Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky chci se zeptat na tolik omýlané téma opary. Ted 5 měsíců po porodu se mi jeden vyléčí a za týden udělá nový, mám vyzkoušeno už všechno nic nefunguje. Ale chci se spíš zeptat, když jste měly opar a doma malé miminko, nosily jste roušku, dezinfikovaly ruce??? nebo myslíte stačí mimčo nelíbat. Já nevím já skoro i dezinfukuju byt, ale už jsem z toho šílená a když sem dnes objevila další okamžitě nasadila roušku a opět jedu a dezinfukuju, nikam nechodím protože roušku skoro nesundavám a takhle to praktikuju skoro 10 dní. Pak sem ráda, že je opar pryč a můžu zase v klidu žít a za týden šup znova. Mužu se zeptat jak jste to dělaly vy?? já to totiž určitě až moc přeháním. taky si myslím, že je mám fturt dokola, protože to mám v hlavě a když mi odejde tak už se třesu, kdy mi zase naskočí a z toho stresu mi prostě naskočí. Jenomže se mi vůbec od toho nejde odpoutat. nevim do kdy je to pro ty malé tolik nebezpečné, ale jestli do roka, tak to nevim jak ještě těch 7 měsíců přežiju ![]()
Trpím oparama docela často, a když vyleze tak se ho snažím přelepit tou náplastí, ale kolikrát se mi stalo že mi malá sáhla na pusu, prostě to neuhlídáš. Když se tak stalo, šla jsem malé umýt ruce mýdlem. Když mám opar malou nelíbám, nepusinkuju a nemazlím se s ní. A byt teda nedezinfikuju.
Žádný opar zatím neměla.
no vždyt říkám, že to přeháním. Malý je 5 měsíců, myslíš, že teda stačí ta náplast?? a jen si mýt ruce a nepusinkovat??
Mišulkamíša píše:
no vždyt říkám, že to přeháním. Malý je 5 měsíců, myslíš, že teda stačí ta náplast?? a jen si mýt ruce a nepusinkovat??
U nás to stačí
- když se dotknu oparu tak si jdu pořádně umýt ruce, když jdu malou přebalit tak si je taky umývám pořádně mýdlem. Náplast mám vždycky v době kdy malá nespí, když usne tak náplast sundám a léčím tea tree olejem
a zatím (klepu na dřevo) ho ode mě nedostala.
Já jsem měla opar na rtu hned v 6 nedělí - často nemívám, ale asi z únavy. Já jsem malou nepusinkovala, nic víc, nic míň..Neměla jsem ho zalepený, nenosila jsem roušku. Omývat si ruce před manipulaci s dítětem považuju za samozdřejmost i bez oparu.
hm tak to já jsem fakt blázen, jdu si tu roušku sundat a začít se chovat normálně
ale tu náplast si dám ![]()
Opar jsem od porodu měla asi třikrát, ošetřovány tea tree oilem nebo lihem (co mi zbyl po ošetřování pupíku malé). Nelíbat mrně, nesahat si na opar, mýt si ruce po kontaktu s ním.
já měla šílenej opar, snažila jsem se nelíbat, ale malá mi kolikrát o pusu zavadila, prostě jsem to nemohla uhlídat, žádný opatření jsem nedělala a opar neměla
holky nevim jestli to pri kojeni jde - ale manza pouziva Vectavir - drahy jako prase ale do druhyho dne ma klid… ![]()
Jak ochránit miminko ti neporadím, ale pokud se ti dělají opary, tak jez zinek. Když cítíš, že se začíná klubat, dej si jednorázově 60-80 mg (na krabičkách bývá napsáno kolik mg obsahuje 1 tableta, běžné je 15mg, takže naráz sněz čtyři 15mg tablety). Často to pomůže a opar se zastaví hned v zárodku a nevyklube se nebo se vyléčí během třeba dvou dnů. Ale pozor, někomu dělají vyšší dávky zinku špatně, pokud by se ti udělalo zle od žaludku, tak si dej něco sladkého, zinek totiž ovlivňuje tvorbu inzulínu. Můžeš si dát každý den 1 tabletu i jako prevenci, zlepší se ti i pleť.
ahoj, taky hodně trpím na opary, najednou se mi jich vyrojí třeba i pět hlavně na no nose a kolem nosu, určitě zkus ty náplasti - Comppet, měla jsem pak menší strach, že je malá ode mě chytne. Samozřejmě nepusinkovat. Držím palce at si jich co nejdřív zbavíš, je to hodně nepříjemné… ![]()
Ahoj,mrkni na netu po alkohol.extraktu s nimby.Mám vyzkoušené.Rychle vzniklý opar léčí a používám hlavně preventivně.Na noc si vždy potřu místa kde se mi tvoří nejčastěji.Je sice trochu dražší, ale vydrží poměrně dlouho.
no super díky moc za radu, já ho teda asi naštěstí tedko zachytila hodně včas natřela zoviraxem, mám ho od doktorky dovolený a ted po dvou hodinách se ztratil. Ale jako prevenci si ten zinek koupím, asi radši samostatně co, at nejim 4 tablety ale jen jednu. Včera sem si taky koupila Panganin nebo jak se jmenuje tak uvidím ale tam zinek není koukám tak ho dokoupím. Díky
můžu když kojím??? myslím ten alkohol z extraktu??? Tak už ho mám objednanej
a budu preventivně mazat
Příspěvek upraven 18.05.11 v 17:45
Nejlevnější varianta, která na opary zaručeně pomůže, je genciánka. Taky mám do druhého, třetího dne úplně po oparu, ale je to samozdřejmně fialové ![]()