Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ohrádku nebo klec, určitě je to dobrá věc. Když to pejsek bude brát jako svůj pelíšek a útočiště, když se venku dostatečně unaví fyzicky i psychicky, tak pak bude v ohrádce spokojeně chrupat. Teď je to z důvodu bezpečí jeho, za pár měsíců využijete kvůli bezpečí bytového vybavení, až bude měnit zuby ![]()
Ahojky, já si nedokážu představit, že by byl 6 - 7 hod zavřený v ohrádce. Spíš, bych mu trošku přizpůsobila byt, nebo bych mu po dobu vaší nepřítomnosti vyhradila jednu místnost, kde by měl svůj pelíšek, misky a hračky, a kde by neměl co zničit. Určitě ho na delší samotu učte postupně a on se to naučí. ![]()
NO za mě určitě ne…pokud vás má štěňátko vnímat jako smečku, tak byste mu neměli bránit v tom, vás poznat nějakou ohrádkou. Vem si, že je to psí mimino, nejdřív ho oddělíš od matky a sourozenců a když se má přirozeně začleňovat do smečky, tak ho oddělíš ohrádkou. Pokud z něho nechceš mít hysterickou a nevyrovnanou potvůrku, tak bych to nedělala…
Jen pro upresneni, ohradka ma metr a pul prumer, nic maleho. A pejsek je mini. Myslela jsem oprqvdu spis na tech prvnich par mesicu, protoze ty schody me nici a nijak zablokovat nejdou, jsou oboustranne…
Já myslím že to není špatná věc. Pokud když přijdete se ji budete věnovat normálně. Ono štěňátka stejně většinu dne spinkají, bude to jeho útočiště. A pokud máte členitý byt, tak už vůbec. Ono taková zlomená noha není žádná sranda, ani finančně. Takže ano já bych ji pořídila. A vůbec bych nepřemýšlela jestli se to odnaučí. Tak ji tam uděláte dvířka a bude to mít jako boudičku, svůj pokojíček.
Ohrádka se pro štěnda používá naprosto běžně. Pokud hrozí, že si štěně ublíží za doby vaší nepřítomnosti, tak je to skoro nutnost.. Ono nejde jen o schody, ale třeba i o el. zásuvky, kabely atd. navíc, ohrádka nemusí být malinká např. jako klec, můžete si ji rozložit klidně na půlku obíváku - nemusíte ji mít jen dokulata, ale můžete ohradit třeba nějaký roh atd… A je to jen dočasné, než štěně aspoň trošku dostane rozum. Což je i odpověď na otázku - zda to v dospělosti lze odnaučit. Až do dospělosti není ohrádka rozhodně nutná… Pokud bude mít štěně ve vyhrazeném prostoru dost hraček, jídlo, vodu, místo na odpočinek a také místo k venčení, tak pak není žádný problém:) Ale co bych doporučila, pro malé štěně je nejlepší, když si vezmete nejméně týden dovolené a pomůžete mu, aby si doma zvyklo. Začnete ho učit běžné návyky, které budete vyžadovat, např. venčení na podložku atd.. Pokud ho totiž budete muset nechávat doma samotné 6-7 hodin, rozhodně by to nemělo být hned, co si ho donesete domů…
Záleží jak to pejsek ponese, já mám zkušenost že když jsme psa zavřeli štěkal, kňučel, takže nakonec jsme vždy rezignovali.
Tak jsme ji i na radu veterinare poridili, pres den zkousime na hodku dve ji tam dat a v pohode, dala jsem i na noc a co dve hodiny nas budi knucenim. Mam uz nutkani ji fakt nechat na volno, ale zas kdyz se fat bojim, jsou tamty schody, kytky, kabely… Prejde to? Zvykne si na noc?
Mame doma druhy den dvoumesicni stenatko jorksira. Zvazuji koupi ohradky do bytu, pro steneci vek. Mame totiz dost clenity a neuzaviratelny byt, schody, zakouti… Pro jeho bezpecnost a i proti prip. zniceni veci. Nicmene spousta lidi me od tohoto zrazuje, ze neni potreba. Jake mate zkusenosti? A jde pak v dospelem veku pejska na ohradku zas odnaucit? Jsem s nim ted mesic doma, ale budeme v praci a pejsek tu bude cca 6-7 hodin sam…