Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chci se zeptat, co si myslíte o odstranění nosních mandlí u takto malých dětí? Dcerka má 2,5 roku a váží cca 14,5 - 15 kg. Má zvětšenou nosní mandli, s tím, že se jí drží tekutina ve středouší, záněty středního ucha, nikdy neměla, ťuk, ťuk.., ale má kvůli té tekutiny mírně zhoršený sluch, my to zatím nijak nezaznamenali. Dr. podle vyšetření samozřejmě ano. Bývá také častěji nemocná, ale chodí do školky pro prcky, takže ty nemoci bych s tím teď ani tak nespojovala. Jak by jste se zachovaly Vy? My to s manželem stále zvažujeme, měli bychom na to jít ve čtvrtek, ale strašně se bojím té narkózy a říkám si, jestli ještě nepočkat
, moc by mi pomohl i názor jiných. Dětská doktorka, i z ORL a alergologie, jsou pro odstranění. Mě, ale děsí to, že je takhle malá a pořád z toho nějak nemám dobrý pocit. Moc děkuji za reakce. ![]()
Starší syn měl 3.5 roku, když mu nosní mandli odoperovali. Mladší syn má přesně 2 roky a už by měl jít taky.Ale my si ještě ten rok počkáme. Ve dvou letech mi přijdou ještě opravdu malí.. ![]()
@slunečnicee my byli se synem ve 2 a 3/4 a obrovsky se mu ulevilo (on teda měl více zdravotních komplikací-astma, laryngitidy, potravinové alrgie, špatná imunita, časté záněty středouší a nosohltanu). Pak byl ještě postupem času 2× na odstranění, neb mu dorostla a dělala zase paseku.
Pokud to ovlivňuje sluch, neváhala bych s odstraněním.
Ano, ja s malou byla ve 2 letech a 4 mesicich, od problemu s dychanim ji ti pomohlo vyrazne, ted jsou ji 4 a vypada to, ze bude muset jeste jednou.
Ahoj.My byli v prosinci a synovi budouvted v lednu 3 roky. Taky jsem se moc bála, sle vse bylo v pohode. Syn měl ale caste záněty ucha, minimalne jednou za měsíc. Měl trvalou rýmu, strašně chápal a vubec nedychal nosem. U tak malých deti je hlavně velke riziko, ze znovu doroste. Po tom 3 roce se to riziko prý snižuje.
O tom dorůstání jsem právě taky četla, tak mě to trochu odrazovalo
, a u těch malých dětí je narkóza jen an vdechnutí? Nebo i přes kanylu?
No měl kanylu v ruce. Myslim si, že tu pichaji vzdycky, kdyby byla potřeba rychle podat nejaké léky.
Taky jsme byli se synem v 2,5 letech, ta narkoza je slaba, jen na tu pulhodinu, zakrok byl odpoledne, k večeru jsme šli domu.