Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulky,
v 30t. jsme byli na ultrazvuku, miminko je v pořádku, 1,4kg, hemží se tam a vše je ok.
Jen se doktorka zmínila, že má všude možně omotanou pupeční šňůru. Chci se zeptat, zda-li to může ohrozit miminko v bříšku? Nemyslím te´d porod, kde je roziko, že se třeba může přiškrtit. Te´d mě čistě zajímá, zda-li se může třeba nějak uškrtit v děloze..
Už jsem toho pročetla moc a nikde jsem se nedočetla, jen to, že to není nic neobvyklého, že se mimi hemží a šňůra se zamotává a vymotává…
Prosím prosím o vaše názory…
Děkuji, ahoj ![]()
petro, opravdu se mimi hemží, takže je to normální
Nikdy jsem neslyšela o tom, že by se mimi uškrtilo v děloze
Snad někdo bude vědět víc…
Ahoj,
bohužel je to možné, ale jsou to velice, velice ojedinělé případy.
Třeba tady pěkně vysvětleno: http://www.porodnice.cz/…ste-jednou-3
Na tehle strance jsem se celkem dozvedela jak to chodi s tou snurou, jen to nemohu najit, tak hledej. Vim ze jsem se dozvedela ze to nema nejake negativni nasledky. Moje mala mela dvakrat kolem krku a narodila se trochu modra, takze hned po porodu ji davali kyslik aby nam zruzovela
Ani jsem ji vlastne pak nevidela, nemela ji kvuli tomu na brise.
Přemýšlela jsem jestli reagovat na tvůj dotaz. Ale přesto, stalo se mi to loni v prosinci v 35tt bohužél i když je to náhodilé ale stává se to. Nikdy jsem o tom taky nevěděla a mě bohužel ani neupozornili že je nějak více omotaná. Nebudu ti psát podrobnosti jsi skoro u konce ale chci ti dát radu o které jsem se dozvěděla až už bylo pozdě. Dr. se mě ptala jestli sebou malá nějak extrémě nemlela v břichu ty poslední dny, bojovala.. a já to nepoznala takže kdyby se ti cokoliv nezdálo nějaké extrémní pohyby tak leť do nemocnice. Kdybych to věděla dříve tak by dnes třeba bylo všechno jiné. Hodně štěstí. Ale nestává se to často opravdu se děti rodí omotané. Snaž se být v klidu.
děkuji moc všem za odpovědi, toto je bezvadný přspěvek, děkuji za odkaz…
Bohužel stávají se různé věci… Známá takto přišla o miminko v devátém měsíci těhotenství
Náš Vojtík měl při porodu pupečníkovou šňůru omotanou 2× kolem krku - následek byl „jen“ ten, že jsem jej nemohla vytlačit (ta šňůra jej vždy po povolení stahu zatáhla zpátky), takže jsem skončila na akutním SC
- ale (a to je důležité!) oba jsme byli v pořádku a Vojta je zdravý a chytrý kluk ![]()
Přeji hodně štěstí do konce těhotenství a zdrave miminko na konci! (a jak píšou holky - kdyby se Ti cokoliv nezdálo, raději „otravuj“ v porodnici
)
u mne dr. asi měsíc před koncem těhu diagnostikoval tachykardii plodu.. údajně to znamenalo, že srdíčko jde dost rychle než by mělo.. víc mne sledovali.. nakonec odeslali do nemocnice.. tam jsem byla snad každé 3 - 4 hodiny na monitoru.. pak asi 14 dní před termínem se to dr. už nezdálo.. tak se rozhodl pro porod. malej měl šňůru kolem krku 2×… naštěstí vše dobře dopadlo.. ale jak byla kolem krčku a lehce se utahovala.. špatně proudila krev.. a srdíčko muselo víc pracovat.. aby se dokysličil.. takže i tak asi hlídají.. nepodceňovat rady lékaře! a kdyby hned raději jet zbytečně než vůbec! přeji hlavně bezproblémový porod! a zdravé a krásné miminko!
No a já si vzpomínám, že pár dní před porodem Tobísek tak neskutečně vyváděl - kopal jak šílenej něolik hodin v kuse, byla noc, tak jsem zavolala na pohotovost, vše jim řkela, měla jsem právě starch, jestli nemá nějaký šok a paní mi řekla (nikdy nezapomenu): ,,Buďte ráda, že kope a jděte spát!´´On jaksi spát nešlo, když jsem při těch koapncích až brečela bolestí, že…No taky měl malej 4,3 kg, tak se pak nebylo čemu divit, že to tak bolelo, ale paní na drátě mi hnula žlučí teď teda podruhé, když to tady čtu…naštěstí podotýkám bbyl malej zdravej, neměl šňůru kolem krku..
Ještě jenom chci dodat malá měla šňůru kolem bříška a nožičky jak se protáhla tak si přiškrtila přívod kyslíku… V nemocnici mi říkali že nejsou takové komplikace když je šňůra kolem krku jako na končetinách kolem krku si ji nemá jak přiškrtit. teď jsem znovu těhotná a jsem podělaná strachy. Nejvíc bych si přála aby se takové věci vůbec nestávaly. Nikomu bych to nepřála zažít nějak se s tím nedá smířit.. Všem hodně štěstí.. ![]()
Ahojky já rodila akutním císařem,měla jsem hodin bolesti z toho jsem byla přes hodin v porodnici a čekali až se otevřu a praskne mi plodovka to se nekonalo.Byla jsem pořád na monitoru doktorům se nezdál monitor tak mě furt měli napojenou.Doktor mě taky furt prohlížel a abych se otevřela to byla bolest při těch kontrakcích…No a odpolende mi pak řekli že malý vynechává srdíčko tak proto jsme na monitoru docela jsem se vyděsila pak mi dávali podepsat papír na císaře kdyby náhodou.No pak mi dali proti bolesti kapačku a hned na to na větší bolesti a delší no to jsem umírala plodovku mi mezitím propíchli a řekli že když to nebudu už moc vydržet tak že mi dají pryč tu kapačku.Tak jsem jim to pak řekla a nejdřív sestra ne ne to musíte vydržet tak pak přilítla doktorka a že se jde na císaře pak hned zase doktor rychle na císaře.Tak jsem jela.ak jsme ležela na jipce rodila jsme v sedm hodin večer a mimi mi dovezli až v ráno a řízli mi jí do hlavičky mezi ouškem a očičkem ještě že ne do očička.Pak mi jí brali furt na monitor taky jsme nevěděla proč až pak asi za dva dny mi dětská doktorka řekla že tam má šelest tak jí kontrolujou.Tak jsme se ptala proč mi to neřekli dřív a oni že mě nechtěli znepokojovat:-(.Pak mě poslali za kardiologem tak máme jít v lednu na kontrolu zase.A doma v propouštěcích papírech pro doktorku jsme se dočetla,že měla omotanou pup.šňůru kolem krku a trupu!!!!Tak jsme z toho byla vyděšená a nedivím se,že jí vynechávalo srdíčko.Naštvali mě,že čekali tak dlouho!!!Ještě že to dopadlo dobře až na to říznutí.Tak ať máš klidnej poroda ať jste zdravý!!! ![]()
Lisa3: to je hrozný, to mě moc mrzí…to si nedokážu představit..
Mondas. Tak tohle mi pripomina muj porod, jen jsem nerodila cisarem, nechali me vy zrat si to pekne dokonce. Byla jsem celou dobu napojena na monitor stejne jak ty popisujes a srdicko vynechavalo. Kdyz jsem se na to zeptala sestry, tak rekla, ze je mozne ze je mala omotana. Nedali mi celych 21 hodin napit, najist. Pry ze mozna bude ten cisar, nakonec nebyl. Mala se narodila se snurou dvakrat kolem krku. Kdyby to bylo dnes, ozvu se, jenze ja byla tenkrat mlada a bala jsem se rict ze se mi neco nelibi. S temi kapackami take, cpali to do me, to same injekce a ono proste nic. Jak rikam hruza, po deseti letech, za ctyri mesice me ceka dalsi porod. Jen se modlim at je v pohode.
Huffmanka:jj taky jsem rodila poprvé tak se bojíš ozvat příště už budu vědět…no ale prej říká se,že když rodíš císařem tak po druhé taky musíš nevíte o tom něco?Jo a prej jsem se neotvírala adi kvůli tomu,že jsem měla před 4roky konizaci děl.čípku tak že je ted tvrdší tak to nešlo.Tak at je vše v pořádku při druhým porodu.
Monďas: ohledně císaře, ono prý záleží na řezu - ten rozhoduje o tom, jak budeš rodit příště. nevím ty odborné názvy, ale pokud je řez veden horizontálně nějak na nejnižší hranici bříška, tak příště můžeš rodit normálně,…potom je ještě druhý řez, kolmě, asi u složitějších případů, a u toho příště musíš zase rodit císařem…
ale jak říkám, nevím ty názvy řezů, on se každý nějak nazývá…
Já jsem zvědavá na svůj porod, až to na nás přijde, no to bude… ![]()