Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přeji hezký večer,
dneska jsem byli s malým propuštěni z nemocnice, kam jsme byli rychlou odvezeni, kvůli febrilkám. Bohužel už podruhé v rámci jednoho měsíce. Po první příhodě jsme sice byli vybaveni Diazepamem, ale zřejmě jsem ho špatně podala, nebo nedorazil tam kam má (malý byl v polospánku a podávala jsem ho na lžičce). Máte s tím někdo zkušenost? Prvně jsme si v nemocnici docela poleželi, ale po všech vyšetření (EEG, oční pozadí, sono srdce) nám našli jen spálového streptokoka v krku a na:,–(ili ATB, ten streptokok způsobil tu vysokou horečku. Teď, necelý měsíc poté jsme byli píchat obě uši a teploty taky vylítly a znovu křeče, pobyli jsme 3 dny a všechna vyšetření vyběháme ambulantně… Samozřejmě mám šílený strach, aby se to neopakovalo, hrozně mě rozhodil jak záchvat samotný, tak pobyt v nemocnici. Mám pořád pocit, že jsem nějak selhala, neuroložka mě uklidnila, že mám dávat Diazepam dřív od 37,5 po odečtu, dávat si pozor jestli ho snědl celý a volat rychlou prý vždycky taky nemusím (rychlá = pobyt v nemocnici ), že se jedná o nezávažné křeče ( v našem případě) a že je to holt tím, že je nervová soustava ještě nevyzrálá.....
Díky předem za Vaše postřehy a zkušenosti. Petra
Ahoj Kubulko
je mi lito, co prozivate, drzim palec at je lip, ale zarazi mne jedna vec..........jak to ze podavas diazepam oralne a ne rektalne? vzdyt odtoho ho vyrabeji pro deti, aby se jim daval rektalne.....lip to zabira a taky rychleji
Promin, ze se staram, ale neda mi to…
Brzke uzdraveni
Katka
Přeju jen a´t už se vám křeče vyhybaji obloukem.Taky mám tuhle zkušenost za sebou.
ka-tko,jak rektálně.Taky jsme vždycky měli tablety a mačkala jsem je na lžičku do čaje.A že jsme jich ¨za tu dobu spotřebovali.Ptám se,abych věděla co chtít,pokud by tohle postihlo i mladšího syna
Děkuji za povzbuzení, orálně se podává při horečce vyšší než např. 38 jako prevence, rektálně už při záchvatu, když se nestihne dát preventivně. Někdy totiž vylítne horečka dřív, než si stačíš něčeho všimnout.....
Nas vybavili diazepamem, ktery se podava rektalne - vozim ho vsude sebou.
Jsem domluvena s detskou Dr., ze mi ho vymeni pokazde, kdyz konci expirace. Menila jsem zatim jen jednou, ale doopravdy doufam, ze uz ho nebudu nikdy pokracovat. A budu spokojene menit az do sesti let nejmladsiho ditka.
Divim se, ze te nevybavili stejne…
Lesina
PS: Doporucuju usni teplomer, deti mereni miluji a tak neni problem pri problemu hlidat teplotu co pul hodiny.
Ahoj, moje neter taky mela tyhle hnusny krece. Dostala na to taky cipky, je to jistejsi a rychlejsi.
PS: souhlasim s Lesinou, mam taky teplomer do ucha a nemuzu si ho vynachvalit. Zmerim teplotu i kdyz malej spinka a ani ho neprobudim.
Dana26 píše:
Přeju jen a´t už se vám křeče vyhybaji obloukem.Taky mám tuhle zkušenost za sebou.ka-tko,jak rektálně.Taky jsme vždycky měli tablety a mačkala jsem je na lžičku do čaje.A že jsme jich ¨za tu dobu spotřebovali.Ptám se,abych věděla co chtít,pokud by tohle postihlo i mladšího syna
Dano, rektalni diazepam je takovy gelik ve folii, podava se aplikatorem, delaji 3mg a 5 mg, je to lek prvni pomoci pri febrilnich krecich u deti
Je samo na predpis, a davaji ho bohuzel az po 1. zachvatu, nekomu vubec- jak vidis u Kubulky
Ahoj,
dneska jsem zaběhla k obvodní doktorce a vyfasovala i ten rektální Diazepam a i homeopatika, která se můžou podávat současně, spíš tak pro svůj klid… Takže budu všude jezdit vyzbrojená teploměrem, diazepamem a homeo ![]()
Ušní teploměr mám taky, díky za tip, jen se to musím naučit u malýho měřit, u sebe v pohodě, ale malý si nechce nechat po píchání na uši ani sáhnout, tak snad se to zlepší. Díky za reakce všem. Petra
Ka-tko,díky.
My jsme naštěstí zachvat měli jen jeden.A diazepam nám vy:,–(ili ve třech letech.
Ahoj holky,
Chtela bych znat vase postrehy o febrilkach. Muj syn, 2 roky vcera prodelal uz 4.zachvat febrilnich kreci. Da se rict, ze pri viroze mu teplota vyleti strasne rychle nahoru, treba z 37,5 na 39 behem pulhodinky a v tom zacne krecovat. I kdyz dam paralen nebo nurofen stejne to nezabere dostatecne rychle aby krece nebyly…
Upravili jste nejak rezim diteze? Nechodit do kolektivu, odlozit skolku? Proste cokoliv co s tim melo souvislost by mne zajimalo…
Jsme z toho doma fakt nestastni a pritel vyhrozuje ze nebudem chodit ani k babickam, kdyz tam pokazde syn neco chyti…pritel neni zly, ale stve ho ze ma syn stale nejakou rymu/kasel/teploty apod. Ale vsichni dr mi říkají ze je syn zdrave dite…
@Gogi26 ja mam deti s rymou a obcasnym kaslem uz od listopadu a nemyslim si, ze izolace pomuze. Lita to vsude, klidne prenaseci muzete byt vy bez priznaku ![]()
Hele tomu se predejit asi neda…ted je blby pocasi a viry litaj vsude…zrovna mi tu vyspava devitiletej po febrilkach…mel to prvne v roce a pul, pak ve ctyrech a pul, v sedmi a ted…dr rikala ze az do desiti let se to muze objevit…
Z febrilních křečí každé dítě vyroste a i když to vypadá vážně, není to život ohrožující stav, či něco, co by ho do budoucna poškodilo. ![]()
@kve-tinka ano, u blbosti je taky znama pricina a presto styk s ni je neprijemny ![]()
Někde jsem tu četla, že snad nějaké čípky zabírají na sražení teploty rychleji, řešilo se to taky u křečí ![]()
jinak by jste museli sedět jen doma protože ted tyhle rýmy lítají všude u nás je to už asi dva měsíce v kuse