Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobrý den maminky
,
jsem tu nová a bohužel jsem nenalezla dostatečné množství odpovědí na mou otázku, tak se nezlobte, že zakládam nové téma.
Mojí dceři bude za dva týdny rok a chci ji odstavit. Prosím, poraďtě, mám zavádět flašku na Um nebo jí ho nabídnout normálně z hrnečku? A pokud z hrnečku, máte nějaký osvědčený. Na čaj máme od Lovi, ale chtěla bych na mlíčko s měkčím pítkem. Jeden hrneček máme z měkčím pítkem, ale neni tam těstění, pouze dírka na pítku a malá tam strká prstík, a vždycky se celá zleje.
A dále bych se zeptala, malá mi večer většinou krásně usne, ale pravidelně za hodinu se budí s pláčem. Hlad mít nemůže. Máte někdo zkušenost?
A poslední dotaz ještě k tomu UM. V noci kojíme většinou jednou, mám i nadále v noci nabízet mlíko, nebo myslíte, že stačí čaj či voda?
Moc děkuji za vaše rady ![]()
Renda a Zuzanka (skoro rok
)
Ahoj, odstavovala jsem v necelých 9 měsících a od té doby dávám mlíko v Tesco učícím hrnku - sice umí pít i z normálního hrnku ale tohle je takový rituál. Jinak v noci bych zkusila dát jen vodu.
Díky moc za odpověď. Taky se mi do flašky už moc nechce. Jen všichni říkají, že to dítě potřebuje dudlat, že se tim uklidní. Zkoušela sem v noci dvakrát dát jen čaj z hrníčku a pořád se dobívala na prso. Tak zkusím vytrvat, ale určo bude řvát.
Mně se malý odstavil v 11msám a nechtěl žádné mléko odstříkané ani UM tak žádné nemá,ale má mléčné příkrmy a mudr říkal že to bohatě stačí to jen pro případ že by odmítala.Jinak pokud pije z hrnečku vyzkoušej jestli jí sedí i na mléko a kup stejný ![]()
Já ještě v noci a ráno kojím, ale ráno už mu to nestačí, tak dostává ještě UM a dávám mu to v plastových kelímkách z Ikei (http://www.ikea.com/…cts/20137573) a v pohodě. Čaj pije z učícího hrnečku Mam a vodu buď taky z toho hrnečku nebo už zvládáme ty lahve od balených vod s pítkem (např. Rajec).
Já ještě v noci a ráno kojím, ale ráno už mu to nestačí, tak dostává ještě UM a dávám mu to v plastových kelímkách z Ikei (http://www.ikea.com/…cts/20137573) a v pohodě. Čaj pije z učícího hrnečku Mam a vodu buď taky z toho hrnečku nebo už zvládáme ty lahve od balených vod s pítkem (např. Rajec).
hlavně nééé flašku
Já byla tak blbá a flašku mu dala a teď je mu 2 a čtvrt roku a já pořád bojuju s tím, že bych mu jí měla sebrat, ale vím, že to bude s řevem
Pije z ní 2× denně, ale stejně už mě to štve.
V noci už bych mlíko nedávala, v roce už ho nepotřebuje, takže buď trpělivá a nabízej vodu (nebo ten čaj, i když voda by byla kvůli zoubkům lepší), však ona pochopí ![]()
Jinak malý mi hrozně rád pil v tomto věku z netekoucího hrníčku s brčkem z DMka. Stál tuším kolem 80,– a narozdíl od netekoucího avenťáckého učícího hrníčku opravdu netekl ![]()
Ahojky, já odstavuju teďka od víkendu. Malé je teda o trošku víc - 15 měsíců.
Kojím už jen ráno a zbytek 2-3 x denně má Sunar. Vzhledem k tomu, že mi nikdy nevzala dudel nebo flašku s dudlem začala jsem jí dávat Sunar do netekoucího hrnečku. Máme od Canpolu - za 90Kč - velikostně mi vyhovuje.
Takže bych spíš zkusila učit ji pít „jako velká“
Držím palečky. ![]()
Ahoj, přidávám se, musím malou odstavit, ze zdravot. důvodů, nevím, jak na to. V noci se několikrát budí, když se mi povede, dám jí dudák, ale jak se posadí, je konec a řve, pokud jí nedám prso. Spíš mi příjde, že ani tak netáhne, jako spíš cumle a pak se stejně svalí na bok. Flašku jsem teda zkusila, ale moc jí nechce, mám tady hrníček od MAM, ale ten hryže a netahá ![]()
misutka píše:
Ahoj, přidávám se, musím malou odstavit, ze zdravot. důvodů, nevím, jak na to. V noci se několikrát budí, když se mi povede, dám jí dudák, ale jak se posadí, je konec a řve, pokud jí nedám prso. Spíš mi příjde, že ani tak netáhne, jako spíš cumle a pak se stejně svalí na bok. Flašku jsem teda zkusila, ale moc jí nechce, mám tady hrníček od MAM, ale ten hryže a netahá
Tak zapoj někoho z rodiny - tatínka, mámu.. dceru měl teďka před spaním a v noci na starost manžel, aby po mě nechtěla „cucu“ a ![]()
Díky moc za rady
. Pomohlo mi to v rozhodování, a flašku už tedy učit nebudu. Malá teda, když se v noci vzbudí, tak někdy taky stačí dudel, ale aspoň jednou chce prso, a neni to jenom, že by dudlala, ale hodně pije, tolik se nenapije snad za celej den. Přes den z odstavení strach nemam, ale jsem zvědavá co v noci. Manžela teď moc zapojovat nemůžu, má toho moc, práce a starostí. Tak to napřed zkusíme sami a když to nepůjde, tak bude muset taťka oželet ještě i to vyspání. DM drogerii chválí i moje kámoška z Prahy, kupuje tam vše pro malýho. Ráda bych se tam jukla, ale nemáme jí moc poblíž. Ale asi tam vycestuju.
Tak dnes v noci to byl děs. Malá se budila několikrát na prso, a když jsem nechtěla dát, tak šílenej řev, že jsem nakonec dala. Vůbec nevím, jak jí v noci odstavím. Ale úspěch byl, že než šla spát, napila se trochu UM z hrnečku. Hlavně u přebalování. Takže jsem vysadila kojení před spaním, pak zkusíme to ranní, a pak nějak to noční. Ale to ranní mi teda bude chybět. Dnes se třeba vzbudila v půl sedmé a po prsu spala ještě do devíti.
Jen vydrž, vyplatí se ti to. Začni odbourávat ta nejméně důležitá kojení až dojdeš na to noční, pro dcerku nejdůležitější. S tím ranním kojením se neboj, já kluka měla taky takhle naučeného, za týden spal jako předtím (taky vstával po osmé když jsem kolem půl šesté dokojila), prostě musel pochopit, že mlíko nebude a pak už se ani nebudil. Já jsem tedy noční kojení odbourávala postupně. Kojila jsem dost často, takže každé druhé jsem vynechala, pak jsem to první noční pořád posouvala co nejvíc k ránu, tím jsem postupně odbourala ty brzké ranní. Ale nebylo to bez řevu. To bych ti kecala. Hezkých pár nocí jsem se nevyspala, ale čím víc budeš důsledná (to znamená že opravdu nedáš), tím dřív to bude. Pokud dcerka pochopí, že když se řekne ne, tak nic nebude, tak to i pro ní bude lehčí, než když jí to budeš třeba hodinu statečně odpírat a nakonec jí stejně nakojíš. Pak bude pořád očekávat, že si to dřív nebo později vyřve. Držím pěsti, ať to jde co nejvíc hladce ![]()
Moc děkuji za radu
. Já taky nakonec nakojim hlavně kůli manželovi, aby se vyspal. Má toho teď fakt moc, až je mi ho líto. Ale za pár dní by se to mělo zlepšit. A nebo počkám, on pojede za pár dní do Norska na ryby, tak pak bych to zkusila. Zatím to tedy zkusím odbourat postupně přes den, a pak zkusíme to noční. Snad to nějak půjde. A co jsi třeba dělala, když brečel? Nechala ho brečet v postýlce, nebo ho nosila? Budu moc ráda za každou radu ![]()
Snažila jsem se ho uklidnit v postýlce..držet za ruku, zpívat, hladit, vysvětlovat, že teď ještě mlíčko ne a až když nic nezabíralo, tak jsem ho z postýlky brala a nosila (což bylo ze začátku stejně skoro pořád), ale prioritou pro mě bylo, nezvykat ho zbytečně na nošení a chování v noci. Jinak já jsem cíťa a mě hrozně vadilo, když plakal,takže ponechat ho jen tak řvoucího v postýlce pro mě nepřipadalo v úvahu. Asi by to šlo ještě o něco líp, ale na to jsem prostě neměla ![]()