Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky jsem tu nova tak prosim o vasi schovyvavost a porozumeni.
Jsem tyden po odstraneni praveho vejcovodu z duvodu mimodelozniho tehotenstvi.
Vim ze je sance na otehotneni vysoka ale I to ze se to nekdy opakuje.
Nekde na internetu jsem cetla ze pokavad se mimodelozni tehu opakuje doktori dokazi zbily vejcovod zachranit a ze existuje injekce ktera embrio zabije ze embrio musi byt kolem 0.3 m velke nevim co je tomu pravdy proto se vas chci zeptat. Za jak dlouho po oplodneni doktori zjisti ze je tehu mimodelozni? A jakou cestou? Mam starch z toho ze se to u me bude opakovat a chtela bych se tomu nejak vyvarovat a zachranit muj levy vejcovod. Jelikoz se nekdy stave ze tehotensky test vyjde pozitivni az tyden po vynechani nevim zdali mam cekat na pozitivni vysledek nebo si zajit hned na krev. Kolik odberu kreve vam brali nez zjistily ze je vsechno v poradku? A jak to doktori z krve zjisti? Od jakziva mam pravidelnou ms problem je ten ze pri prvnim tehu jsem se testovala az 12 cty den spozdeni menstruace nejak jsem nemohla verit ze bych byla tehu porad jsem doufala ze ms prijde a ona nikde. Krevni testy jsem nemela udelane az na pohotovosti kde zjistili ze je to mimodelozni tehotenstvi ted se budu testovat uz prvni den spozdene ms a hmed padit na krevni testy. Cim driv tim lip Trapi me nejvic ta zachrana vejcovodu abych kdyztak na potreti mohla prijit do jineho stavu prirozenou cestou. DEKUJI ZA VASE NAZORY A ODPOVEDI
![]()
Příspěvek upraven 17.02.16 v 08:17
@palomadorantez Ahoj jsem také po mimoděložním. O tomto postupu nic nevím, spíš odeberou zbylý vejcovod. ![]()
Ja jsem prave slysela I cetla ze se to da zachranit pokavat je plod maly nebo se pry I streba a zbily vejcovod nechaji a snad i vycisti tak fakt nevim
Pravděpodobnost dalšího mimoděložního těhotenství se zvyšuje na 5%. To mi řekl doktor. Zabránit tomu nezabráníš nijak. A nezjistí to, nemají jak, musí počkat, až bude embryo tak veliké, že bude možnost honajít. Z krve tak akorát zistí, že je tam těhotenství, ale jestli je v děloze nebo ne, to hned nezjistí. Budou čekat.
Me vejcovod zachranili - tyden po zjisteni tehotenstvi. Na mimo se prislo kvuli krvi. A doktor mi rikal, ze v nekterych situacich se stane to, ze se embryo vstreba. O injekcich vim jen z doslechu, myslim ze v cr se to nepraktikuje.
@palomadorantez píše:
Ja jsem prave slysela I cetla ze se to da zachranit pokavat je plod maly nebo se pry I streba a zbily vejcovod nechaji a snad i vycisti tak fakt nevim
mně doktor říkal, že ne, že další mimoděložní by se řešilo odebráním i druhého vejcovodu.
@palomadorantez Také jsem po mimoděložním (7/2015). V prvé řadě podpora - od listopadu 2015 jsem znova těhotná a je to v pořádku, takže se snaž nestresovat už předem. ![]()
Mě dr řekla, že mám přijít na kontrolu hned, jak to zjistím. Tzn. mám cykly 30-32, takže jsem na 32. den testovala. Test pozitivní, ale vím, že oni to potřebují prokázat hlavně na UZ a tam je něco vidět až později, tak jsem nespěchala hned. Čekala jsem asi 6 dní (moje dr tam taky není každý den) a pak jsem šla. Z krve mi nic neprokazovali, to by asi přišlo na řadu, pokud by nenašli embryo.
Přeju, ať se brzo zadaří. Mě řekl každý dr jinou dobu snažení. V nemocnici jeden dr 3 měsíce, druhý dr 6 měsíců a moje dr řekla, že po první MS můžeme začít. Tak jsme začali, jak řekla ona. Říkali Ti, že je i šance na oplodnění z toho vaječníku, kde vejcovod chybí?
S mimodeloznim tehotenstvim je to tak. Priroda se s nim umi vyporadat sama diky imunite zeny, problem je, kdyz to imunita nedokaze a embryo stale roste. Ovsem i kdyby vejcovod zustal, tak je otazka, co s nim, aby se to v budoucnu neopakovalo. To embryo melo nejaky duvod, proc v nem zustalo.
Ano Dr mi rekla ze muzu otehotnet hned ze je naprosto druha strana v poradku i mi dokonce ukazovala snimky ktere delali pri operaci. Mam napsano v papirech ze po pozitivnim testu mam okamzite prijit ale nekdy tehu test ze ukase pozitivni az tyden po vynechani nevim jestli je to muj pripad jelikoz jsem se predtim netestovala driv kdyz ms byla spozdena
Příspěvek upraven 17.02.16 v 08:38
Neboj, uklidni se, nejspis to bude priste dobry. Proste kdyztak po zjisteni pozitivního testu to hned hlas a nech se sledovat, pokud te to uklidni.
To, jestli dokazi při mmd zachranit vejcovod zalezi na velikosti embrya a kde zustalo, většinou ale spis nezachrani. Mi rikal lekar teda, jen reprodukuju.
O injekci také nic nevím. Také jsem po mimoděložním před 6 lety a dobrá zpráva je, že 3 měsíce po jsem byla těhotná. Měla jsem ale hrozný strach. No pak jsem ještě 2× otěhotněla. Sice to nedopadlo, ale já byla alespoň ráda, že už to nebylo mimoděložní.
V nemocnici mi tenkrát dr. řekl, že je vysoká pravděpodobnost, že se to bude opakovat, tak jsem se ze zoufalství ptala na ivf, protože to nebyl první nezdar a už jsem toho měla plné zuby a na to mi řekl, že i při ivf je velká možnost mimoděložního. Prostě člověk si nevybere
Bude to dobré ![]()
@palomadorantez Mě řekli, že je šance na další těhu 70%, že i z té operované strany se uvolní vajíčko a i když vejcovod chybí, tak druhý je natolik chtivý po vajíčku, že se tam pro něj natáhne. Dost jsem tam s dr o tom rokovala a nakonec to z toho vyšlo to, že na obrázcích je to rozložení vejcovovů a vaječníků dost zkreslené, že v těle je to uložené hodně blízko sebe.
Já to nemám potvrzené od dr, ale pokud se mi vaječníky střídají pravidelně, tak zrovna moje těhotenství pochází z té operované strany. ![]()
Dekuji holky za vasi podporu jenom zena muze porozumet zene… urcite jste ztoho mely take obavy a stresovali jste se a bali se jestli vse bude v poradku… vim ze se zbytecne stresuju a myslim i nekdy negativne ale ikdyz se snazim byt v pohode a pozitivni tak sami vite jaky je to mit starch aby vam tam dole neco zbylo a vy mohli prijit do jineho stavu prirozenou cestou
![]()
Jo, šance prý klesá jen na 75%. Za určitých podmínek ten jeden vejcovod zachytí vajíčko i z druhého vaječníku, moje dcera je toho důkazem. taky jsme se začali snažit hned, dokonce jsme nemuseli nechat přejít ani první menstruaci, jak jsme se cítila a zadařilo se, před tím senedařilo, byly i pokusy IVF. Ale mně tedy nesahali do dělohy, protože nebylo potřeba, takže čiistě jen laparoskopie a odstranění vaječníku, můj doktor vedl operaci a věděl, jinak často k tomu dělají i revizi dělohy, pak je potřeba chvilku počkat se snažením kvůli možné infekci při pohlavním styku.
@tery16 vaječníky se pravidelně nestřídají. Nicméně imoje dcera tak je, u mě s jistotou.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.