Odstavování a odmítání UM

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
246
6.3.14 20:32

Odstavování a odmítání UM

Ahoj, chtěla bych se poradit. Syn bude, mít 18 měsíců, pořád kojíme a docela hodně, ikdyž syn u jí vše a s jídlem problém nemá. Chtěla jsem mu vyměnit kojení za UM, ale jakmile mu chci dát lahev s mlékem, je zle, začne být protivný a okamžitě se mi dere do výstřihu. Jako miminko ( okolo 3-6 m) částečně UM pil, konkrétně Sunar, neměl s tím problém, ale pak jsem byla 1 noc pryč, v nemocnici a on se od té doby úplně zasekl, začal vyžadovat jenom kojení. Neřešila jsem to. Na podzim jsme zkoušeli znovu najet na UM, Sunar, po nějaké době jsme to vystřídali na Hami, ale vždycky to dopadlo stejně, dal lahev do pusy, zahodil jí a okamžitě se začal sápat k prsu a končilo to záchvaty pláče. Z lahve pít umí, jako trénink jsem mu do ní začala občas dávat čaj a pije bez problému, tak nevím jestli odstavit tak, že budeme ještě zkoušet jiný druh mléka nebo začít odstavovat od mléka úplně. Už si nevím rady :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81479
6.3.14 20:33

Bych mléko neřešila. Mě ho holka začala pít až ve 2 letech. Odstavila se v 16m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
6.3.14 20:45

@Tez90 Já bych mu teda v 18 měsících už flašku nedala ani omylem, když se do teď obešel bez ní. Učící hrnek a nazdar. Mlíko jako takové Ti pít nemusí, pokud jí jogurty, sýry a případně mléčné kaše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
6.3.14 20:46

V 18ti flašku? Nedala bych mu ji. A pokud UM nechce, tak klidně čaj, nebo normální mléko

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nicolink
6.3.14 20:51

Taky bych už nedávala flašku s UM… prostě bych už nedala prso :nevim: ono to asi v klidu nepůjde…hold se tím prořve než to pochopí no :nevim: já to u malé plánuju v jejím roce :nevim:

• Citovat
  • Upravit
246
6.3.14 20:53

@Svistice @ynax

Z hrnečku pije také, ale mám vyzkoušeno, že mi nikdy nevypije tolik pité jako z lahve, takže v tom zase takový problém nevidím. Normální mléko určitě ne, po poradě s dr bych mu ho jako náhradu kojení nedala, do jídla mu ho občas dám, ale jako hlavní ne. Spíš jsem myslela jako náhradu za to kojení / za prso. Jinak mi pije v průběhu celého dne neslazený čaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
6.3.14 21:01

@Tez90 A bude to problém, pokud nevypije tolik jako z láhve? Píšeš, že s jídlem problém nemá, takže pokud by vypil míň UM, prd se stane. Máš při kojení přehled, koli toho vypije? Asi těžko. Třeba už vůbec nepije na jídlo, ale maximálně na žízeň nebo jen prostě převládá ta psychická složka.
Prostě dávat 18 měsíčnímu dítěti flašku, když může pít z hrnku mi přijde zbytečné až kontraproduktivní.
Pokud potřebuješ nahradit prso, aby „neřval“, tak myslím, že bez řevu se to asi chvilku neobejde a budeš muset odvédst pozornost jinak. Nějak ho zaměstnat, maximálně nabídnout místo prsa vodu/čaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
6.3.14 21:21

@Svistice To, že vypije víc z láhve než z hrníčku bylo myšleno čaje. UM z lahve si alespoň malinko ochutnal, pokud jsem mu to dala v hrnečku, tak letěl hned.

Zajímalo mě spíš, jestli někdo měl přechod na UM, kdy mu dítě odmítalo např. Sunar ale u nějaké UM se chytlo, nebo prostě pořád dokola zkoušet dávat stejnou UM ( dokud to nepřijme). Možná špatně položená otázka. Syn dudlík nemá, takže nějaký stimul na uklidnění potřebuje, proto bych mu to chtěla usnadnit přechodem na lahev. Za poslední dva měsíce si „užil“ stresu hodně, tak ho nebudu trápit tím, že mu ze dne na den nedám prso, seberu lahev a strčím hrníček.

Neptala jsem se, zda je vhodná či nevhodná láhev pro 18m batole, to je čistě naše věc :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
6.3.14 21:28
@Tez90 píše:
@Svistice To, že vypije víc z láhve než z hrníčku bylo myšleno čaje. UM z lahve si alespoň malinko ochutnal, pokud jsem mu to dala v hrnečku, tak letěl hned.

Zajímalo mě spíš, jestli někdo měl přechod na UM, kdy mu dítě odmítalo např. Sunar ale u nějaké UM se chytlo, nebo prostě pořád dokola zkoušet dávat stejnou UM ( dokud to nepřijme). Možná špatně položená otázka. Syn dudlík nemá, takže nějaký stimul na uklidnění potřebuje, proto bych mu to chtěla usnadnit přechodem na lahev. Za poslední dva měsíce si „užil“ stresu hodně, tak ho nebudu trápit tím, že mu ze dne na den nedám prso, seberu lahev a strčím hrníček.

Neptala jsem se, zda je vhodná či nevhodná láhev pro 18m batole, to je čistě naše věc :) :)

nezkoušela jsem pořád dokolečka. Ale chytla se s odstupem, tak za půl roku. Sama hlásila, že chce mlíko, když si pro něj šel starší. Ale dávala jsem normální tekuté kravské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44192
6.3.14 21:33

Dcera se přirozeně odstavila v 17 měsících a žádné UM nemá..Normální mléko ji zatím nechci dávat pít já a UM nechce ona..TAkže má denně jeden velký jogurt k snídani, někdy ještě jeden menší k odpolední svačině a tak dvakrát týdně mléčnou kaši Hami nebo Sunarka. Ze začátku po odstavení ještě denně, ale teď už o ty kaše nestojí..Má ráda čerstvý a tvrdý sýr. Má 20 měsíců..

Vím, že se na to neptáš, ale zajímalo by mě, proč ho tak vehementně chceš odstavit..Podle mého názoru si zažil stresů dost už od začátku a pořád to v něm je, že jsi musela na jeden den do nemocnice. Proto ty záchvaty pláče a skončí u prsu. Já bych prostě ještě kojila, kdyby to jen trochu šlo. Ale vím, že každý to cítí jinak. Starší děti se taky odstavily později(2 a třičtvrtě roku a dva a čtvrt roku)..

Kdyby se mi ta nejmladší neodstavila sama - prso už prostě nechtěla, řekla mi, že ho mám „zavřít, schovat“,tak bych ji ještě kojila ráda..

A k otázce, tak velké dítě podle mě už UM nepřijme, oproti MM je to „pachuť“ a když na ní není zvyklé, tak to prostě pít nebude..UM nutně nepotřebuje, ani jiné mléko. Necpala bych mu to..Taky jsem dřív v záchvatu něčeho občas měla tendence kupovat svým starším odstaveným dvouletým dětem UM - např. Sunar se dá koupit i po porcích, vždy jsem to udělala a vylilo se to..
Vsadila bych na kvalitní jogurt, sýr a večerní kaši, to stačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
246
6.3.14 21:48

@Jana206 Děkuji za odpověď i za názor :-) :-). Odstavit jsem chtěla hlavně z důvodu, že když přes den někam jdeme, tak se mi syn začne sápat do výstřihu a pak je protivný, když ho nenakojím, takže většinou to končí katastrofami. Kojení večer a přes noc bych ještě dala, ale prostě ten den je úmorný a také právě jak někde jsme, tak akorát poslouchám od známých, jak už je na to kojení přes den a na veřejnosti velký apod. ( Ano je veliký, ale s tím já nic neudělám). A on to začíná používat tak, že když se venku něčeho bojí, třeba i cizích lidí, tak se jde " uklidit" ke mě do výstřihu. Před Vánoci jsem začala omezovat kojení přes den, i nám to šlo, ale pak skončil syn v nemocnici, šel na operaci a v nemocnici to nešlo jinak, než zase začít na plno kojit, protože nechtěl pít ani jíst a od té doby je to strašný boj. Je pravda, že možná nejjednodušší řešení by bylo ještě chvíli kojit a doufat, že ho to přes den přejde :-) :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44192
7.3.14 06:51

@Tez90 Je mi líto, že skončil na operaci :( Jeho chování mi v tom případě přijde ale ještě pochopitelnější, potřebuje jistotu :hug:
U nás se mi děti do výstřihu nesápaly, dá se říct, že jsem kojila batole jen ráno a večer, někdy po obědě..Ale ony neprožily žádné opuštění, byla jsem téměř stále s nimi, i v nemocnici..Mě se právě dvou a čtvrt letá odstavila v nemocnici při hnisavé angíně, nechtěla nic, ani to prso a potom už se k němu nechtěla vrátit, ani když jsem nabízela..Každé dítě je jiné..

Ten nejstarší občas dostal napít i u babičky nebo v mateřském centru(kolem těch dvou let),taky si někdy přišel, když byl v rozpacích, ale nebylo to pořád a nic dramatického(nebo aspoň já jsem to tak nevnímala, úhel pohledu je taky důležitý)..Mladší děti kojení mimo „plán“ nevyžadovaly. Naopak je příliš rozptylovaly podněty kolem, takže i jako miminka potřebovaly být kojené v klidu a ústraní. V noci jsem nekojila v tomto věku už asi nikoho, jen před večerním usínáním. Ale zase se mi na nakojení v noci budil nejdéle nejstarší(do roka a kousek).Já jsem si žádné blbé poznámky nevyslechla, rodina to tak nějak brala, věděli, že do školky ho kojit nebudu a co si o tom myslí cizí, je mi jedno. Navíc ta finanční úspora byla taky nemalá. V MC byla maminka, která kojila taky dvouletou holčičku ještě ve větších frekvencích než já syna a taky se nerozpakovala jí dát, když chtěla.

Nejjednodušší řešení by bylo ještě kojit, je malý a má na to nárok..Za pár měsíců se s ním domluvíš lépe a možná ani nebude co řešit, protože mě se taky odstavili jakoby ze dne na den. Nevím, jak jsou ty návštěvy „důležité“,ale kdybych šla ke kamarádce a ta měla „problém“ s tím, že já potřebuju nakojit batole, tak už bych tam příště nešla. Kdybych měla třeba pracovní schůzku s klientem a batole musela vzít s sebou, tak tam ani já nepovažuju za vhodné kojit..Kdybych byla na veřejném místě, kde se normálně scházejí děti, rok a půl staré dítě bez rozpaků nakojím..Hodně kaváren s dětským koutkem má místnost s přebalovacím pultem a židlí, asi bych šla tam, když by ta možnost nebyla, taky bych nakojila..Často je v tom taky skrytá závist, že ona třeba kojila jen pár týdnů/měsíců..Co jsem si tak všimla, největší výhrady proti kojení batolete mají právě ženy, které kojit nemohly nebo nechtěly..A stejný obrázek mi vychází i tady, když čtu podobné diskuze..A zkušenost s vlastními dětmi(skoro 8 a 5,5 let) - ti, kteří byli v ranném věku doslova „závisláčci“, jsou sebejistější a samostatnější v pozdějším životě, lépe snášejí změny(vstup do školky, školy) a časem nemají problém s ničím..Ten nejstarší je citlivější povaha, ale taky zvládá zatím vše zatím levou zadní, přičítám to i dlouhodobému těsnému kontaktu s ním. Ta nejmladší je zatím malinká na nějaké zhodnocení.

Rozhodně sem nepíšu proto, aby poučovala nebo Tě nutila měnit rozhodnutí..Ber to jen jako pohled z druhé strany pro případné zamyšlení, nic víc v tom nehledej :kytka: Nemám v úmyslu vnucovat svůj názor :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová