Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Oba kluci mají za sebou trhání mandle. Ráno nástup nalacno, pak dostali tabletu a jelo se na sál. Tam byli asi 30-45 minut. Pak ho hned přivezli na pokoj. Starší po zákroku už koukal, mladší spinkal. Oba ale plakali, děti se uspávaji lékem, který způsobuje halucinace.
Ale jinak vše bez problémů. Druhý den jsem šli domů
Můj syn měl v 5 letech podobné problémy a ještě k tomu problém se sluchem. Ráno jsme přijeli nalačno, operace byla dopoledne. Snad v 10-11 jsem za ním mohla na JIP, to probouzení po anestezii bylo těžké, ale mohla jsem tam být s ním, držet ho, hladit ho, konejšit. Měl nařízený klid na pokoji, ale to nebylo možné. Hned jak se probral, fungoval jako obvykle. Je to několik let zpět, rýmy jsou pryč, slyší, ale neposlouchá ![]()
@matkabagristy píše:
Můj syn měl v 5 letech podobné problémy a ještě k tomu problém se sluchem. Ráno jsme přijeli nalačno, operace byla dopoledne. Snad v 10-11 jsem za ním mohla na JIP, to probouzení po anestezii bylo těžké, ale mohla jsem tam být s ním, držet ho, hladit ho, konejšit. Měl nařízený klid na pokoji, ale to nebylo možné. Hned jak se probral, fungoval jako obvykle. Je to několik let zpět, rýmy jsou pryč, slyší, ale neposlouchá
Dobry den, precetla jsem na internetu, co se dalo, od lekarskych stranek po ty materske. Mam dceru. Budou ji 4 roky. Ma velkou nosni mandli, zjisteno detskou lekarskou i ORL, alergicka na nic neni. Jde o to, ze ma neustale zadni rymu, to ale neni hlavni problem. Spatne spi, vynechava v dychani, neustale se vrti, protoze se dusi, trosicku i chrape, trva to temer rok. Manzel i jeho rodina jsou proti. Boji se operace, hlavne narkozy, mysli, ze neni nutna. Ja take vaham. Dcera je z cizich lidi vystresovana. Loni v nemocnici se s doktory rvala, strasna scena. Navic, narkoza je riziko, ale moc bych si prala ji pomoci. Manzel argumentuje tim, ze cim bude starsi, tim se to samo zlepsi. Hodne jej ovlivnuje rodina. Sama doktorka naznala, ze malemu procentu pacientu se dychani zlepsi, ze otvor v krku bude vetsi, mandlicka ne, ale u nas je to nepravdepodobne. Homeopatika jsme zkusili. Prosim o jakykoli nazor. Bud presvedcim sebe nebo budu moci argumentovat muzi a jeho rodine.
A máš pocit že spánková apnoe je bezpečná? ![]()
Ty se bojíš trhání mandlí a že se ti dítě dusí?
Jinak zkušenosti dobré.
Syn měl 3 a ještě šel na to s autismem..zvládl to dobře a dýchá se mu dobře především už není často nemocný.
Určitě běžte malý mi strašně chrapal, pořád jsme ho hlídala, taky měl problém s dýcháním a po operaci paráda, jako asi měsíc mi trvalo si zvyknout na to úplné ticho když spí
![]()
My byli v prosinci. Narkoza je krátká. Po probuzení byla dcera bez bolesti o ničem nevěděla. My byli z důvodu častého zánětu středouší a špatného sluchu. Kontrola sluchu nás teprve čeká.
Byli jsme se synem (3,5 roku) loni v červnu na doporučení ORL. Chodili jsme na měření sluchu od narození. Po odstranění mandlí měření dopadlo konečně dobře a nemusíme už dál chodit. Taky jsem rozmýšlela, protože dva měsíce před tím byl na operaci s kýlou. Zvládl to úplně v pohodě. Jsem ráda, že jsme šli. Myslím, že by na to stejně jednou došlo, takhle už to má za sebou.
Holky dekuji. Uklidnuje me, ze to tolik deti zvladlo. Rada si prectu i dalsi nazory, co se zmenilo, nezmenilo, jak to vypadalo po operaci, jakou metodou. Dekuji
@Anonymní píše:
Dobry den, precetla jsem na internetu, co se dalo, od lekarskych stranek po ty materske. Mam dceru. Budou ji 4 roky. Ma velkou nosni mandli, zjisteno detskou lekarskou i ORL, alergicka na nic neni. Jde o to, ze ma neustale zadni rymu, to ale neni hlavni problem. Spatne spi, vynechava v dychani, neustale se vrti, protoze se dusi, trosicku i chrape, trva to temer rok. Manzel i jeho rodina jsou proti. Boji se operace, hlavne narkozy, mysli, ze neni nutna. Ja take vaham. Dcera je z cizich lidi vystresovana. Loni v nemocnici se s doktory rvala, strasna scena. Navic, narkoza je riziko, ale moc bych si prala ji pomoci. Manzel argumentuje tim, ze cim bude starsi, tim se to samo zlepsi. Hodne jej ovlivnuje rodina. Sama doktorka naznala, ze malemu procentu pacientu se dychani zlepsi, ze otvor v krku bude vetsi, mandlicka ne, ale u nas je to nepravdepodobne. Homeopatika jsme zkusili. Prosim o jakykoli nazor. Bud presvedcim sebe nebo budu moci argumentovat muzi a jeho rodine.
Já bych jeho rodině vůbec neargumentovala. Je to věc jen vás dvou jako rodičů.
Samozřejmě je to operace, zásah, takže rizika tam budou vždy, ale musíš vyhodnotit to, jaké riziko podstupujete dnes s jejími problémy.
Naše dítě bylo zhruba stejně staré, když šlo na operaci, se stejnými problémy. Všudypřítomná celoroční rýma, neznali jsme dítě jinak než s nudlí u nosu a to i v těch největších vedrech, chrápání, spánková apnoe. Doktorka nás i upozornila na riziko poškození sluchu, které může být nevratné.
Mne teda děsily hlavně apnoe ve spánku. Dost často dítě spávalo vedle mně a já jsem si ještě do noci četla a viděla, jak často jí „vynechává“ dech a chrochtá po vzduchu.
Zvětšená nosní mandle se sama o sobě s růstem fakt nespraví ![]()
Syn byl v necelých 4. V Kroměříži, nejdřív mu strikli nějaký oblbovak do nosu a vlastní převoz a prevlekani do operačního munduru včetně narkozy nevnimal, jen se smál. Po operaci se probouzet u mě v náručí, přenesla jsem ho na pokoj, kde vyspaval narkozu asi 2 hodinky. Následky žádné, nic si z toho nepamatuje. Celou bdelou dobu jsem byla s ním.
Syn také hodně trpěl na zadní rýmu, bohužel, v tomto ohledu operace nepomohla. Naopak, přestal zcela chrápat, takže mi dost dlouho trvalo, než jsem si zvykla na ticho během spánku. Stále jsem ho chodila kontrolovat, zda dýchá ![]()
Ahojky holky chtěla bych se zeptat zda někdo máte zkušenost s trháním nosni mandle u dětí??
mám dceru bude ji za měsíc 6let a trpí na zánětlivý rýmy co se jí pak dává do ousek už cca 3 x prodělala zánět středního ucha… Už před časem ji na ORL paní doktorka zjistila zvětšenou nosní mandli ( je pravda že dcerka pri spani dýchá víc pusou a chrápe )tak ji otok mandle zkoušela rozehnat lékama a nic dnes při kontrole mi rekla že nejlepší bude opravdu tu mandlicku dát pryč ať má klid… Už máme naplanovany termín zákroku… Proto bych se chtěla zeptat zda někdo máte zkušenost a jak to vaše dítko snaselo…jestli se opravdu po operaci ulevilo nebo ne ????děkuji za odpovedi