Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
OGTT je vyšetření aktuální hladiny cukru v krvi. Pokud tam jdete na 7-8 hodinu ráno a poslední jídlo máte v 7-8 hodin večer, tak je úplně jedno, co jíte, protože hladina cukru v krvi během těch 12 hodin klesla na svou normální hladinu. Často to takhle dělají třeba důchodci s cukrovkou 2. typu, že si předávají mezi sebou zaručené rady, jak mít na kontrole nízkou glykémii - například den předtím pít vodu s citronem apod., ale všechno je zbytečné. Zdravý člověk má ráno na lačno glykémii normální a po vypití roztoku má hladinu odpovídající cukerné zátěži, kdežto člověk s cukrovkou se pozná hned, bez ohledu na to, co předchozí den snědl nebo nesnědl ![]()
@lucillee to je pravda. Mě řekli v lednu v laboratoři, že jsou ty kritéria od 1.1. jiné (ale nevím, jestli to platí pro celou ČR, jinde to může být jinak). Dřív bylo tuším na lačno v pohodě kolem 5,6 a teď 5,1.
@Ha-ni píše:
@lucillee to je pravda. Mě řekli v lednu v laboratoři, že jsou ty kritéria od 1.1. jiné (ale nevím, jestli to platí pro celou ČR, jinde to může být jinak). Dřív bylo tuším na lačno v pohodě kolem 5,6 a teď 5,1.
Já jsem se o tom bavila pak právě při odběru přímo s laborantkou a potvrdila mi to…říkala, že hodně těhulí neprojde už přes ten odběr z prstu, přitom z hlediska celkového je to normální glykémie, ale právě u těhotných to posunuli dolu tu hranici pro dělání celého testu a já právě u té první hodnoty byla na hraně, mít o 1 desetinu víc, mažu na dia poradnu. Nechci kecat, ale měla jsem myslím 5
a 5,1 už neprojde…nebo tak nějak, nechytejte mne za slovo
A hlavně u prvního těhotenství v roce 2012 mi dělali odběry ze žíly jen 2, loni už 3 ![]()
@lucillee jo, já si to taky nepamatuju, ale vím, že to bylo kolem těch 5. Mě teda tentokrát nebrali z prstu ale z žíly, tam to je myslím přesnější.
@Ha-ni píše:
@lucillee jo, já si to taky nepamatuju, ale vím, že to bylo kolem těch 5. Mě teda tentokrát nebrali z prstu ale z žíly, tam to je myslím přesnější.
právě si říkám, že každá laborka má svoje postupy..u nás brali nejdřív z prstu a když by to bylo moc vysoké neberou ze žíly, pak hned ze žíly no a následně ještě 2× ze žíly v těch daných časových interval…já mám funkční pro odběry jen jednu žílu, takže 3 vpichy do jedné bylo docela silné kafe
Ahoj maminky a tehulky. Pridavam se do diskuze. Byla jsem v pondeli na Ogtt. Den predtim jsem k obedu mela knedlo zelo, kolem sedme kousek melouna, nanuka a ledove sladke kafe. Po osme jeden toust se sunkou, syrem a kecupem. Krev mi nabirali v sedm rano. Test nedelali. Na lacno 5,7. Jinak jsem pila celou noc vodu, blbe jsem spala a jeste jsem v noci mela krece v lytku. Myslite, ze mohla byt hodnota vysoka diky tomuhle?
Mam se pry domluvit na gynde, co se mnou. Podle me budou chtit test opakovat. Uz ted z toho mam hruzu, ze to bude zase vysoky. Jaky he vas nazor?
@krtecek017 myslím, žes toho sladkého měla večer hodně, já měla den předtím okolo šesté asi dva kousky bábovky a ráno v šest 5,2 ale na gyndu zpět mě nehnali, u nás to zkouší ještě jiný den a podle toho se ukáže, potom jsem byla znovu(jo a ještě na mě lezla chřipka což to taky může ovlivnit) za týden a to jsem klidně měla k obědu kačenu se zelím ale sladkého a ovoce jsem se v odpoledních hodinách vyvarovala a test proběhl a hodnoty byly ukázkové.
Mě to moje mudra asi zapomněla říct tím že jsem podruhé a já na to taky zapomněla, ale den předtím bys minimálně odpoledne měla vynechat sladké a ovoce.
Ono v tom melounu a nanuku je teda cukru fakt hodně, se nedivím, žes měla nalačno tak vysoký
@medunka23 Naopak, den před by se v jídle neměla omezovat vůbec a jíst jako obvykle, aby právě ty hodnoty nebyly zkreslený. K čemu by to bylo, kdyby teda jeden den se omezila, aby ráno měla hodnoty v pohodě, když druhý den bude jíst zase stejně a cukr jí bude lítat nahoru.
@krtecek017 Jinak při 5,7 bych moc nepočítala, že to nějak závratně klesne. Spíš se pomalu chystej na dietu. Každopádné dle správného postupu by se test měl opakovat.
@Tunrida no, mě bylo jak při prvním těhotenství, tak ale i v laboratoři teď řečeno že v odpoledních hodinách a večer by člověk to sladké a ovoce měl vynechat, on to stejně pak případně prokáže ten test, jak se ti po hodině ten cukr rozloží. Takže to ovlivníš max ten první ranní odběr
Tak si pripadam jako debil. Z gynekologie mi poslali rovnou k diabetologovi. Tam mi namerili 5,5 necelou hodinu po snidani, kdy jsem mela vanocku s maslem, zapitou sladkym cajem. A tvrdi mi, ze vzhledem k tomu, ze jsem mela jednoz rano 5,7, mam cukrovku. Vyfasovala jsem dietu, u ktere mam pocit, ze nesmim vlastne vubec nic, a glukometr. Mam se měřit pred jidlem a dve hodiny po jidle. Nechapu.
@krtecek017 tak uvidíš jaký to bude po tý dietě, zase lepší, než kdyby ti nasadili léky, omezení v jídle tobě ani miminu neublíží, uvidíš jak se tělo zachová když to budeš dodržovat.
To urcite neublíží. To je mi jasny.
Jen uz jsem z toho zdrcena. Lezu jen po doktorech. Stitna zlaza, tlak, ted jeste tohle. A jeste si odvazovat jidlo. Fakt super.
@krtecek017
I. rizika pro matku
Zvýšená hladina cukru v krvi u nastávající maminky má nepříznivý vliv na cévní stěnu, a to především v ledvinách, srdci a sítnici oka.
Ženám hrozí:
infekce močových cest a zánět ledvin
riziko vysokého krevního tlaku
zvýšené množství plodové vody
poruchy jater
preeklamsie (závažné onemocnění ve druhé polovině těhotenství, které se projevuje vysokým krevním tlakem, bílkovinou v moči a otoky)
porodní poranění
Nastávající maminka, u které byla diagnostikována těhotenská cukrovka, by neměla dítě přenášet.
II. rizika pro dítě
Riziko pro nenarozené dítě je tím větší, čím dříve se cukrovka v těhotenství objeví. Zvýšená hladina cukru v krvi matky zvyšuje i hladinu cukru v organismu dítěte. Dítě rychle přibývá na váze. Děti pak váží i více než 4000g.
Pokud by cukrovka nebyla léčena, mohly by dítěti hrozit:
vývojové vady - miminko se hůře adaptuje v prostředí mimo dělohu, může mít nevyzrálou plicní tkáň, což způsobuje komplikace při dýchání po jeho narození, tyto děti mívají i méně vápníku
objeví-li se novorozenecká žloutenka, mívá těžší a delší průběh
tohle sis četla?? Snad ti stojí troška lítání po doktorech za zdraví tvoje a tvého dítěte… No tak si budeš odvažovat jídlo, dělá to spousty ženských, buď ráda, že si nemusíš píchat inzulín
Jo cetla jsem vsechno. Preci jsem nerekla, ze to dodrzovat nebudu. Jen si myslim, ze zadnou cukrovku nemam. Kdyz si 2 hodiny po veceri namerim 4,7. Jsem zvedava, kolik budu mit rano.