Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky! Moc prosìm o info. a vaše zkušenosti. Náš 4 a půl lety syn má pravou ledvinu o polovinu menší než levou. A k tomu reflux. Zjistili mu to před dvěma lety úplnou náhodou. Bere tabletku Nitrofurantoinu a každé 3 měsíce jezdìme do Brna na Nefrologii na kontrolu. Ledvina je za ty 2 roky pořád stejná, funguje asi na 4%.Doktorka nám minulý týden řekla"že bude lepší operace odstraněni. Mám z toho strašný strach. Ještě donedávna byl malej v pohodě, ale teď strašně vyvádí. Nemohli jsme jej dostat na ultrazvuk, boji se a strašně pláče to nemluvìm o injekcích. Vůbec si nedovedou představit, jak to zvládne v nemocnici. Prosím nezažila jste některá něco takového? Ajak to v nemocnici probíhá, samotná operace a potom! jak dlouho tam budeme. A zkušenosti s Dětskou nemocnici Brno.Budu Vám vděčná za každou informaci.
![]()
@gabkalezakova Já bych spíš zjišťovala informace z jakého důvodu navrhuje odstranění
protože spousta lidí má funkční jen jednu ledvinu a ani o to neví, tedy čemu tam ta nefunkční ledvida vadí?
Myslim, ze problem je v tom refluxu, kvuli nemu musi brat Furantoin, aby nedoslo k infekci a kdyz ledvina temer nefunguje, v podstate je to zbytecne a jen mozny zdroj problemu.
Ano, primář nám řekl, že když se odstraní ledvina, odstraní se i ten reflux.
@gabkalezakova toto má i můj malej.. nefroložka říkala, že k odstranění bude důvod, pokud budou opakované záněty - díky tomu refluxu. To je problém. Takže bych ji nechala odstranit, protože je zbytečně zatěžován ATB ![]()
@gabkalezakova píše:
Ano, primář nám řekl, že když se odstraní ledvina, odstraní se i ten reflux.
však jo, protože moč už se nebude mít kam vracet.. nechte to odstranit, nás jednou čeká to samé - tedy nejspíš. Zatím jsme ve fázi sledování. Ale už jen kvůli těm ATB - si vem, jakou paseku to dělá ![]()