Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám takový dotaz: ještě stále kojím téměř 10 měsíčního synka, ale vrátila jsem se na dva dny v týdnu do práce. Synek to zvládá v pohodě, já ne. Ráno nakojím, pak až po návratu, to je po šesti až osmi hodinách. Jenže já už po 4 hodinách mám v prsou šílený nadbytek mléka - skoro mi tryská skrz oblečení. Zase nechci přestat kojit úplně. Nevíte někdo jak laktaci omezit, ale ne zastavit?? Dlouho jsme kojili plně a i teď synek preferuje moje mléko před jiným pitím. Dík za rady. A.
vydržet!Sice to bolí a je to nepříjemný,ale jediný co poradím,je vydržet a koupit si kvalitní vložky do podprsenky.
Krmila jsem svým mlíkem celý špitál, pak jsme doma měli krizi…najednou bylo poouze jedno mimy a litry mlíka navíc-a to opravdu nepřeháním.Nedalo se to řešit jinak,než zredukovat.Když to šlo,tak jsem si chladila prsa,koupila co nejpevnější podprsenku a zkusila nefňukat.Paradox,že zprvu jsem brečela,že mám mlíka málo.
Nakonec jsem byla z odstříkávání tak zničená,že mi z prsou tekla místo mlíka krev a musela jsem si na 2× nechat zastavit laktaci.
takže držím pěstičky a vydrž!!!!hodně štěstí,málo bolesti a ještě míň promočeného oblečení od přebytku mléka!
MM
Ahojky,
sice s přebytkem mléka zkušenosti nemám,ale já bych to řešila pevnější (uplejší) podprsenkou a vždy když budeš cítit, že už máš nalitá prsa trošku bych odstříkala, ne moc aby se zbytečně zase moc netvořilo, ale aspoň pro úlevu.
Ahoj a přeji hodně štěstí
Radka a Sabinka 3m
I já mám jdedenácti měsíčního chlapečka a pomalu přestávám kojit, Při druhém dítěti(mám tři) jsem se taky vracela brzy do práce a na místo podprsenky mě na noc manžel pevně ovázal obinadlem . Ale zase ne moc! At nezmodráš!:-) Přes den pak dobře padnoucí podprsenku a dobré vložky do ní a pak ještě místo tří litrů vypít vyjímečně jeden. A půjde to, uvidíš. Klučina je určitě zdráv, tak ať je i mamča. Přeju hodně štěstí. didina
Ahojte, prosím o radu, mám 3-letého syna, kterého stále kojím ráno a večer. Jeho otec od nás odešel a má mít syna 1× za 14 dní na víkend. První víkend je právě teď. Včera syn odjel. V noci to bylo v pohodě a dneska dopoledne taky, ale teď mě začíná pobolívat levé prso. Není zatím zarudlé, ale cítím, že není úplně OK. Co dělat? Jsou nějaké bylinky na omezení tvorby mléka? Já akorát nemůžu šalvěj, o které jsem četla že brání tvorbě mléka (mám po ní hrozné křeče v břiše). Nic jiného jsem nezjistila. Poradíte prosím? Nechci se omezovat v příjmu tekutin, jelikož jsem zrovna docela nachlazená, mám kašel a bolí mě hlava, což žízeň dost zhoršuje. :-/ Díky!
@Anonymní píše: Více
Nemáš doma odsávačku? Zkusila bych to tím případně ručně „odstrikat“ v teplé sprše. Máta by taky mohla pomoct.
@stinga Nešla jsem pro kázání a názory, ale pro radu jak OMEZIT tvorbu mléka (čili právě zastavit). BTW synovi byly 3 roky na konci srpna a je jinak naprosto v pohodě kluk, zvládá školku prý naprosto s přehledem (dle učitelek). Znám i kojené čtyřleté děti, rovněž v pohodě. Kamarádky dcera kojená do 5 let chodí na osmiletý gympl a je moc chytrá holka. Nikomu to necpu a ani si nežádám ničí názor na to, co doma v soukromí dělám.
Taky nikomu nepíšu, že nekojit není normální. Ono je to prostě individuální záležitost a důležité je, co komu vyhovuje
![]()
@Liška32 Odsávačku už nemám, ale nikdy jsem s ní neodsála ani jedinou kapku a to jsem mléka měla vždy na rozdávání
Vždy odsálo jedině dítě, jinak to neteklo. Dle laktační poradkyně (která mi taky zkoušela odsávat odsávačkou) to prý některým ženám dělají hormony - že se kojení spustí až při správné stimulaci - čili dítětem ![]()
@stinga jezis, ty musis byt zakomplexovana. Kojit trilete dite v takovem rozsahu je naprosto normalni a prirozene. 🤦♀️
Na prso doporucuju bud tvaroh, nebo zelne listy. Mne pomaha s takovymi potizemi stridave ledovat a nahrat+masirovat.
@Oblu Tvaroh zrovna mám, tak už ho tam šoupnu a ve sprše večer pak zase rozehřeju
Tvaroh jen na to bolavé nebo na obě? Moc díky!
@Anonymní píše: Více
Ahoj, v tvém případě bych se nebála kontaktovat LP. Ono to bude asi těžké, když pak tvůj syn přijede zpátky k tobě a bude se chtít opět kojit. Tady úplně nevím, zda bude fungovat poptávka = nabídka. Pokud začíná bolest, tak jak již bylo zmíněno. Odstříkat do úlevy. A místo tvarohu se spíše doporučuje suché teplo. Mě to od zánětu zachránilo.
Jinak moc držím palce. Určitě to pro tebe není lehká situace. A jsi skvělá, že syna takhle dlouho kojíš
já kojím dcerku skoro rok a rozhodně nemám v plánu přestat ![]()
@korn123 píše: Více
do tří let rozhodně ne, do roka a půl, max do dvou - i to je už až až
Dceři je 19m a mela ted 7.nemoc coz zahrnovalo i bolave afty v puse, takze se ji nedarilo se prisat a kojit se, hrozne plakala aui, aui. Normalne nedala bez prsa ani ranu, takze to byko n3co hlavne skrze prijem tekutin. Nicmene prvni 3 dny se mi prso(kojim jen z jednoho od porodu, druhe nejak stavkuje) nalevalo, bylo tvrde a bolelo. Pomohlo mi ho nahrat, opatrne promasirovat a rukou odstrikat.Ze zacatku to slo tezko, ale pak to slo hezky.Ted je to tyden co se dcera nekoji, afty ma zhojene, snazi se cucat, ale mleko uz neni a asi uz ani nebude ![]()