OGTT test - jedly jste den před tím normálně?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
149
23.6.15 11:16

OGTT je vyšetření aktuální hladiny cukru v krvi. Pokud tam jdete na 7-8 hodinu ráno a poslední jídlo máte v 7-8 hodin večer, tak je úplně jedno, co jíte, protože hladina cukru v krvi během těch 12 hodin klesla na svou normální hladinu. Často to takhle dělají třeba důchodci s cukrovkou 2. typu, že si předávají mezi sebou zaručené rady, jak mít na kontrole nízkou glykémii - například den předtím pít vodu s citronem apod., ale všechno je zbytečné. Zdravý člověk má ráno na lačno glykémii normální a po vypití roztoku má hladinu odpovídající cukerné zátěži, kdežto člověk s cukrovkou se pozná hned, bez ohledu na to, co předchozí den snědl nebo nesnědl ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26295
23.6.15 11:18

@lucillee to je pravda. Mě řekli v lednu v laboratoři, že jsou ty kritéria od 1.1. jiné (ale nevím, jestli to platí pro celou ČR, jinde to může být jinak). Dřív bylo tuším na lačno v pohodě kolem 5,6 a teď 5,1.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8660
23.6.15 11:33
@Ha-ni píše:
@lucillee to je pravda. Mě řekli v lednu v laboratoři, že jsou ty kritéria od 1.1. jiné (ale nevím, jestli to platí pro celou ČR, jinde to může být jinak). Dřív bylo tuším na lačno v pohodě kolem 5,6 a teď 5,1.

Já jsem se o tom bavila pak právě při odběru přímo s laborantkou a potvrdila mi to…říkala, že hodně těhulí neprojde už přes ten odběr z prstu, přitom z hlediska celkového je to normální glykémie, ale právě u těhotných to posunuli dolu tu hranici pro dělání celého testu a já právě u té první hodnoty byla na hraně, mít o 1 desetinu víc, mažu na dia poradnu. Nechci kecat, ale měla jsem myslím 5 :nevim: a 5,1 už neprojde…nebo tak nějak, nechytejte mne za slovo :D A hlavně u prvního těhotenství v roce 2012 mi dělali odběry ze žíly jen 2, loni už 3 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26295
23.6.15 12:17

@lucillee jo, já si to taky nepamatuju, ale vím, že to bylo kolem těch 5. Mě teda tentokrát nebrali z prstu ale z žíly, tam to je myslím přesnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8660
23.6.15 17:11
@Ha-ni píše:
@lucillee jo, já si to taky nepamatuju, ale vím, že to bylo kolem těch 5. Mě teda tentokrát nebrali z prstu ale z žíly, tam to je myslím přesnější.

právě si říkám, že každá laborka má svoje postupy..u nás brali nejdřív z prstu a když by to bylo moc vysoké neberou ze žíly, pak hned ze žíly no a následně ještě 2× ze žíly v těch daných časových interval…já mám funkční pro odběry jen jednu žílu, takže 3 vpichy do jedné bylo docela silné kafe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
31.5.16 23:53

Ahoj maminky a tehulky. Pridavam se do diskuze. Byla jsem v pondeli na Ogtt. Den predtim jsem k obedu mela knedlo zelo, kolem sedme kousek melouna, nanuka a ledove sladke kafe. Po osme jeden toust se sunkou, syrem a kecupem. Krev mi nabirali v sedm rano. Test nedelali. Na lacno 5,7. Jinak jsem pila celou noc vodu, blbe jsem spala a jeste jsem v noci mela krece v lytku. Myslite, ze mohla byt hodnota vysoka diky tomuhle?
Mam se pry domluvit na gynde, co se mnou. Podle me budou chtit test opakovat. Uz ted z toho mam hruzu, ze to bude zase vysoky. Jaky he vas nazor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
1.6.16 07:46

@krtecek017 myslím, žes toho sladkého měla večer hodně, já měla den předtím okolo šesté asi dva kousky bábovky a ráno v šest 5,2 ale na gyndu zpět mě nehnali, u nás to zkouší ještě jiný den a podle toho se ukáže, potom jsem byla znovu(jo a ještě na mě lezla chřipka což to taky může ovlivnit) za týden a to jsem klidně měla k obědu kačenu se zelím ale sladkého a ovoce jsem se v odpoledních hodinách vyvarovala a test proběhl a hodnoty byly ukázkové.
Mě to moje mudra asi zapomněla říct tím že jsem podruhé a já na to taky zapomněla, ale den předtím bys minimálně odpoledne měla vynechat sladké a ovoce.
Ono v tom melounu a nanuku je teda cukru fakt hodně, se nedivím, žes měla nalačno tak vysoký

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tunrida
1.6.16 07:57

@medunka23 Naopak, den před by se v jídle neměla omezovat vůbec a jíst jako obvykle, aby právě ty hodnoty nebyly zkreslený. K čemu by to bylo, kdyby teda jeden den se omezila, aby ráno měla hodnoty v pohodě, když druhý den bude jíst zase stejně a cukr jí bude lítat nahoru.
@krtecek017 Jinak při 5,7 bych moc nepočítala, že to nějak závratně klesne. Spíš se pomalu chystej na dietu. Každopádné dle správného postupu by se test měl opakovat.

• Citovat
  • Upravit
7527
1.6.16 08:01

@Tunrida no, mě bylo jak při prvním těhotenství, tak ale i v laboratoři teď řečeno že v odpoledních hodinách a večer by člověk to sladké a ovoce měl vynechat, on to stejně pak případně prokáže ten test, jak se ti po hodině ten cukr rozloží. Takže to ovlivníš max ten první ranní odběr

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
2.6.16 19:07

Tak si pripadam jako debil. Z gynekologie mi poslali rovnou k diabetologovi. Tam mi namerili 5,5 necelou hodinu po snidani, kdy jsem mela vanocku s maslem, zapitou sladkym cajem. A tvrdi mi, ze vzhledem k tomu, ze jsem mela jednoz rano 5,7, mam cukrovku. Vyfasovala jsem dietu, u ktere mam pocit, ze nesmim vlastne vubec nic, a glukometr. Mam se měřit pred jidlem a dve hodiny po jidle. Nechapu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
2.6.16 19:38

@krtecek017 tak uvidíš jaký to bude po tý dietě, zase lepší, než kdyby ti nasadili léky, omezení v jídle tobě ani miminu neublíží, uvidíš jak se tělo zachová když to budeš dodržovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
2.6.16 20:02

To urcite neublíží. To je mi jasny.
Jen uz jsem z toho zdrcena. Lezu jen po doktorech. Stitna zlaza, tlak, ted jeste tohle. A jeste si odvazovat jidlo. Fakt super.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
2.6.16 21:06

@krtecek017
I. rizika pro matku

Zvýšená hladina cukru v krvi u nastávající maminky má nepříznivý vliv na cévní stěnu, a to především v ledvinách, srdci a sítnici oka.

Ženám hrozí:

infekce močových cest a zánět ledvin
riziko vysokého krevního tlaku
zvýšené množství plodové vody
poruchy jater
preeklamsie (závažné onemocnění ve druhé polovině těhotenství, které se projevuje vysokým krevním tlakem, bílkovinou v moči a otoky)
porodní poranění

Nastávající maminka, u které byla diagnostikována těhotenská cukrovka, by neměla dítě přenášet.

II. rizika pro dítě

Riziko pro nenarozené dítě je tím větší, čím dříve se cukrovka v těhotenství objeví. Zvýšená hladina cukru v krvi matky zvyšuje i hladinu cukru v organismu dítěte. Dítě rychle přibývá na váze. Děti pak váží i více než 4000g.

Pokud by cukrovka nebyla léčena, mohly by dítěti hrozit:

vývojové vady - miminko se hůře adaptuje v prostředí mimo dělohu, může mít nevyzrálou plicní tkáň, což způsobuje komplikace při dýchání po jeho narození, tyto děti mívají i méně vápníku
objeví-li se novorozenecká žloutenka, mívá těžší a delší průběh

tohle sis četla?? Snad ti stojí troška lítání po doktorech za zdraví tvoje a tvého dítěte… No tak si budeš odvažovat jídlo, dělá to spousty ženských, buď ráda, že si nemusíš píchat inzulín

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77
2.6.16 21:12

Jo cetla jsem vsechno. Preci jsem nerekla, ze to dodrzovat nebudu. Jen si myslim, ze zadnou cukrovku nemam. Kdyz si 2 hodiny po veceri namerim 4,7. Jsem zvedava, kolik budu mit rano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí