Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@TeeeT píše:
Nojo, jenže přesně takhle se pak šíří hoaxy. Teď si představ, že to kamarádka říká dalším a dalším těhotným nebo si to tu přečte nějaká mladá holčina a na test kvůli tomu nepujde..
Přesně tak, emimino je jedna velká líheň hoaxů. Ne vždy se podaří všechny vyvrátit.
OGTT je rozhodně dobrý test, který má smysl. Ale je důležité, aby ho dělali někde, kde to umí a dodrží všechna pravidla.
Co jsem tak poslouchala některé své kamarádky a jejich hororové story jak seděly někde v čekárně, bylo jim špatně a tak celou dobu chodily, pily vodu a zvracely a stejně jim odebrali krev a testem prošly, tak mě braly mdloby.
Problémem je, že spousta obyčejných odběrových míst k tomu přistupuje docela bídně a ty výsledky pak nemají žádnou vypovídací hodnotu.
Takže: Pokud by mi bylo opravdu hodně špatně a mohla bych jít jen do nějakého obyčejného odběrného místa, tak bych si pravděpodobně nechala radši kontrolovat cukr jinak.
Ale jinak si myslím, že by to mělo být povinné vyšetření. Na novorozenecké JIP by pak ubylo hodně matek hrdinek, které si myslely jak jsou chytřejší než všichni doktoři.
Dnes jsem na ogtt a teda zaskočilo mě, že v roztoku který mi dali vypít jsou parabeny (konkrétně metylparaben a propylparaben). Všude čtu o tom, že parabeny jsou hormonální disruptory, že zvlášť v těhotenství se mám vyhýbat kosmetice která je obsahuje, a nakonec mi lékaři podají vypít tlamolep s tímhle svinstvem
. Pokud vás to čeká, buďte připraveni požádat o recept na magistraliter přípravu čistého glukosového roztoku a skočte si ho nechat připravit do lékárny bez konzervantů, ať to svinstvo nemusíte pít. Já si to přečetla až v průběhu pití a už mi to bylo blbý se cukat. Cukrovku nejspíš mám, už tu jsem podruhé, napoprvé byla glykemie nalačno přes, napodruhé těsně, tak uvidíme k čemu to povede.