Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ano, u kořene mrtvého zubu, kde byl vyčištěný kanálek, se zase může udělat zánět, mně se to stalo po 15ti letech klidu. Je potřeba udělat rtg. Pokud by se to muselo opět vyvrtat, tak by to asi chtělo jít na pracoviště, kde mají zubařský mikroskop, se kterým tam lépe uvidí. Opakované vrtání kanálku není uplně jednoduché.
Jinak já si tím prošla a nebylo potřeba užívat atb, i když ten zánět byl dost veliký, měla jsem absces na dásni.
Jaká je ale pravděpodobnost, že mi třeba zub nevytrhnou? Hrozně se toho bojím. Nechci nemít přední zub.
Určitě bych asi zubaři řekla, že bych šla někam pod mikroskop si to zaplatit (ale nevím ty čekací doby).
Neboj, nevytrhnou. A pokud by náhodou byl ten zubař tak mizernej a chtěl trhat, tak uteč a najdi si lepšího
Správný zubař udělá vše proto, aby ten zub zachránil.
Ale určitě je potřeba to řešit co nejrychleji a nenechat ten zánět se zvětšovat.
Mám zubaře v místě bydliště, kam dojíždím. Ale jinak bych hledala v Brně, úplně se bojím těch cen a jestli vůbec někoho kdyžtak najdu. Ale asi budu moudřejší až po návštěvě svého zubaře. Bojím se.
Já když jsem si to fotila (ano, ze stresu
). Tak to vypadá, jak kdyby byla kolem té „bílé plomby“ prasklinka - tak se tam mohlo asi něco dostat. Zajímavé ale je, že třeba celý den si na to ani nevzpomenu a vždy večer, když čistím, tak mám divný pocit (zkusila jsem trošičku ťukat a bolí to jen na jednom místě zespodu). Možná to mám i podrážděné mezizubkama a možná byla chyba, že jsem to zvládla bez ATB. Mám z toho takové stresy, až se mi chce už i brečet.
Tak se hlásím. Zub nebolí, bolí pouze dásně nad ním a bolí i dásně vedle více vzadu u zubů. Ale jako čert. K zubařce jdu koncem týdne, nějaké super rady čím léčit dásně? ![]()
@Anonymní píše: Více
2× denně čistit jemným kartáčkem, méně tlačit, ustní voda s heřmánkem, omezit vše co obsahuje cukr a nebo je sladké, proplachovat během dne slanou vodou, kousat stranou kde to nebolí a omezit jídlo co potřebuje více kousat
Tak zítra jdu k zubaři, konečně volné místo. Mám nahnáno, začalo to zase bolet, zub mrtvý i ten vedle trošku. Nad nimi to na dásni bolí jak čert, ale hlavně v noci, přes den to jde. Zbytek dásní už OK. Trochu se ten mrtvý zub kýve. Jde znovu otevřít kanálky nebo mi ho vytrhne, že je třeba už hodně poničený od zánětu? Jelikož jsem mladá, nevím, co kdyžtak zvolit. Mít tam díru - až se mi chce brečet, ale třeba by to bylo i lepší, že by s tím byl klid. ![]()
Hezký večer všem,
Ach ty zuby. 
doufám, že mi někdo poradí. Už je to asi půl roku, kdy mi zubař zadělal mrtvý zub. Vše vypadalo dobře, dělaly se RTG, zánět tam pořád byl, ale prý se to pravidelně bude sledovat a tak se děje. Předepsal mi i ATB, ale ty jsem měla brát, pokud by bolest po zadělání byla nesnesitelná - nebylo potřeba, nebrala jsem. Mám je sice u sebe pořád, ale sama si je asi nasadit nechci. Nyní mi ale asi kousek té „plomby“ upadl. Bolí mě to trošku pod nosem (asi v čelisti) a zub na ťuknutí, ale ne při kousání, jen když ťuknu na určité jedno místo zubu. Roste mi i moudrák, bolí mě dáseň a bojím se, že mám k tomu opět zánět. Mám jít co nejdříve radši k zubaři? Další kontrolu mám na začátku února. Doufám, že mi ho třeba nebude trhat - je to horní přední zub. Vyvrtá to kdyžtak znovu, opraví a kdyžtak už ty ATB budu brát?