Opakované febrilní křeče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
27008
30.12.19 16:02

My na ně tenkrát dostali diazepam a měli jsme dávat pokaždé když měl syn 37, 5.Nastesti teď je už klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
30.12.19 21:55

@Berry77 myslim ze ne..to by takhle vznosne nepoucovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
30.12.19 22:47

@Kubulka Sráželi jsme zábaly, a i když už jsme to chytili později, tak se syn hned vzpamatoval. Prostě i když už v křeči byl, to studené prostěradlo ho okamžitě probralo. A zažili jsme to mockrát. Stačilo málo a už jel. Takže hlídat, nasadit diazepam hned jak leze teplota a ty zábaly na celé tělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
30.12.19 22:50

@Tarjei My jsme to zažili mockrát, a přesto si celkem myslím totéž co dotyčná. Je to hnusné, poprvé to se mnou málem fláklo o zem, ale jinak tedy následky to nemělo. A odeznělo to časem samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
495
30.12.19 22:54
@Gogi26 píše:
Ahoj holky,
Chtela bych znat vase postrehy o febrilkach. Muj syn, 2 roky vcera prodelal uz 4.zachvat febrilnich kreci. Da se rict, ze pri viroze mu teplota vyleti strasne rychle nahoru, treba z 37,5 na 39 behem pulhodinky a v tom zacne krecovat. I kdyz dam paralen nebo nurofen stejne to nezabere dostatecne rychle aby krece nebyly…
Upravili jste nejak rezim diteze? Nechodit do kolektivu, odlozit skolku? Proste cokoliv co s tim melo souvislost by mne zajimalo…
Jsme z toho doma fakt nestastni a pritel vyhrozuje ze nebudem chodit ani k babickam, kdyz tam pokazde syn neco chyti…pritel neni zly, ale stve ho ze ma syn stale nejakou rymu/kasel/teploty apod. Ale vsichni dr mi říkají ze je syn zdrave dite…

Ahoj, izolace nepomáhá, virózu může chytit kdekoli. Ovšem mého muže taky nejde přesvědčit. :-(
K feb. křečím: Nic z toho, co se podává perorálně nezabere dost rychle. U nás např. Nurofen zabírá cca 45 minut, Panadol asi 35 minut. Pokud teplota letí nahoru tak rychle, jak píšeš, je lepší použít Paralenový čípek, účinná látka se vstřebává sliznicí. Na mě se tvářili jako na idiota, když jsem je v naší lékárně chtěla pro naši dvouletku, ale ještě ji přeperu a vím, že účinnou látku dostala tak rychle, jak je to jen možné.
Po zážitku s první dcerkou už teplotu vyletět nenechávám - měřím v 10-minutových intervalech bezdotykově (vyhodila jsem 3 různé bezdotykáče, než jsem našla jeden, který měří správně, kupodivu to nebyl ten nejdražší), měřím na obou spáncích a na krku pod uchem, nejvyšší naměřenou teplotu beru jako správnou. Když teplota přesáhne 38,5°C, CHLADÍM. Do sprchy děcko i já, začít vodou, jejíž teplotu vnímám na obličeji jen o malinko chladnější, než je teplota těla. Dítě to nevnímá jako studené a rozhodně ho to už neohřívá. Postupně opatrně po malinkých krůčcích ochlazuji až do vlažné, nikdy ne chladnější. Vydržíme tak 30 minut, pak usušit a do postele. Sprchuji se celou dobu taky, ať vím, že dítě netýrám. Chladíme si obě celé tělo, i hlavu, přepínám na sprchu ze stropu. Ve vodě si hrajeme s hračkami, potichu jí zpívám, brzy se ochladí a dostane lepší náladu. Pokud nemáte ve sprcháči podlahové topení, dej pod dítě pěnovou podložku nebo si ho dej na klín, ať neprochladne od zadečku.
Znovu měřím po 10 minutách, zda a jak rychle se horečka vrací.
Pokud vyletí zase rychle, nacpi do dítěte rektální Diazepam Desitin. Ten ti určitě pediatr předepsal, když ti prcek křečuje opakovaně. Nezapomeň tubičku pořádně promnout v prstech, než ji otevřeš a aplikuješ. Nečekej s Diaz až na křeče, to dost těžko v tu chvíli aplikuješ. Během křečí hlídej, zda dítě dýchá… křeč mu může znemožnit se nadechnout. Když zmodrá, dýchni do něj (takhle malým dětem foukáme do nosu i do pusinky zároveň).
Pokud jsi podala diazepam a dítě nekřečuje, ale teplota stoupá, tak po diazepamu chvilku nechej dítě to „rozdýchat“ a znovu do sprchy.
Jsou noci, kdy jsem s dítětem třeba 4× ve sprše, ale pořád lepší, než znovu ty febrilky zažít.
Držím palce, ať z toho brzy vyroste. :hug:
edit: překlepy

Příspěvek upraven 30.12.19 v 22:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
30.12.19 22:56

@inkakřivák tak ja to vim taky, ale proste to bylo sdeleny lehce arogantne, jako co tady blbnete, nic to neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
31.12.19 10:04

@Tarjei Lepší takhle ve stylu neblázni, není to trága, než hysterické reakce, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
31.12.19 10:36

@Berry77 Zažili jsme, nezlehčuju to, bylo to hnusné, to ano, ale faktem je jedno - nenechalo to následky a odeznělo to. Asi tak. A nejlepší je skutečně hlídat a ochlazovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6869
1.1.20 06:53

@Berry77 @Berry77 máte děvčata pravdu, nezažila jsem to u svého dítěte a to, co jsem napsala bylo, abych pisatelku uklidnila, nevím, jak jste si to vyhodnotily Vy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
25.6.22 23:33

Febriani křeče

Prosím Vás, jsem ztoho opravdu nešťastná, malej měl minulej měsíc křeče, to jsme byly v Irsku, Proběhlo to tak že malej kolem 11 hod dopoledne mě, řekl že ho bolí hlava, trochu si hrál ale, lehnul si tak sem mu zmerila teplotu, teplotu neměl, tak poléhaval a Koukal na TV, příjem tekutin, vše v normálu ale co mě vylekalo ze má plnou plynku. Dala jsem mu Panadol sirup, čaj a prebalovani a večer půl 9 už poprvé dostal ty křeče, nevěděla jsem co to je hodně jsem se vylekala dostala jsem šok, naštěstí že doma byla setra, která mě ho vzala a namocila vodou, mluvila na neho a já jsem měla zasek. Jen sem se modlila ať mi malej neumře. Malej byl bez vědomy docela dlouho asi tak 5 minut, mě to připadalo neskutečné dlouho, malej sem třepal oči mě ve sloup a já se rychle uklidnila volala na záchranku.. Bylo to hrozné malej pomalu přicházel k sobě a chrápál. Byl dost unavený. Santika přijela rychle ať mu sundam oblečení, dali mu Galbel Sirup. Měřila jsem mu horečku ještě před měl 37, 5 řekla jsem si ze počkám až bude mít teplotu 38 a pak mu dam čípky, tak mě řekli ze mám postupovat. Je-li jsme do nemocnice na pozorování a tak jsem snim byla na pokoji dávala mu pít a měřila teplotu podávala sirup pri horećce 37, 5, tak jsem davala pozor. Vratili jsme se s Irska do ceska rep. Onemocnela jsem tak jsem sla k mamce a tatiinek rekl ze se o syna postara. Tyden je u tatinka komunikuje pres skype, matka budil v Brne. O vsem jsem rekla otci at vy jak cim si malej prosel a jak to vypadalo. Vcera mel malej 2 pul rocni syn prujem a blinkal tak jsem mu rekla aby snim okamzite jede na pohotovost, manzel rekl ze ma strevni chripku a mel horecku mel 37, 5. Vybral leky a odjel ke znamemu aby si odocinul. Mluvili jsme spolu pres skype a malej se smal trochu se rozcililil ze mu tatka neco vzal, najednou vola a krici na me malej ma zachvad uplne v soku hned volal zachranku jeho kamarad a ted prave musi udelat komletni vysetreni. Tak zustava snim manzel s malim v nemocnici. Jsem ztoho nestastna kdy tohle skonci, pri kazde nemoci to nas muze postihnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5378
26.6.22 00:52
@Narasa píše:
Prosím Vás, jsem ztoho opravdu nešťastná, malej měl minulej měsíc křeče, to jsme byly v Irsku, Proběhlo to tak že malej kolem 11 hod dopoledne mě, řekl že ho bolí hlava, trochu si hrál ale, lehnul si tak sem mu zmerila teplotu, teplotu neměl, tak poléhaval a Koukal na TV, příjem tekutin, vše v normálu ale co mě vylekalo ze má plnou plynku. Dala jsem mu Panadol sirup, čaj a prebalovani a večer půl 9 už poprvé dostal ty křeče, nevěděla jsem co to je hodně jsem se vylekala dostala jsem šok, naštěstí že doma byla setra, která mě ho vzala a namocila vodou, mluvila na neho a já jsem měla zasek. Jen sem se modlila ať mi malej neumře. Malej byl bez vědomy docela dlouho asi tak 5 minut, mě to připadalo neskutečné dlouho, malej sem třepal oči mě ve sloup a já se rychle uklidnila volala na záchranku.. Bylo to hrozné malej pomalu přicházel k sobě a chrápál. Byl dost unavený. Santika přijela rychle ať mu sundam oblečení, dali mu Galbel Sirup. Měřila jsem mu horečku ještě před měl 37, 5 řekla jsem si ze počkám až bude mít teplotu 38 a pak mu dam čípky, tak mě řekli ze mám postupovat. Je-li jsme do nemocnice na pozorování a tak jsem snim byla na pokoji dávala mu pít a měřila teplotu podávala sirup pri horećce 37, 5, tak jsem davala pozor. Vratili jsme se s Irska do ceska rep. Onemocnela jsem tak jsem sla k mamce a tatiinek rekl ze se o syna postara. Tyden je u tatinka komunikuje pres skype, matka budil v Brne. O vsem jsem rekla otci at vy jak cim si malej prosel a jak to vypadalo. Vcera mel malej 2 pul rocni syn prujem a blinkal tak jsem mu rekla aby snim okamzite jede na pohotovost, manzel rekl ze ma strevni chripku a mel horecku mel 37, 5. Vybral leky a odjel ke znamemu aby si odocinul. Mluvili jsme spolu pres skype a malej se smal trochu se rozcililil ze mu tatka neco vzal, najednou vola a krici na me malej ma zachvad uplne v soku hned volal zachranku jeho kamarad a ted prave musi udelat komletni vysetreni. Tak zustava snim manzel s malim v nemocnici. Jsem ztoho nestastna kdy tohle skonci, pri kazde nemoci to nas muze postihnout.

No tak při každé asi ne, hlavně pozor na přehřátí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
26.6.22 08:52
@Kubulka píše:
Přeji hezký večer,dneska jsem byli s malým propuštěni z nemocnice, kam jsme byli rychlou odvezeni, kvůli febrilkám. Bohužel už podruhé v rámci jednoho měsíce. Po první příhodě jsme sice byli vybaveni Diazepamem, ale zřejmě jsem ho špatně podala, nebo nedorazil tam kam má (malý byl v polospánku a podávala jsem ho na lžičce). Máte s tím někdo zkušenost? Prvně jsme si v nemocnici docela poleželi, ale po všech vyšetření (EEG, oční pozadí, sono srdce) nám našli jen spálového streptokoka v krku a na:,–(ili ATB, ten streptokok způsobil tu vysokou horečku. Teď, necelý měsíc poté jsme byli píchat obě uši a teploty taky vylítly a znovu křeče, pobyli jsme 3 dny a všechna vyšetření vyběháme ambulantně… Samozřejmě mám šílený strach, aby se to neopakovalo, hrozně mě rozhodil jak záchvat samotný, tak pobyt v nemocnici. Mám pořád pocit, že jsem nějak selhala, neuroložka mě uklidnila, že mám dávat Diazepam dřív od 37,5 po odečtu, dávat si pozor jestli ho snědl celý a volat rychlou prý vždycky taky nemusím (rychlá = pobyt v nemocnici ), že se jedná o nezávažné křeče ( v našem případě) a že je to holt tím, že je nervová soustava ještě nevyzrálá.....
Díky předem za Vaše postřehy a zkušenosti. Petra

Ano, syn epileptik sice nemá febrilní křeče, ale horečku mít nesmí. Jak má 37,5 začíná se snižovat. Jemu to zase vyvolává jiné projevy(tiky, nekontrolovatelné vyplazování jazyka apod..). Takže už když má 37,tak jsem v pozoru a hlídám. V životě měl naštěstí jen dva záchvaty, jinak pomohly léky nasazené hned po nich. Ale i to bylo šílené. Křeč v celém těle, zástava dechu na několik minut atd..Nikomu bych to nepřála, muset klečet nad dítětem a s dispečerem záchranky na uchu sousedů mu dávat první pomoc a čekat jestli to vyjde nebo jestli už je pozdě, když nedýchá x minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí