Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli tu někdo máte zkušenost s tím, že když něčí dítě onemocní infekcí typu neštovice, tak sezve děti svých známých, aby si to také „odbyly“ a zajistily si tak doživotní imunitu. Mezi rodiči je to čím dál oblíbenější, ale v mém okolí s tím nikdo zkušenost nemá. Díky
@kiwi2 To není nic nového, dělávalo se to dřív běžně. Teď mi naopak přijde, že je to na úpadku. Mmch, já si loni nechala děti úmyslně infikovat neštovicemi. Naprosto ideální průběh…osypali se oba najednou, teplotu jen jeden den…doživotní imunita pravděpodobnější než při očkování a ještě bez jehel a chemie ![]()
Je fakt, že teď se na to moc nehraje, takže mi dvoje neštovice utekli, protože kamarádky netušili, že bych o ně stála ![]()
@Kakika má pravdu. A není to jen u nás, dělá se to tak i v arabských zemích, Turecku (neštovicové párty, kdy sezvou děti z jedné ulice k infekčnímu). Já chytla neštovice v 21 letech a hnus, kamarádka s neštovicema skončila na infekčním ve 23 letech s lumbální punkcí a podezřením na zápal mozkových blan. Čím je člověk starší, tím jsou častější kompikace a může dojít až k úmrtí. Očkování to jen posune a nezabrání tomu celoživotně. Dcera to má naštěstí za sebou, tady na vesnici byla epidemie, taky bez teplot, bez komplikací - nakažena přirozeně ve škole
Nicméně jeden starší pán tady na to zemřel, protože ho navštívil vnuk, který už to měl, bohužel jen drobným výsevem ve vlasové části hlavy a děda si asi ani neuvědomil, že neštovice neprodělal - bohužel
A řešit to v těhotenství bych už vůbec nechtěla. Dětské nemoci by se měly odkroutit v dětském věku. Jak to dcera přinesla domů, tak jsem si říkala, jaké je štěstí, že manžel i já už jsme to prodělali a můžeme se v klidu o dceru starat. Kdybysme ještě lehli my, nebo s komplikacemi do špitálu…no, ani nemyslet. Navíc se tak dá regulovat volba ročního období - dcera to chytla v březnu, což je v klidu. V létě je to horší, páč dítě nesmí na sluníčko, ruší se dovolená apod. Jasně, je paradoxní jásat nad nemocným dítětem, ale raději te´d a bez komplikací než potom a s komplikacemi.
Příspěvek upraven 16.01.14 v 11:44
@Apaji tchýně je chytla v dospělosti též. Paradoxně se od ní až nakazil její syn. Ona čtyřicítky horečky, osypaná naprosto všude (takže i malá potřeba prý byl horor), v puse afty… a syn? Pár pupenců, dva dny 37,5 a měl pokoj. Kamarádka řešila možnou nákazu v prvním trimestru těhotenství. Nakonec se po odběru krve na protilátky prokázalo, že už je prodělala, ale nejspíš bezpříznakově. Ovšem těch pár dní nervů…no, nestojí to za to.
Souhlasím s tebou, že dětské nemoci jen v dětském věku ![]()
Na neštovice také čekáme, zatím je nikdo v okolí neměl ![]()
Máme v plánu „infikovat“ mé děti i děti kolegyně, pak se případně vystřídat při hlídání…
Chtěla bych aby mé děti měly neštěvice než půjdou do školy. Měla bych pak obavu, že je chytí v dospělosti.
Manželův syn má 10 a ještě neštovice neměl. Toho bych se pak bála…
Také jsme to udělali, nechtěli jsme, aby ho to nezastihlo někdy v létě před dovolenou, o vánocích a pod. Je to sice takové nezvyklé, ale myslím, že rozumné…
O úmyslném nakažení si myslím své, ale o to tady nejde.
Jenom ybch chtěla reagovat na to, že čím starší tím automaticky horší průběh. Není to tak vždycky. Já jsem neštovice prodělala ve 21 letech, asi 2-3 dny jsem měla teplotu, vyrážky asi dost, ale žádná hrůza, celkově to proběhlo tak nějak v pohodě. Kluci je dostali když jim bylo asi 4a1/4 a necelé dva a průběh měli oba daleko těžší než já. Minimálně 5 dní horečky, osypaní všude, ale opravdu úplně všude. Starší 2 dny brečel a byl v křeči že ho to strašně svědí a nezabíral Fenistil, Dithiaden jen na chvilku. No hrůza.
Znám tohle jen co se týká neštovic, ale neznám osobně nikoho, kdo by to udělal. Spíš jsem si vždycky myslela, že se to říká ze srandy. Momentálně u nás prožíváme neštovice - starší syn končí, mladší před pár dny začal. Chtěla jsem být vtipná, tak jsem nabídla ségře, jestli by pro neteř nechtěla neštovice. A nechtěla ![]()
Jinak si myslím, že na průběh toto řízené nakažení vliv nemá. Starší syn se nakazil bůhví kde, nejspíš ve školce a měl lehký průběh. Sice přes dvě stě pupínků, ale bez teplot, bez svědění. Mladší to chytil od něj, tomu by se taky dalo říct řízené nakažení (ačkoli to tak nebylo plánované) a průběh má blbej. Už dva dny teploty, výsev naprosto všude, včetně očních víček i na hranici oka, uší a genitálií. Včera měl krizi, svědilo ho to, celý den plakal…
A pupínků má asi milion, to bych počítala věky…
Příspěvek upraven 16.01.14 v 12:06
@kiwi2 píše:
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli tu někdo máte zkušenost s tím, že když něčí dítě onemocní infekcí typu neštovice, tak sezve děti svých známých, aby si to také „odbyly“ a zajistily si tak doživotní imunitu. Mezi rodiči je to čím dál oblíbenější, ale v mém okolí s tím nikdo zkušenost nemá. Díky
Normálka - my jsme to nedělali, ale spousta mých kamarádek ano. Jedno dítě chytne neštovice, ostatní přijdou na návštěvu (pokud zrovna nejsou těhotné, nemají mimino nebo se nechystají odjet na dovolenou).
@Kakika
No, tak to si notujem. Já prodělala zarděnky klasicky ve školce a nemusím nic řešit. Nebylo to nic hrozného, pamatuju si to jako vyrážku na zádech a že jsem nemohla do školky v přírodě
. Dcera je očkována v rámci hexavakcíny a teď co to s ní udělá v dospělosti? Jak dlouho bude imunní? Zarděnky v těhotenství jsou indikace k ukončení…aby to nedopadlo jako s příušnicema. Naočkují se malí chlapci, kteří by to prodělali bez komplikaci, za 15 let přestanou být imunní, v pubertě a mladší dospělosti jsou oslabení a chytí kde co a jelikož už jim fungují žlázy s vnitřní sekrecí, tak jim to může způsobit neplodnost. Chápala bych, kdyby se naopak očkovali 13-14 letí chlapci, kteří příušnice neprodělali jako děti
. Takže za mě, nejsem proti očkování, ale jen tam, kde to má smysl, tudíž hrozí vysoké riziko úmrtí nebo celoživotních následků (dětská obrna), nebo v pozdějším věku, aby byli chráněni před komplikacemi, které přinášejí dětské nemoci v dospělosti. Ale to už jsme OT. Zpět k tématu: „neštovicové párty“ chápu, ale asi by se mi eklovalo použít použité pyžamko od nemocného dítěte, jak to tu někdo nedávno zmiňoval. Propocené, užmoulané, infekční jako deky pro indiány. To raději sezvat děti, nemocný se pobaví a rozptýlí a ostatní si to odkroutí ve vhodný čas - to je rozumné, podle mého názoru.
Já bych v nějakém rozumném věku se svými dětmi taky šla… neštovicím se většina nevyhne, tak proč si je neodbýt ve školce…
@avm3 píše:
Já bych v nějakém rozumném věku se svými dětmi taky šla… neštovicím se většina nevyhne, tak proč si je neodbýt ve školce…
Nebo v zimě…
Osobně by mě zajímal průběh spalniček, zarděnek a příušnic… první jsem nechala z důvodu mála informaci naočkovat, druhou nechci nechat…