu pomohla. Děti jsou hodně individuální a na každé je jiná cestička.
Hodně štěstí Eva.