Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
moc vás chci poprosit o radu. Naše Janinka má 6m, před 3 dny jsme začali s příkrmama - v poledne mrkvičku (Hami první lžička) a večer trošku kaše, aby vydržela spinkat trochu dýl (budila se ani ne po 2 hodinách). První den papala neuvěřitelně, sama si lžičku strkala do pusinky, jak mrkev, tak kaši. Ale další dny už nechce vůbec ani jedno, ani druhé. To by mě až tolik netrápilo, vím, že to nějakou dobu trvá, než si mimi zvykne, ale objevil se větší problém: od druhého dne příkrmu začala zvracet, nejen po jídle, ale během celého dne. Navíc nechce skoro ani kojit, zkrátka skoro nechce jíst.
Prosím vás, máte některá podobnou zkušenost? Čím to zvracení může být způsobeno?
Ještě bych chtěla říct, že ze sluníčka to být nemůže, celý víkend byla Janinka ve stínu…
Moc vás prosím o rady, nápady, zkušenosti, čím to může být způsobeno.
Děkuju
Suzetka
Ahoj Suzi. Tu mrkev i kasi jsi ji dala ve stejny den? A kasi mlecnou nebo bez mleka?
Jo, kaši i mrkev dostala ve stejný den, ale po poradě s dr., která proti tomu nic neměla, naopak, sama mi to navrhla,kvůli tomu spaní v noci. Kaše byla nemléčná, z převařené kojo vody.
Ještě bych snad chtěla dodat, že Janinka nejeví žádné známky nespokojenosti, je usměvavá, aktivní, jako normálně - z plazení začíná lézt, v jednom kuse tu dělá „kliky“ - tak mě ještě napadalo, jestli to jen není reakce těla jak na změnu jídelníčku tak na to fyzický vypětí ?
Suzetka
Je to mozny, treba se prepapala a takhle si pomohla. Prvni co me napadlo je alergie na mliko, takze to je pase. Ja bych zkusila zas den dva jen kojit a pak bud kasi nebo mrkev. Me se Juli taky poprve po kasi poblinkala a bylo to asi tim ze ji to tlacilo v brisku, ted uz zas basti normalne.
Drzim pesti ![]()
Je to mozny, treba se prepapala a takhle si pomohla. Prvni co me napadlo je alergie na mliko, takze to je pase. Ja bych zkusila zas den dva jen kojit a pak bud kasi nebo mrkev. Me se Juli taky poprve po kasi poblinkala a bylo to asi tim ze ji to tlacilo v brisku, ted uz zas basti normalne.
Drzim pesti ![]()
Suzetko, jestliže jsi do kaše přidávala jen kojovodu, pak je ta kaše mléčná , obsahuje už mléko (kravské). Mohla by to být reakce - alergie na bílkovinu kravského mléka.
Zkus tu kaši vynechat a uvidíš. Možná tu popíše někdo zkušenější, jak reakce na tuto bílkovinu vypadá. My používáme kaše nemléčné, tj. rozdělávané v umělém, v našem případě hypoalergenním mléce.
Hajinko,
kaše je nemléčná, určitě. Může se smíchat s MM, hypolalergenním mlékem, kojeneckým mlékem nebo jen s vodou, já smíchala jen s vodou, takže alergie na kravské mléko to určitě není…
Suzetka
suzetko, já dělám nemléč. kaše taky do vody /některé/. Asi to bylo naráz moc věcí najednou, zkus zavádět postupně. Teď bych pár dnů vynechala a pak zkusit znovu - třeba jen polední příkrm, postupně různé zeleniny /nech odstup klidně 4 dny, než začneš novou/ a kaši bych dala klidně až třeba za měsíc. Uvidíš, jak se bude budit, ale často pomůže zavedení i poledního příkrmu. Držím palce ![]()
Holky, díky moc
Asi jsem fakt udělala blbost, že jsem Janince dala jak mrkev, tak kaši první den (no jo, netrpělivá matka, která se nemohla dočkat, až se trošku vyspí, teď je mi to líto:(
Suzetka
Ahoj , s kaší bych taky počkala,naše malá zvracela z jakékoliv,ať nemléčné(Sinlac),mléčné rýžové(Nestle),tak jsme vyčkali další měsíc.Zase se to opakovalo a asi až od 9.měsíce si kaši občas dá a už po ní nezvrací.Ale dávám ji asi tak 2X za měsíc.