Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@anoli30 píše:
Je to takhle kdyby jela do školy v 10 tak by nemohla jet na to nacvičování, protože by to pak už nestihla v ty 3 hodiny. Takže jsme před školou dali přednost vystoupení. Jsme tak špatní?
Nemyslím si, že by škola měla problém s uvolněním dítěte kvůli vystoupení. Běžně se děti uvolňují kvůli sportu, klavíru a podobně. Pro příště doporučuji jednat na rovinu a třídní učitelce vše sdělit tak, jak to je ve skutečnosti.
@marmelada78 S tím nesouhlasím, ale omluvte mě. Škola je pro mě tak důležitá, že jakékoliv úlevy (i když kvůli sportu apod.) nerespektuji. Pokud mé dítě má zvýšenou TT a během dopoledne mu teplota klesne, i na zbytek dne/hodin jej do školy vedu. Lékaře navštěvuji pokud to jde mimo vyučovací hodiny. Ale chápu i vás, u mě je to extrém a přísně nastavené pravidla.
@Etcetera78 Naprosto souhlasím. Přednost má škola, ale v případě omluveného dne by to mělo být ze strany školy respektováno.
Odpoledne jdu za třídní kterou jsem ráno nezastihla. Jinak dcera je premiantkou a nikdy nezůstává doma zbytečně chybí tak maximálně 3× do roka a to většinou, když napadne hodně sněhu a my se nikam nedostaneme a nebo právě kvůli tomu, že má vystoupení. Nemocná skoro nebývá. Školu reprezentuje každou chvíli v nějakých soutěžích takže opravdu není žádný flákač. Do tohoto kroužku chodí za odměnu, protože se tak dobře učí a hodně v něm trénuje a moc jí baví. Takže kdybych jí 3× do roka kdy mají vystoupení pro veřejnost to zakázala, že je důležitější škola, tak by se mi to vůči ní zdálo sprosté.
Jinak kdyby se auto neporouchalo tak by samozřejmě do školy šla tam není o čem mluvit. A moje chyba je asi to, že jsem moc pravdomluvná a do omluvenek vždy píšu pravdivý důvod.
@anoli30 Tak oproti uvolnění kvůli vystoupení nikdo nic nemá, ale pokud je od 3 hodin, tak je to spíš lenost zajistit jinou dopravu ze školy na vystoupení, než cokoliv jiného. Ano, máš plné právo ji z té školy omluvit, ale ostatní mají plné právo blbě koukat, i když na neomluvenou hodinu to samozřejmě není.
@j.a.n.i1 Děkuji za názor, ale moc by mě zajímalo jak to myslíš s tou naší leností mohla bys mi to prosím vysvětlit?
@anoli30 No, že pokud mi nenastartuje auto, tak je jasné, že nestihnu školu, ale klidně může jet dítě v 10 busem do školy a já nějak mezitím zařídím jak ho přetransferovat z té školy na nácvik vystoupení, které je od 3…
@j.a.n.i1 Tak to jo, to já si z toho pro příště vezmu ponaučení. Vždycky jsem ráda, když mi poradí někdo zkušený z města kdo nemá potuchy jak to na vesnici chodí. ![]()
@Voltiček píše:
@marmelada78 S tím nesouhlasím, ale omluvte mě. Škola je pro mě tak důležitá, že jakékoliv úlevy (i když kvůli sportu apod.) nerespektuji. Pokud mé dítě má zvýšenou TT a během dopoledne mu teplota klesne, i na zbytek dne/hodin jej do školy vedu. Lékaře navštěvuji pokud to jde mimo vyučovací hodiny. Ale chápu i vás, u mě je to extrém a přísně nastavené pravidla.
No a treba bude z holky jednou herecka a vic si odnese z toho krouzku a vystoupeni nez z hodin fyziky
Kazdeho vec, jak to ma nastavene, mne by treba prislo nezodpovedne posilat do skoly dite, co melo rano teplotu, u nemoci to tak klidne muze byt, ze je pres den „lepe,“ nicmene dite muze byt porad nemocne, nebo treba unavene ![]()
@anoli30 Jo a to by mě zajímalo, jak víš, že jsem z města a nemám potuchy jak to na vesnici chodí ![]()
@beruska9 To souhlas, když má ráno teplotu, je automaticky doma celý den, jo když mu večer nic nebude, tak druhý den jde.
@j.a.n.i1 Protože pak by si snad takovou blbost ani nemohla vymyslet. Ale pokud jsi z vesnice a víš jak to chodí tak se ti omlouvám.
Ale pak by si mi teda mohla poradit několik konkrétních tipů jak to třeba příště vyřešit. Protože mě teda fakt jiné řešení nenapadlo. ![]()
@anoli30 jsem z vesnice a běžně vozím sousedy, když se jim stane, že jim ujede autobus, například nebo na daný čas nic nejede, a ač to zatím nebylo potřeba, tak věřím, že by x lidí z vesnice vzalo to auto a dojelo mi pro dítě do školky kdybych se třeba zasekla na dálnici. Pak jsou lidi, kteří auto půjčí… nebo se dá taky to nestartující auto v mnoha případech do odpoledne vyřešit, případně nastartovat přes kabely ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@anoli30 jsem z vesnice a běžně vozím sousedy, když se jim stane, že jim ujede autobus, například nebo na daný čas nic nejede, a ač to zatím nebylo potřeba, tak věřím, že by x lidí z vesnice vzalo to auto a dojelo mi pro dítě do školky kdybych se třeba zasekla na dálnici. Pak jsou lidi, kteří auto půjčí… nebo se dá taky to nestartující auto v mnoha případech do odpoledne vyřešit, případně nastartovat přes kabely
Já teda musím souhlasit s Jani. Taky bydlíme na vsi, a taky by dítě jelo busem v deset do školy a já vyřizovala půjčení náhradního vozu, či rychlou opravu nefungujícího vozu. Vůz potřebuji každý den, takže bych s ničím neotálela snažila se situaci vyřešit. To, žes dítě poslala k babičce je tvoje věc, když mu to omluvíš, nemůže mít neomluvenou hodinu. Ale taky není na místě rozčilovat se na úču, či říďu či na koho - ten kdo podváděl jste vy.
@anoli30 píše:
@j.a.n.i1 Protože pak by si snad takovou blbost ani nemohla vymyslet. Ale pokud jsi z vesnice a víš jak to chodí tak se ti omlouvám.Ale pak by si mi teda mohla poradit několik konkrétních tipů jak to třeba příště vyřešit. Protože mě teda fakt jiné řešení nenapadlo.
Tak třeba ji mohl odvézt někdo jiný, kdo na ten nácvik jel taky? Nebo nějakcí příbuzní? Těžko ti to vymyslíme, když přesně neznáme vaši situaci a vztahy. Nicméně žijeme v době mobilních telefonů a auto má každý druhý, takže nemožné to nejspíš nebylo.
Ovšem celkem chápu, že se vám to nechtělo takto komplikovaně řešit, když už dcera stejně půlku vyučování zameškala. Asi bych to taky neřešila, nepovažuju školu za až tak absolutní prioritu. Ale v tom případě bych ráno učitelce narovinu řekla, že dcera musí odpoledne na ten nácvik a ze školy by se tam autobusem nedostala, takže nepřijde ani později. Pokud je to s tvou dcerou tak, jak popisuješ, a učitelka ví o tom kroužku a o vystoupení, tak by to asi pochopila a jako omluvu přijala. A vypadalo by to líp, než to teď vysvětlovat zpětně, to pak vždycky vypadá jako výmluvy. Poučení pro příště.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.