Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, mam dotaz,
Pro ty co uz jste nekolikrat potratili.
Pred 2 lety se mi narodila holcicka cisarskym rezem. Minuly rok jsme se zacali snazit o dalsi mimco. Uz jsem 3× potratila, vzdy to bylo v zacatku, tak do 6tt a samovolne..
Ale docela me to ubiji.. Muj dr nic neresil, furt rikal, ze se to stava tak jsem si nasla jineho.. Ten hbed odebral krev na genetiku a poslal ji do prahy, a pak sem sla jeste na hormonalni profil, stitna zlaza + ta nemoc co je z domacich mazlicku, ted si nemuzu vzponenout.
Vysledky se dovim v pondeli.
Chtela hsem se ale zeptat co dal?? Co kdyz dopadnou v poradku a nic se nezjisti, coz mi dr rekl taky, ze se muze stat..
Premyslela jsem jeste nad laparoskopii zda nemam srusty?? Bo co myslite meli ste jeste nake vysetreni navic??
Nebi dVali vam nake leky, utrogestan, na vyzivu zluteho teliska atd?? Nebo vas poslali uz do nejakeho repro… Centra?? Budu moc rada za vsechny vase rady a pribehy, dekuji
Srůsty by vedly spíš k neotěhotnění než k potratu. Ještě bych přidala reprodukční imunologii a hematologii. Utrogestan nic nepokazí, ale je to řešení, pokud je nedostatek progesteronu. Pokud je příčina někde jinde, je to spíš placebo. CAR spíš řeší neotěhotnění než potrácení, i když samozřejmě pokud by se našla příčina třeba v té genetice, lze to obejít pomocí IVF, ale počkala bych v prvé řadě na všecky výsledky.
Ja bych jeste pridala bezne netestovane infekce. Z vlastni zkusenosti - normalne absolutne bezpriznakova ureaplasma se mi v tehotenstvi aktivuje, napadne embryo a mam za sebou 2 potraty - 6 a 8 tt.
@barrrus myslíš toxoplazmózu? Jinak k věci potratila jsem 4× a vždy jsem otěhotněla přirozeně na první pokus. No a pak CAR a ejhle udělalo se IVF s PGS a vyšlo to. Nejsem jediná. V naší skupince je holčina co měla 1 dítě bez problémů a pak asi taky 4 potraty (nevím přesně) Šla na IVF s PGS a taky se povedlo. Některé CARy pomohou i při potrácení. Držím moc a moc palce..
Vyšetření - hematologie, imunologie, Karyotyp, genetika, štítná žláza
a to je asi vše. Nenašlo se nic co by mělo způsobovat potraty. Držím palce, bojuj, klidně sama kontaktuj nějaký CAR
@Ginuš a co je prosim PGS??… No rikala sem si, ze bych chtela jeste zkusit nake jine veci, pred ivf.. Precejenom je to docela financne narocne… Ale kdyz dr uzna ze to bude nejlepsi, tak do toho pujdem… Jinak ja taky otehotnela skoro vzdy hned, v cervenci to bylo neplanovane v listopadu sme si rekli, ze se zacnem snazit a bum, v lednu potrat a bakonci brezna zase tehotna a v dubnu potrat
@barrrus PGS je vyšetření chromozomů embryí - jde to udělat jen při IVF. Tady o tom něco píší - https://www.repromeda.cz/…y-screening/
Zkus se poptat a uvidíš. Možná ještě někdo navrhne nějaké testy. U mě se zkoušelo vše a nešlo to. Měla jsem léky na ředění krve, na podporu těhotenství a nic. Pomohlo umělé no
@Ginuš a jestli se jeste muzu zeptaz, kolik vas to cele stalo??? No me nejde do hlavy, ze dcera se nam povedla, jeste k tomu pres prasky, a ted se to nechce uchytnout, docela me to ubyji, snad budu vedet brzy vic…
@barrrus no jedný holce ze skupinky se stalo to samé, první dítě bez problémů a o druhé bojovali x let, potraty a právě taky pomohlo PGS
. Jasný může se potratit i při PGS, ale znám prostě z okolí holky co jim to vyšlo.
IVF a PGS vyšlo cca na 30 tis. Ono je to různé - podle léků, ceníku CARu, nechávala jsem si dělat vše možné - výběr spermií, rovnou je dávali do vajíček atd. Což taky něco stálo.
Ta bezmoc při potratech je hrozná. Máš štěstí, že už jedno dítě máš, co já bych za to při potratech dala
ale chápu, že toužíš po dalším
A problemy se zady nebo panevnim dnem? Opakovane potraty mohou byt zpusobene i diky tomu. Zkusila bych dobrou fyzio, pripadne nekoho kdo se tim konkretne zabyva - jen pro jistotu.
@vbu fihaa, ted si mi dala brouka do hlavy..
No me zada boli dost hlavne krizove casti. Nekdy, kycle… Minuly rok sem byla i na obstrikach jak to bolelo
Zkus si najít zkušenou fyzioterapeutku, např. cvičení Mojžíšové je na to ideální.
Jj to muze byt klidne ono mam taky jednu zkusenost
Doporucuji mojzisovou s fyzio, ja pridala kraniosakralni terapii a jeste cviky na uvolneni beder mi pomahaji. Byla jsem cela blokla a za 3 mesice obrovsky pokrok. Drzim pesti. Ted i zkousim SM system a jsem v ocekavani a zatim vse ok, tuk tuk.
@vbu a mohu se zeptat, kolik stoji takova mojzisovka s fyzioterapeutem?? Nebo se to da brat jako rehabka a proplati mi to pojistovna??? Nebo sem slysela jeste o hormonalni joze
Zkusila bych pres pojistovnu. Ja si to neumela vyrvat, ani obvodniho ani gyndare potrat nezajimal, ze to bylo z kojeni. A to po mesici bolest bricha byla takova, ze jsem letela na pohotovost zda nemam slepak. A bylo to od zad. Nikdo mi fyzio nenabidl. Obvodak rekl, ze od zad bricho neee, pritom fyzio rikala ze ano, i na gynde.Tak platim 500 za navstevu fyzio 500 kranio
a 400 SM system nevydelavam na nic jineho. A do porodu to chci porad dodrzovat. Hormonalni joga taky super, ale zalezi i co vse je blokle…fyzio a kranio chodim 1× mesicne jinak cvicim doma. A SM chci 2× mesicne
Jak pise Vbu, osviceny doktor to napise na pojistovnu, ale ne kazdy doktor je osviceny a ne kazda fyzioterapeutka s pojistovnou spolupracuje. Ale zas ta Mojzisova, clovek cvici kazdodenne doma a chodi jenom na kontroly a pripadne mobilizace tak jednou do mesice.