Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
tak jsme zpět - probírala jsem to se zastupující lékařkou, říkala že se to sice dost opakuje, ale v tomhle věku a vzhledem k nástupu do školky prý jde o celkem běžný jev, pokud byl předtím zdráv, tak se dá předpokládat, že tohle nemocnější období bude trvat tak cca rok..nejlepší by byl měsíc na horách nebo u moře… po vyléčení půjdeme na odběry, stěry a taky na vyšetření na ORL - ale zřejmě má syn nejspíš jen užší vstupy do dutin a tím pádem i větší sklon k zánětu dutin…nejpravděpodobněji se to bude řešit nějakým dlouhodobým užíváním zyrtecu apod…dobrá zpráva je, že všechny letošní záněty jsou už daleko menšího rozsahu, než ten první co měl cca před rokem…ale co z toho, když musí stejně zobat atb…
![]()
a mladší dcerka to tentokrát chytla taky - no držela se cekem dlouho, tak má chudák taky nárok
![]()
Naše malá bere taky Zyrtec a od září do března má rybomunil. Musím říct, že zlepšení tam je.
Ahoj
Už rok nepřetržitě trpím na zánět nosních dutin. Je možné abych na to trpěla nějak chronicky? ![]()
Poprvé se mi to objevilo loni v dubnu, pak o Vánoce znova, opět na jaře a dneska mě zase chytá levá dutina. Pokaždé to vlastně je levá dutina. Jak dostanu rýmu, hned se mi ucpe a mám bolesti hlavy, hlavně při předklonu.
Je pravda, že tenkrát v dubnu to bylo nejhorší, nemohla jsem bolestmi ani spát, ted mi aspon malinko zabere paralen, ale pořád v té dutině cítím tlak a nemohu se předklonit.
Mám doma ATB penicilin, měla jsem psané 2 balení někdo na jaře, ale spotřebovala jsem jen jedno.
Během týdne se k doktorovi nedostanu, dcera jde do nemocnice, takže já nemám čas létat sama se sebou po doktorech.
@T.Hololinka Ahoj, nevím, jestli může zánět dutin být chronický (že se z něj nevyléčíš a máš jej buď horší nebo lépší), ale rozhodně může být opakovaný. Já jsem jej měla několikrát. Důvodem je vychýlená nosní přepážka, kdy se mi z jedné dírky hůře smrká a zde se mi pak vytvoří zánět, který se rozšíří. Aktuálně jsem asi týden po zánětu, který byl už tak silný, že mi lékařka musela udělat punkci, neboť ani 3. atb nezabraly. Zpětně hodnotím, že to byla velmi dobrá volba. Punkce není příjemná, ale VELMI se mi ulevilo a na netu jsem našla několik zkušeností lidí, kdy po punkci jim tyto problémy ustaly, protože se dutina konečně dobře vyčistila. Já bych ti doporučila jít na ORL a nechat si udělat rtg, kde uvidí, jestli je zánět zvládnutelný atb a nebo je třeba punkce, protože dutina je plná hnisu. jestli jsi s dcerou v nemocnici, určitě by nebyl problém, aby ti ji někdo pohlídal a ty sis zašla v rámci nemocnice na ORL na rentgen, i kdyby v rámci pohotovosti… Dutiny jsou opravdu hrozně nepříjemné, přeji ti, ať jsi brzy fit.
Děkuji.
Ano, dutiny jsou pěkně nepříjemné.
Naštěstí mi zabrali kapky sinupret a já jen smrkám a smrkám a bolest taky ustává.
Takže uvidím v průběhu týdne, ale i tak se nejdříve dostanu k doktorovi ve středu, kdyby to náhodou hodně bolelo.