Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Chtěla bych se zeptat kde kupujete olivový olej a za kolik?? A kam ho davate??
Kupuji v německu v Edece (ale cenu ti teď neřeknu, z hlavy nevím) + si nechám dovážet domácí z Chorvatska. A používám víceméně skoro do všeho, do masových směsí, do salátů, na těstoviny, do pizzi…
Připojuji se s dotazem - proč je některý vhodný jen na studenou a jiný jen na teplou kuchyni? Co když ten na studenou kuchyni použiju třeba i na zapečené těstoviny nebo prostě cokoliv teplého?
Kupuji kdekoliv v supermarketu, nejčastěji v lidlu. @Cipisek79 Nevím, též by mě zajímalo, já to tedy neřeším a když si chci podusit zeleninu dám tam oliváč ![]()
@Cipisek79 záleží z kolikátého lisování je, pak ma i jiný bod(kouřový, nebo tak něják), kterej snese, aniž by se přepaloval…
Takže když použiji ten na teplou kuchyni i na studenou kuchyni, tak by to teoreticky nemělo vadit, ne? Nebo tam vadí, že je ten olej tepelně neupravený? Jako je mi jasné, že nějaký smysl to má, to rozlišovat, ale já nekupuju dvě flašky, vždy jen jeden, většinou na tu teplou kuchyni a používám i třeba do salátů.
V Albertu, extra virgin, taková zelená hranatá flaška. Skladuju v ledničce - ale jestli je to dobře, netuším.
Jinak ho dávám do špajzky, máme tam i slunečnicový, tak mě ani nenapadlo ho dát jinam ![]()
@Cipisek79 asi je menší problém použít ten do teplé kuchyně i do studené… jen většinou nebývá tak výživný, nebo zdravý, nebo tak…
Extra virgin je vhodný do studené i do teplé. Akorát v nefiltrovane verzi (v supermarketech nehrozí) jen do studené. Olej z pokrutin, pomace, bych nepoužívala ani do teplé.
Panenský olivový olej se hodí do studené kuchyně, v teplé se ničí cenné látky a je to tedy vyhazování peněz. Do teplé se hodí rafinovaný olej z pokrutin, ale je to stejná kvalita a stejný „přínos“ jako jakýkoliv jiný olej na smažení. Takže se vůbec nevyplatí to kupovat, protože český řepkový nebo slunečnicový udělá stejnou službu za třetinovou cenu.
Mně mamka vozí domácí z Řecka. Takže nekupuji ![]()
Olej kupuji klasicky v Albíkovi, co mám naproti domu a ochotná jsem za něj dát do 120,– Kč nějaký extra jídla na drahý olej nedělám, tak mi to přijde zbytečné ![]()
Ahoj, oživuji diskuzi.
Máte někdo tip, kde koupit dobrý ve smyslu kvalitní olivový olej?
Nedávno proběhlo tiskem, že ta kvalita je špatná, i když jsou označeny jako panenské…
Dík ![]()
Já minulý týden kupovala překvapivě v lékárně, když jsem objednávala jiné věci.
Přijde mi dobrá cena &kvalita.
@Magical-eyes Kupujeme 5l velké balení (spolu s dalšími věcmi) z Milujeme Krétu. S kvalitou jsem velmi spokojená, chuť a vůně nejen oleje, ale i třeba koření výrazná a přitom jemná, neštiplavá. Chutnají mi od nich i sýry, marmelády, mandarinky…