Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nemá někdo zkušenost s tímhle pracovištěm?
Rika se, ze je dobra jak na co. dobry je masaryk. onkol. ustav brno a vojenska v pze.zkus ale nejaka disakusni fora pro pacienty
Dobrý den, omlouvám se za anonym, ale je to citlivé téma. Manželovi před 3 týdny zjistili při kolono velký nádor tlustého střeva. Byl na vyšetření v Praze a ty ho automaticky poslali k chirurgovi na Homolce, ten ho vyšetřil pouze rukou a objednal ho na pet/ct až na příští týden a tím to zatím skončilo, odeslání na onkologii zatím nic. S tím, že nádor je to na 100% a velký. My jsme z Vysočiny a máme to stejně daleko i do Brna, kde je vyhlášená onkologie. Prosím o radu, zda máte někdo s Homolkou zkušenosti, případně s panem doktorem MUDr. Eyad Lubbad. Manžel je ještě mladý, máme malé děti a rádi by jsme tu nejlepší léčbu. Děkuji.
@Anonymní píše: Více
objednal ho AŽ na příští týden?
vždyť to je nadstandardní rychlost v objednání, a je to tak rychle jen proto, že je to vážné,
běžně se objednává za 3 měsíce i dýl
Týden je luxusní doba jako fakt, mě když řešili nádor v hlavně dostala jsem termín za měsíc a to bylo hodně telefonování abych šla takhle rychle
, jinak pokud se to nedostalo jinam tak je velká šance že to bude dobrý
Až příští týden? To myslíš vážně? Co by sis jako představovala za termín? ![]()
Držím palce.
Ale postup uvidí se až podle toho PET a rozsahu nemoci. Třeba bude nejdříve chirurg. odstranění nádoru.
Onkolog s tím teď aktuálně nic dělat nemůže.
Ahoj. Pokud bych volila onkologii, tak radši Brno než Homolka. Pokud operace, tak Homolka určitě ne - rozhodně lepší operativa kolorektalu vedle v Motole. V Brně si to ale taky pohlidaji, rekla bych lépe.
Už má histologickou verifikaci? Objednala se i magnetická rezonance (to je top na posouzení, zda je nález primárně operabilní)? Podle toho, že píšeš, že je nádor velký, tak vás čeká nejspíše primární onkologická léčba - na Homolce jej neozáří a byl by poslán stejně na jiné pracoviště (Homolka posílá dle spádu, třeba Motol, atd, nemají ozařovny!).
PET/CT za týden není pozdě, ale řekne spíše, jestli je pacient generalizovaný (má/nemá metastázy) než jestli je nádor operabilni. Homolka sází pet/ct, protože jej vlastní, mají tak hezké termíny. Na rovinu - kdyby šlo o mně a tuto diagnózu, paralelně bych se obrátila na Brno s konzultací, na pet bych šla na homolku, a léčbu bych nechala vést onkologii Brno. Pokud bych trvala na Praze, preferovala bych třeba Motol.
Píšu Ti to jako onkolog, proto i prosím anonym, nechci nick spojovat s profesí.
Ještě dodatek k předchozímu - jestli máš papíry z homolky, podivej se, co je objednané - Homolka má cca poslední asi rok PET/CT/MRI, tak je možné, že s petem mu udělají i tu rezonanci. To by bylo super, včetně termínu. Ale operovat bych si to tam já za sebe nenechala, a onkologii bych si vybrala taky jinou…
A ten nádor je určitě zhoubný? Dělali ze vzorku histologii? Objednání na příští týden je super rychlé, za tu dobu se nemůže nic změnit. Prostě musíte být trochu trpěliví a neplašit. Držím palce.
@azaleila Asi jsem se špatně vyjádřila, termín dostal až měsíc po nálezu nádoru. Každopádně na to jsem se neptala, jestli je to dlouhá či krátká doba, ale na názor na nemocnici Homolka.
Moc děkuji za názor anonymu na Homolku. Vyšetření je objednané PET/IdCT trupu+cílené PET/MR, takže podle Vašeho názoru asi to nejlepší, to jsem moc ráda. Nechci nemocnici hanit, ale asi je pochopitelné, že v takové situaci by každý hledal to nejlepší možné. Snažím se zachovat klid, jak je to v dané situaci možné, ale moc mi to nejde.
@lucad77 Ne, výsledek ještě není. Ale jak doktorka na kolono, tak lékař na Homolce mu řekli, že je to tak velké a tkáň okolo tak poškozená, že je to 100% rakovina. Taky mi to přišlo bez výsledku zvláštní, ale asi už to poznají, nevím. Teď už tedy možná výsledek přišel, je to tři týdny od odběru, ale manžel si má volat až po vyšetření PET.
Je jedno, jestli se MRI udělá s PETem nebo jako 2 různá vyšetření, jenom že je to nepodkrocitelne minimum, aby se dalo rozhodnout, co dál. Pokud je nález veliký a je lokalizovaný opravdu v konečníku a ne na volném střevu (na kolonoskopii bude uvedeno třeba v cm jak je daleko), tak začne stejně s onkologickou léčbou. A to bych se obrátila na Brno. Z Homolky jsem přebírala pacienty k předoperační chemoradioterapii nebo i pooperační léčbě a do spokojenosti to mělo daleko ![]()
Můžeš se po vyšetřeních rozhodnout jakkoliv, jenom možná mrkni, jak se objednává do Brna, abys pak neztrácela další čas a mohla na konzultaci hned s výsledkem PET a histolkou.
Já taky nechci nikoho hanit, ale když posílám svoje pacienty na operaci, tak už cca vím, kam, kde (v Praze) je jaká domluva, jakou diagnozu umí… A když u této diagnózy postavíš otázku Homolka x Brno, tak vím, že Homolka vám nenabídne komplexní léčbu na nejvyšší úrovni.
Nádor je 10-15 cm od konečníku a zabírá 4/5, plus rozsáhlá nekrotická tkáň okolo. Do Brna jsem volala, sestřička mi prvně řekla, že snad máme onkologii i blíže, ale nakonec mi řekla, že mě objedná až budou výsledky z histologie a termín by měl být do týdne. Manžel moc místo měnit nechce, má strach, aby se to neprotahovalo, ale já si říkám, že je potřeba najít to nejlepší a to Brno je vyhlášené. Tak snad nás do Brna vezmou a zbytečně to nekomplikuju, ale máme dvě děti a ten strach je obrovský.