Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
máme doporučení na odstranění nosní mandle. Malému je 3,5 roku. Doktorka nám řekla, že to bude operativně, ale teď jsem zjistila, že se to nechá odstranit i laserem.To nám ani nenavrhla ![]()
Je lepší to udělat laserem a nebo operativně?
Pokud půjdeme operativně, tak první den ráno v 9 předoperační vyšetření a pak hned nástup do nemocnice, druhý den operace a třetí den cca v poledne domů. To bude pro malého šílené.
Spíš bych to viděla na ten laser.Kde to dělají a jaká je čekací doba?
Budu ráda za vaší zkušenost a zdělení pro a proti. Vím, že laserem to bude stát cca 4 tis. To není problém.
Děkuji vám moc.
U nás bylo týden předem předoperační vyšetření, ráno nástup, cca v 10 hodin zákrok a odpoledne jsme šli se synem domů.
Na laser byla u nás čekačka 5 - 8 měsíců, ale už je to pět let zpátky, takže dneska už to možná bude jiné. Jen tedy, kdybych bývala tušila, do čeho lezeme, tak bych synovi tu mandličku ostraňovat nenechala. Byl o chlup starší než tvůj syn, když jsem s ním na zákroku byla. Tenkrát trochu chrápal, trpěl více na rýmy (po nástupu do školky) a huhňal. Po zákroku to bylo ještě horší, chrápal jako starý chlap, místo rýmy na něj rovnou skočily záněty průdušek a v jeho pěti letech ho na zákrok chtěla doktorka hnát znova s tím, že mu mandlička zase dorostla. Dneska je synovi 9, nemocný nebývá vůbec, chrápe občas a jiné problémy nemá…
Ale zpět k tématu - po operaci syn hodně krvácel, dlouho měl strach z lékařů, psychikou pár týdnů úplně jiný člověk, takže kdybych se měla rozhodovat znova, objednala bych na laser. Bohužel v té době lékařka tlačila, že se musí mandle odstranit co nejdříve a čekací doba na laser byla hodně dlouhá ![]()
Odstranění mandle u dcery jsem zamítla hned po návrhu lékařky a nyní je holčička úplně bez problémů.
Tterka nestraš jdu s dcerou příští týden.
Má sejné problémy jako ty huhňá atd…
Já jdu se synem také za 14dní na mandli. Také jsme odesláni kvůli zvětšené mandli a s tím spojené nekonečné marodění. Jdeme na Kladno a odstranění bude prováděno laserem (výkon hradí pojišťovna). Ráno nástup a odpoledne domu.
Ahojte holky,
my to mame za sebou cca 3 tydny. Je to bez problemu prozatim. Mela jsem navrh od lekare pro velkou jak nosni tak i krcni mandli jiz pred 2 roky, ale mala onemocnela a ja to potom po psych strance nedala
)). Hodne jsem resila jestli laeser ci normalni klasicka cesta, precetla jsem tuny pro a proti, ale tato vec me odradila a dal jsem na laserem nepremyslela. Laser operaci delaji napr. v Praze v Modranech, kdyz jsem kontaktovala pana doktora, ze bych mela zajem, tak mi podepsal cca behem 24 hod, s datumem, byl velmi prekvapive rychli (snad do 14 dnu) a kolik mam zaplatit. Ale kdyz jsem se ho ptala, co nastane kdybychom meli krvaceni, koho v tomto pripade mohu kontaktovat, tak mi do dnesniho dne (2 roky neodepsal) chodi to totiz tak, ze oni to laserem odoperuji, v podstate vypali ji ven, melo by byt mensi krvaceni a pusti Vas domu, ale uz za Vas neberou zodpovednost a kdyby se nedejbuh neco stalo, tak jedete do Motola
)) tudiz zaplat a uz sem nechod, takovy jsem mela pocit ja. V Motole mi pan doktor vysvetli pro a proti laser. Laserem se to pali a normalni klasickou cestou reze, hojeni je takove pri laseru lecite popaleninu, ktera je v danem miste hure lecitelna a pri klasicke op lecite rez, ktery se leci lepe nez popalenina. Domu jsem dosla uplne vyrizena a nevedela co chci. Tento rok jsme mandli odstranili klasickou cestou v Motole, a probehlo vse v naprostem poradku a bez komplikaci i doma
)) vsech 9 deti co s nami bylo ten den nemeli problemy a za 2 tydny dcera jiz sla na gymnasticke a plavecke zavody. Davali jsme studenou kasovitou stravu cca 2 dny a potom vse v normalu, snad az na horkou vanu ty 2 tydny. Jsem rada, ze jsem to udelala, protoze se ji neskutecne ulevilo, nechrape a ma mnohem kvalitnejsi spanek. Hrozne jsem to prozivala nez jsem se odhodlala, ale ted jsem opravdu rada. Jestli Ti dite chrape a ma nekvalitni spanek, haze sebou pri kresleni funi tak bych do toho sla i s rizkem, ze uspech bude treba jen 50 procent, bot mandle muze dorust.
Malé trhali nosní mandle laserem ve 4 letech. Ten laeser nám doporučil náš dětský lékař. Byli jsme v Modřanech a probíhalo to úplně v pohodě. Objednali nás asi za 14 dní. Týden před jsme si u nás došli na odběr krve, chtěli krevní obraz (to nám sestřička řekla při objednání). Přijeli jsme na určitou hodinu, hned nás vzali, s malou jsem byla na sále dokud neusnula a když se probouzela, tak už jsem zase byla u ní. Na kontrolu jsme jeli opět do Modřan. Žádné krvácení nic. Pokud bych se měla rozhodnout znovu, tak bych zase volila leaser. A to nejsme z Prahy, takže cesta tam 100km a po zákroku zpátky domů zas 100 km a malá vše zvládala na 1 ![]()
My jsme byli na nosní mandli v Motole před měsícem, ráno příjem a k večeru domů. Vše bez problémů. Když se syn úplně vzbudil z narkózy (asi po 2 hodinách), první co řekl bylo, že si jde hrát s autama (za měsíc mu budou 3 roky). Když jsem se ho ptala jesli něco cítí v nose nebo ho něco bolí, tak vůbec o ničem nevěděl! Takže moc nevím jaký to může mít vliv na psychiku? ![]()
@Allee protože některé děti jsou citlivé na změnu prostředí, mají strach z doktorů a pokud ještě k tomu měl po vytržení problémy s krvácivostí tak se nedivím, může to malé dítě psychicky narušit na nějakou chvíli.
No já jsem někde četla, že odstranění laserem se dělá ambulantně a riziko je, že po výkonu se za pár hodin jede domů a může se to rozkrvácet. Takhle po klasické operaci je dítko ještě 24 hodin sledované, kdyby něco…
Dcera byla na klasické operaci, zvládla to výborně a díky operaci začala být konečně zdravá - žádné záněty stř. ucha, rýmy, průdušky, chrápání, dýchání pusou…
Třeba v brněnské dětské nemocnici operují klasicky a už večer pouští domů.
@janka12 přesně jak říkáš!!je to jen byznys! to nejdražší neznamená vždy to nejlepší!!chtěla bych vidět rodiče, kteří na operaci laeserem jedou třeba i 100km, jak při zpáteční cestě hledaj nejbližší nemocnici, pokud dítě začne krvácet! Vybrat peníze za výkon a díte hned poslat domu s tim, že kdyby něco, at navštíví ORl lékaře v místě bydliště, neni zrovna etické.
@Peerla píše:
Třeba v brněnské dětské nemocnici operují klasicky a už večer pouští domů.
Po narkóze děti sledují 24 hodin na lůžku, aspoň tedy u nás ![]()
V pražských nemocnicích ne, chodí se domů hned odpoledne/večer po zákroku, když nejsou komplikace
@IvkkaaP píše:
Já jdu se synem také za 14dní na mandli. Také jsme odesláni kvůli zvětšené mandli a s tím spojené nekonečné marodění. Jdeme na Kladno a odstranění bude prováděno laserem (výkon hradí pojišťovna). Ráno nástup a odpoledne domu.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat - zvažuji odstranění nos. mandlí u syna buď na Kladně nebo v Modřanech (obojí laser). Jaké to bylo v Kladně? A opravdu výkon hradí pojišťovna?
@michaelka83 Ahoj, nakonec jsme byli na odstranění nosní mandle normální metodou na Kladně. Laser také nabízejí, ale je to za příplatek a nevím kolik se platí. Každopádně ten den co operovali syna tak tam bylo tak 6 dětí na normální operací a jedno dítě laserem a ten šel, jako poslední a přišlo nám, že to zvládal ze všech dětí nejhůř. Ale jinak teda musím říct, že celá operace trvá max. 20min a všechny děti to zvládly celkem dobře. Od té doby syn ještě nemarodil a to každou chvilku ve školce někdo onemocní a my už se držíme dva měsíce..