Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@nonina Jo a on bude soudně vymáhat zbylý nájem až do října, to je fakt geniální řešení.
@Janli prosím, mohla bys mi tedy napsat, k čemu je kauce, když ne k tomu, aby pokryla případný nedoplatek za nájem?
Nerýpu, nikdy jsem nepřišla do kontaktu s nájmem od soukromníka, tak jsem fakt žila v přesvědčení, že kauce slouží k účelu, který jsem napsala v první větě.
@j.a.n.i1 nemám žádné zkušenosti s tímto, jak jsem psala, byla to jenom hypoteza, tohle co píšeš, mne nenapadlo.
Jsem se do té debaty neměla vůbec pouštět. ![]()
@nonina píše:
@Janli prosím, mohla bys mi tedy napsat, k čemu je kauce, když ne k tomu, aby pokryla případný nedoplatek za nájem?
Nerýpu, nikdy jsem nepřišla do kontaktu s nájmem od soukromníka, tak jsem fakt žila v přesvědčení, že kauce slouží k účelu, který jsem napsala v první větě.
Může sloužit k úhradě poškození bytu či nábytku například. Nebo když vybavení přímo zmizí, že
Taky případné nedoplatky energií, vody… ![]()
@Bobule011 píše:Čili máš normálně možnost dát výpověď, ne že musíš čekat až do října, „jen“ ty 3 měsíce. Na ten nový byt jsi už stihla uzavřít i smlouvu? A podepsala jsi to až poté, co Ti majitel oznámil, že dohodu ruší nebo před tím? Nebyl by ochotný tam vzít někoho jiného, pokud bys sama sehnala nového nájemníka?
Mam tam napsano vypoved 3 mesice vypovedni doby. Ale take to ze on mi rekl ze potrebuje byt pro rodinu a ja si nasla jiny podnajem a on nasledne tuto navrhovanou dohodu zrusil. Tedy ja mam nyni 2 byty..
@nonina píše:
Půjdu trochu do hypotezy, ale, co kdybys prostě nezaplatila za užívání bytu? To by potom majitel určitě zvážil sám od sebe, zda není pro něj lepší, abys odešla. Jako, vím, že je to hodně přes čáru, možná je to neslušné, ale pokud opravdu s ním není možná domluva, navíc ve chvíli, kdy Tys s ním byla ochotna na domluvu ohledně vyklizení bytu dříve, tak nevidím jiné východisko.
Samozřejmě bych to udělala tak, že bych si peníze, které mu budu dlužit schovala a po odstěhování bych mu je poštou poslala, abych nebyla za neplatiče. Využít tento nehezký způsob jenom k tomu jak dosáhnout dohody na odstěhování.
Jenze toto nelze..jsem na prispevku na bydleni a ja potrebuji potvrzeni o predani bytu a taky ze jsem platila najem.
@entropy píše: Čili máš normálně možnost dát výpověď, ne že musíš čekat až do října, „jen“ ty 3 měsíce. Na ten nový byt jsi už stihla uzavřít i smlouvu? A podepsala jsi to až poté, co Ti majitel oznámil, že dohodu ruší nebo před tím? Nebyl by ochotný tam vzít někoho jiného, pokud bys sama sehnala nového nájemníka?
Ano 3 mesice bych dala vypoved a v srpnu tu uz nebudu. Jenze uz mam i podepsanou jinou smlouvu pred jeho zruseni navrhu dohody. Jeste mi zdelil ze ma nahradu za me od toho rijna. A neni ochotny ani ze bych si sehnala nahradu od kvetna. Proste nechce k nicemu pristoupit.
@Janli píše:
@entropy A to jsou občas nájemníci, kterým je všechno šumák. Jedni se mi z bytu odstěhovali, ani nedali vědět. Zjistila jsem to až když nezaplatili nájem. Odstěhovali se na druhý konec republiky i s mým nábytkem. Zřejmě špatně pochopili na co je kauce…
Jo, někteří jsou dárečkové. Ještěže jsi měla kauci. ![]()
Nám se tedy stala zase opačná situace, že nám vlastník bytu nevrátil přeplatky za energie - bohužel jsme to měli domluvené jen ústně, byli to tak známí známého, dali nám levný nájem, ale pak chtěli navýšit vratné zálohy, protože jsme měli vyšší spotřebu při prvním vyúčtování (ty nedoplatky jsme, podotýkám, ihned uhradili a pak se naše spotřeba i o dost snížili). Souhlasili jsme s navýšením záloh, ale na papír se to nehodilo, a teď to z nich není jak z nich dostat, dělají mrtvé brouky
Holt je někdy člověk naivní a důvěřivý ![]()
@Bobule011 Tak pokud máš ve smlouvě, že můžeš podat výpověď s tříměsíční výpovědní lhůtou, tak ji prostě podej a je to, ne? To máš květen, červen a červenec a od srpna můžeš bydlet jinde.
@Bobule011 píše:
Ano 3 mesice bych dala vypoved a v srpnu tu uz nebudu. Jenze uz mam i podepsanou jinou smlouvu pred jeho zruseni navrhu dohody. Jeste mi zdelil ze ma nahradu za me od toho rijna. A neni ochotny ani ze bych si sehnala nahradu od kvetna. Proste nechce k nicemu pristoupit.
No, vzhledem k tomu, že máš od něj email, kde Ti nabízel tu výpověď dohodou, tak bych zkusila právní poradnu. Jestli jsi opravdu na základě tohodle podepsala během těch pár dní, než jak říkáš, napsal, že to padá, novou smlouvu, možná právník na něco kápne. Já moc východisko nevidím, bohužel… i když je to od něj dost nefér, že nechce přistoupit na nic a přitom tu situaci sám způsobil.
Jedině snad, jestli se nepletu, tak nový NOZ umožňuje, že si jako nájemník můžeš vzít k sobě podnájemníka i bez souhlasu majitele, jestli nekecám, čili možná touto cestou…
Ale nejsem si tím jistá, jen jsem to někde zaslechla.
@j.a.n.i1 píše:
@Fazulina Ale on se zákonem řídí, pokud byla dohoda pouze navržená a nepodepsaná, tak je to sice morálně nefér, ale zákonné.
Máš pravdu, já jsem to spíš myslela tak, že on po zakladatelce chtěl, aby se vystěhovala dříve, tedy šel taky proti smlouvě, nevím, jakým stylem jí to oznámil, zda třeba jen poprosil, zda je to možné, nebo ji postavil před hotovou věc. Ona byla ochotná se domluvit, moha klidně říct, že ne, že smlouvu mají do října. Tedy i z morálního hlediska bych předpokládala, že když on zavinil její současnou situaci, tak bude ochoten se domluvit. Ale to jsem asi naivní:-))). Je to od něj, jak píšeš, přinejmenším nefér, i když jedná v souladu se smlouvou.
@entropy píše:
No, vzhledem k tomu, že máš od něj email, kde Ti nabízel tu výpověď dohodou, tak bych zkusila právní poradnu. Jestli jsi opravdu na základě tohodle podepsala během těch pár dní, než jak říkáš, napsal, že to padá, novou smlouvu, možná právník na něco kápne. Já moc východisko nevidím, bohužel… i když je to od něj dost nefér, že nechce přistoupit na nic a přitom tu situaci sám způsobil.Jedině snad, jestli se nepletu, tak nový NOZ umožňuje, že si jako nájemník můžeš vzít k sobě podnájemníka i bez souhlasu majitele, jestli nekecám, čili možná touto cestou…Ale nejsem si tím jistá, jen jsem to někde zaslechla.
Ano to uz jsem cetla, ale musim tu bydlet, myslim. A taky do 2 mesicu majiteli oznamit ze tu bydli vic lidi. Bylo by to reseni kdybych sehnala nekoho na 3 mesice, ale zase aby to tu nejak neznicil.
Tak asi takhle:
„1. Spolubydlící a podnájemníci
Nájemce bude mít pouze oznamovací povinnost, rozhodne-li se ubytovat v pronajatém bytě někoho dalšího. Nemusí tedy žádat o souhlas majitele bytu, ale musí mu to nejpozději do dvou měsíců oznámit. Ubytovat u sebe za stejných podmínek může kohokoliv i formou podnájmu (uzavře podnájemní smlouvu), ale jen za předpokladu, že sám v bytě trvale žije. Jinak je nutný souhlas pronajímatele. Ten má možnost podnájem svého bytu úplně vyloučit tím, že jej zakáže v nájemní smlouvě.“
http://www.avizo.cz/…v-roce-2014/
Máš ve smlouvě zakázáno mít podnájemníka?
@entropy píše:
Jedině snad, jestli se nepletu, tak nový NOZ umožňuje, že si jako nájemník můžeš vzít k sobě podnájemníka i bez souhlasu majitele, jestli nekecám, čili možná touto cestou…Ale nejsem si tím jistá, jen jsem to někde zaslechla.
Pouze pokud nájemce v bytě také bydlí - pak není souhlas majitele potřeba. Pokud by bydlení přenechala podnájemci - souhlas třeba.
A za stavu, kdy majitel ví, že se paní chce stěhovat pryč, tak je to jasné… Proforma podnájem = obcházení práva.
Od kdy Ti platí ta nová smlouva? Není možnost se dohodnout ještě na druhé straně?