Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky
chtěla jsem se zeptat, měly jste taky dítě s vrozenou vadou zvětšené ledvinové pánvičky, kde byla nutná operace? Malý má 4.měsíce a v srpnu ho čeká operace v Olomouci, dost se toho bojím, jak to bude bobek celé zvládat a hlavně jaký tam bude personál ![]()
Ahoj, malej má taky zvětšenou ledvinovou pánvičku, ale doktor mi řekl, že dnes už se operace nedělají, že je lepší počkat, jestli se to nespraví věkem a růstem a kdyby ne, tak se to už dneska řeší laparoskopicky… Jaký vyšetření vám dělali, že dospěli k názoru, že je nutná operace?
@Aleeza píše:
Ahoj, malej má taky zvětšenou ledvinovou pánvičku, ale doktor mi řekl, že dnes už se operace nedělají, že je lepší počkat, jestli se to nespraví věkem a růstem a kdyby ne, tak se to už dneska řeší laparoskopicky… Jaký vyšetření vám dělali, že dospěli k názoru, že je nutná operace?
malému dělali scintigrafii ledvin, kde mu pustili do těla kontrastní látku aby se ukázalo jak mu ta pravá ledvina pracuje a vůbec nic neodpouštěla jak ta levá do moč. měchýře, v květnu jsme byli na kontrole v Olomouci u dr. Šmakala, a ten říkal že se pravděpodobně operaci malý nevyhne a pozítří tam jedem ještě na jednu kontrolu ultrazvukem a pak asi ta operace, pokud se to teda nespravilo…
@Pettule69 píše:
malému dělali scintigrafii ledvin, kde mu pustili do těla kontrastní látku aby se ukázalo jak mu ta pravá ledvina pracuje a vůbec nic neodpouštěla jak ta levá do moč. měchýře, v květnu jsme byli na kontrole v Olomouci u dr. Šmakala, a ten říkal že se pravděpodobně operaci malý nevyhne a pozítří tam jedem ještě na jednu kontrolu ultrazvukem a pak asi ta operace, pokud se to teda nespravilo…
Na scinti jsme byli taky, ale malýmu to aspoň nějak odtéká. ALe zdržuje se mu tam trochu moči. Další scinti nás čeká v lednu. Nám právě doktor řekl, že dřív se dělaly operace běžně, ale pak se prý zjistilo, že to někdy bylo zbytečný, že by se to spravilo růstem…Jinak UZ teď máme každých čtvrt roku…
Ale máte to horší než my, tak v tomhle případě je ta operace asi nutná…
@Aleeza píše:
Ale máte to horší než my, tak v tomhle případě je ta operace asi nutná…
nejspíš jo, protože malý bere i antibiotika aby se mu nerozjela infekce, je to taková udržovací látka, ale modlím se aby nám ve středu dr. řekl že je to třeba už v pohodě…
@Pettule69 píše:
nejspíš jo, protože malý bere i antibiotika aby se mu nerozjela infekce, je to taková udržovací látka, ale modlím se aby nám ve středu dr. řekl že je to třeba už v pohodě…
My zase musíme, jakmile má malej horečku, tak okamžitě s močí do laboratoře, jestli nemá zánět. Potom hned nemocnice…
@Aleeza píše:
My zase musíme, jakmile má malej horečku, tak okamžitě s močí do laboratoře, jestli nemá zánět. Potom hned nemocnice…
jojo taky to hlídáme, proto i ta ATB…ale zatím horečku neměl, spíš asi bude lepší když mu to vyoperujou a pak se to nebude muset tak hlídat ![]()
@Pettule69 píše:
jojo taky to hlídáme, proto i ta ATB…ale zatím horečku neměl, spíš asi bude lepší když mu to vyoperujou a pak se to nebude muset tak hlídat
My už takhle byli pětkrát v laborce. Ten stres při čekání je hroznej, páč kdyby se to potvrdilo, tak by hned musel do nemocnice na kapačky. Musíme do laborky, i když má teplotu, když mu rostou zuby, prostě si musíme být jistý, že tam nic není…
Ahoj holky
muzu se vas zeptat, kdy vam delali tu scintigrafii ledvin? a jak to probiha? my jdem ted 13teho zase na kontrolu a mam teda nervy jak to dopadne
pripada mi, ze se k tomu stavi i celkem laxne, vzdycky ji skontroluji a reknou, tak zase nic, prijdte tehdy a tehdy
![]()
@Aleeza píše:
My už takhle byli pětkrát v laborce. Ten stres při čekání je hroznej, páč kdyby se to potvrdilo, tak by hned musel do nemocnice na kapačky. Musíme do laborky, i když má teplotu, když mu rostou zuby, prostě si musíme být jistý, že tam nic není…
týjo tak to nezávidím…člověk pak opravdu nedělá nic jiného než lítá po doktorech…snad se vám to časem zlepší ![]()
@alsem píše:
Ahoj holkymuzu se vas zeptat, kdy vam delali tu scintigrafii ledvin? a jak to probiha? my jdem ted 13teho zase na kontrolu a mam teda nervy jak to dopadne
pripada mi, ze se k tomu stavi i celkem laxne, vzdycky ji skontroluji a reknou, tak zase nic, prijdte tehdy a tehdy
![]()
Ahojky, malému byly 2 měsíce jak mu ji dělaly, měli mu ji dělat v narkoze ale pak mi řekli že to jde i bez toho, jelikož prcek má parádní faldíky na ručkách, tak mu museli zavést kanylu do hlavičky
pak mu přes ní pustili do žili kontrastní látku, ležel na lehátku a 30 minut mu to snímalo jak ledviny pracují, ale musel být naprosto v klidu…
@alsem píše:
Ahoj holkymuzu se vas zeptat, kdy vam delali tu scintigrafii ledvin? a jak to probiha? my jdem ted 13teho zase na kontrolu a mam teda nervy jak to dopadne
![]()
Tak scinti probíhá tak, že dítěti píchnou kontrastní látku do žíly, dají ho pod rentgen a přévážou přes něj takovej pás, aby se moc nehýbal. Malej nám při tom usnul, takže to bylo v pohodě. Ale stejně jsme malýho já i přítel drželi za nohy, kdyby se cukal.
U nás bylo nejhorší, že nám jeden doktor řekl, že je nemocnej a druhej nám řekl, že je malej absolutně v pořádku, tak si nás mezi sebou přehazovali jako brambor… Nakonec jsme byli ještě u jinýho a ten nám tu ledvinu potvrdil a teď vlastně chodíme ke dvěma doktorům…