Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
už se Vám stalo, že se Vaše miminko vztekalo snad úplně při všem? Mám skoro 6ti měsíční holčičku, od narození je hodně plačtivá, denně proplakala hodiny a hodiny, když jí člověk nehoupal, tak se vůbec neuklidnila. Vlastně je plačtivá až do teď, jenomže teď se k tomu přidává ještě vztekání. Když leží tak hrozně moc pláče. Když jí vezmu do náruče, tak se nachvilku uklidní a za chvilku se začne vztekat. Tak jí zase položím, chci jí nakojit, ale zachvilku se začne taky vztekat. Připadá mi, jako kdyby měla záchvaty vzteku. Připadá mi divné, že když jí vezmu do náruče, tak jí musím pořád vymýšlet nové polohy, jinak se vzteká a je nevrlá. Stalo se vám to taky? Nebo když si s ní nachvilku sednu, vezmu jí na klín, tak se jí to zachvilku taky nelíbí. Prostě když se s ní v jednom kuse nějak nepohybuje, tak se vzteká. Prosím poraďte, jestli to je normální. Nemám žádné srovnání, protože je to mé první mimi. Děkuji. Dana
Ahoj,
neboj, asi to bude normální - aneb některé dítě leží / sedí jako pecka, a jiné potřebuje pořád něco nového vidět, slyšet - případně chce prostě prohánět maminku
![]()
Já jsem byla taky takto „proháněna“, naše prďola se vztekala : při oblíkání, při dávání do kočárku, při mytí pusinky, taky když jsem ji nechala ležet pár minut, případně někdy sekund „jen tak“. Dále pokud zastavil kočárek, pokud mi moc dlouho trvalo, než jsem jí přinesla papání nebo bumbání, a nebo když jsem jí fakt už moc dlouho ukazovala chrastítko, které už ji po chvilce nebavilo.
Prostě, lítala jsem s ní po bytě, houpala, zpívala (pořád ty samý písničky dokola
), ukazovala všechno možný, a když už mi došel materiál na ukazování (myslím hračky), otevřela jsem už ze zoufalství skříň, a ukazovala, jaké tam máme ručníky ![]()
No prostě, zvídavá potvůrka! Ale pak začla lézt, myslím v 10 měsících (trošku jsme se s tím opozdily), a od té doby se hezky zabavila sama, vykrámovala mi vždycky všechny šuplíky a skříňky, které našla, a já ji teda nechala, abych měla chvíli klid.
Akorát jsem musela všechny nebezpečné věci dát „do horního patra“ našeho bytu, a také jsem musela všechny příchozí návštěvy předem připravovat na specifický stav našeho bytu
především mou maminku, která fakt nechápala, jak to dítě můžu nechat vyházet všechny ty čaje (lžičky, kapesníky, ponožky, papíry, knížky, ............... ) ze skříněk a rozházet po místnosti. No, mohla jsem.
Dneska už je to jiný, hraje si se vším možným a je šikovňoučká, je s ní sranda, je to taková naše dračice a zbožňujem ji, i když se při určitých věcech vzteká dodnes, a jako miminko mě teda vysloveně trýznila, hahááá ![]()
tak pa a držte se, vztekání zdar - to myslím v dobrém!
pitris
narcisku - ještě jsem zapomněla dodat, že v porodnici již první den po narození našeho zlatíčka mi dětská sestřička řekla: „Hm, ona totiž je pěkně vzteklá.“ - takže vidíš, proč byste nemohly být vteklé v půl roce, když my jsme byly vzteklé už v jednom dni
to je v poho! pitrisek
Ahoj holky, vím, že je diskuze už trochu starší, ale nedá mi to připojit svoji trošku do mlýna. Dost jsem se pobavila při čtení vašich „příběhů“, úplně mi přišlo, že máte všichni doma našeho Jonáška.
V podstatě mám pocit, že první 4 měsíce celé proplakal (respektive prořval) kvůli prdíkům a zvykl si na to být stále nošen. pak se to trochu zlepšilo, ale v podstatě se pořád kvůli něčemu vzteká a brečí.
A také mi v porodnici hned první den po porodu, co mi přinesli ten náš očekávaný uzlíček, sestřička řekla: „No vztekat se umí pěkně!“ A večer, když ho poprvé koupala a Jonáš vřeštěl jako pominutej, tak jen kroutila hlavou se slovy: „Teda ty budeš řvát i při sprchování, no to jsi snad jedinej!“
takže takhle. A měla pravdu. Bohužel neporadím, co s tím, ale mě někdy prostě jenom „potěší“ fakt, že v tom nejsem sama. A taky víra, že to prostě jednou MUSÍ skončit!! I když mám chvíle, kdy si říkám, že bude takhle řvát asi až do osmnácti..
Teď se začíná plazit za hračkama, tak je to malinko lepší, už si dokáže chvilinku hrát sám, ale velice rychle ho to přestane bavit a zase bulí.. Nicméně já jsem vděčná i za krátké okamžiky. A věřím, že až začne chodit, bude to ještě lepší, i když klidné hloubavé děťátko prostě neočekávám. ![]()
Mějte se, hodně sil a pevné nervy!!! Jednou nám to ti naši křiklouni vrátí.
Mimochodem - máme ráčka, je to cíťa, rozhodně žádnej bojovník.. Ale když se mu věnuji, je samý smích a je prostě úžasnej! ![]()
Míša & Jonáš
@pitrisek oh přesně tak to je u nás…od prvního dne je to vztekloun a jak tobě tak i mě sestřičky říkali jaký je to vztekloun a jak ještě kope vtekle nožkami…ale je to občas pěkně na nervi jak se mu člověk těžko zavděčí… ![]()
Ahoj maminky, mám tříměsíční dceru a už nevim co s ní. Furt se vrtí, vzteká se a řve. Při koupání vycáká půlku vaničky, když ji přebaluji často si do podělaný plíny namočí i záda a ušpiní oblečení, v kočárku řve a škube sebou až z toho kočárek popojíždí sem a tam, na posteli se jí taky nelíbí, dudlika vyplivává, na ruce je k nevydržení (bojim se, že mi spatne jak se vrtí), obléct ji je opravdu umění a když na ni zařvu, tak se rozbrečí. Pozám kdy brečí a kdy se jen vzteká. Při vztekání jen řve a škube sebou a při pláči je klidná a tečou ji slzyčky. Prosím paraďte co s ní. Po dobrým to s ní nejde, když ji vezmu na ruky a šeptám ji klidným hlasem do ouška a po zlým se dá zas do breku.
Ty řveš na 3měs. dítě?
Prostě ji zkus třeba zpívat, ukazovat, co kde je, vydrž, ale rozhodně na ni nekřič…
@Terina89 píše:
Ty řveš na 3měs. dítě?Prostě ji zkus třeba zpívat, ukazovat, co kde je, vydrž, ale rozhodně na ni nekřič…
Neřvu. Ale když už jsem nevěděla jak ji uklidnit, zakřičela jsem: „ticho“, jelikož jsem i to potřebovala zkusit, abych zjistila, zda pomůže, když dcera uvidí, že je zle. Takový připitomělý otázky si můžeš nechat pro sebe.
@Anonymní píše:
Neřvu. Ale když už jsem nevěděla jak ji uklidnit, zakřičela jsem: „ticho“, jelikož jsem i to potřebovala zkusit, abych zjistila, zda pomůže, když dcera uvidí, že je zle. Takový připitomělý otázky si můžeš nechat pro sebe.
Tak promiň, ale připitomělá jsi ty, když řveš na tak malý miminko.Jak můžeš vědět, že se jenom vzteká, že ji něco nebolí? U tak malýho mimča to může být cokoliv. Pochybuju, že by řvala jen tak ze srandy, aby se maminka nenudila ![]()
Mám ten stejný problém, jen našemu prckovi je 6 měsíců…každopádně je prostě v klidu když je v náručí - ale když ho položím mezi hračky, nebo do lehátka, tak hystericky řve…přebalím, dám napít, zkontroluji zda mu není vedro či zima, a nechám řvát…v klidu na něj mluvím, když mi nechce jíst příkrm, tak mu to nenutím, aby si uvědomil že měl jíst a teď bude muset 3 hodiny počkat = mám to posvěcené od doktorky…holt jsou rozmazlení…já ho odmalička prakticky nedala z ruky, byl to můj ťuťuňuňu bobíšek se kterým jsem se pořád musela ňuchňat, ale teď prostě potřebuji občas uklidit, udělat jídlo atd…a když mi spí 20 minut mezi jídly tak toho moc neudělám…vždy když řve tak se pak uklidní, jen nesmím pvolit a vzít si ho, jinak se scéna opakuje… ![]()
@Terina89 píše:
Tak promiň, ale připitomělá jsi ty, když řveš na tak malý miminko.Jak můžeš vědět, že se jenom vzteká, že ji něco nebolí? U tak malýho mimča to může být cokoliv. Pochybuju, že by řvala jen tak ze srandy, aby se maminka nenudila
Znovu ti opakuji, že na svoji dcerku neřvu. Pouze jednou jsem to zkusila, abych zjistila, zda to zabere. Tak mě tu nešpiň a nepiš o mě, že řvu na svoje dítě, když to neni pravda. A nechápu, proč mi tu nadáváš, že jsem připitomělá, když mě vůbec neznáš. A ano, jsem si jistá tím, že se jen vzteká z nudy, už neví co má dělat. Mámá u svého dítěte pozná nejlíp zda se vzteká jen z nudy nebo z něčeho jiného.
Tak jí zabav. Dej jí na zem, dej jí tam hrazdičku nebo něco. Nos jí a ukazuj jí věci. Je to mimino ne stroj. Až se bude víc hýbat, zabaví se třeba sama.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mám tříměsíční dceru a už nevim co s ní. Furt se vrtí, vzteká se a řve. Při koupání vycáká půlku vaničky, když ji přebaluji často si do podělaný plíny namočí i záda a ušpiní oblečení, v kočárku řve a škube sebou až z toho kočárek popojíždí sem a tam, na posteli se jí taky nelíbí, dudlika vyplivává, na ruce je k nevydržení (bojim se, že mi spatne jak se vrtí), obléct ji je opravdu umění a když na ni zařvu, tak se rozbrečí. Pozám kdy brečí a kdy se jen vzteká. Při vztekání jen řve a škube sebou a při pláči je klidná a tečou ji slzyčky. Prosím paraďte co s ní. Po dobrým to s ní nejde, když ji vezmu na ruky a šeptám ji klidným hlasem do ouška a po zlým se dá zas do breku.
No zřejmě seš nervní ty a ona to cítí, nebo jí prostě něco je. Že by se takhle mrskala až popojíždí kočár a nebo v náručí, to je divný. Přebaluje se tak, že plínku rozlepíš, stáhneš s ní to nejhorší, plínku ohneš čistou stranou pod dítě a dotřeš zadeček, nebo dej prostě tu plínu rovnou pryč. Kojíš? Může mít koliku, může mít růstový sprut
může to být cokoliv jihého. Chovej a zpívej, nevím jak jí chováš, ale zkus změnit polohu asi už chce víc vidět, s kočárem musíš jezdit, asi jí to nebaví když kočár stojí ![]()
@Anonymní píše:
Tak v první řadě je to miminko, který fakt nedělá naschvál, že si kecne do podělaný plíny při přebalování. Jinak doporučuju počíst si, třeba tady , proč děti pláčou. Oni neuvažují na stejné rovině jako dospělí, takže k nim tak ani nemůžeš přistupovat.