Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak já mám názor takový, že na Vánoce by nikdo neměl být sám. Je to krásné období, ale právě pro někoho to může být velmi smutné. Mám rodinu a od manžela matka s námi na Vánoce taky bývá. A jako ty bych byla radši, kdybychom byli sami… Ale to nejde a určitě bych to ani po manželovi nechtěla. I když by mohla trávit Vánoce jinde, se svojí dcerou, vím, že chce byt raději s námi. Buďme trochu ohleduplnější a chápavější ![]()
Ach. Nesnáším to fňukání lidí, co musí být sami..a takovýto, že na Vánoce nemá být nikdo sám. U nás jedna teta měla kam jet, ale chtěla být sama. Prostě chtěla, každej si z Vánoc nesedne na zadek. U nás taky bývá příbuzná. Je to náročný a pokaždé jsme z toho zralí na panáka.
My s manželem tedy nebyli o Vánocích ani jednou sami. Jsme spolu 4 roky. Minule Vánoce jsme slavili s mým tátou, který je sám. Rok predtim taky. Máme 4 měsíční dceru a nejspíš to uděláme taky tak
samotného na Vánoce bych ho nenechala
A proc nechce byt se svou rodinou z Ostravy? Kazdopadne neni nic smutnejsiho nez byt na Vanoce sam. Pritel nema sourozence?
Jak daleko od vás bydlí? Co nějaký kompromis, třeba ať přijde na oběd, dá malé dárky a před večeří půjde domů.
Predstav si, ze nas je u stolu kazdy rok 8 lidi. 4 generace a tvuj nazor nechapu.
Kazdy ty Vanoce proziva jinak. Mne jsou treba celkem putna, netrvam na zadnem soukromniceni a pritelovu mamku mam rada, takze mne by to nevadilo.
@Anonymní píše:
Jsme s pritelem spolu 5 let..z toho rok a pul spolu bydlime..je nam 25 a mame rocni holcicku…jenze - od pritele mama je smutna z toho ze uz bydli sama (nema partnera) a tak byla s nami minule vanoce.. podotykam ze jsem z toho moc nadsena nebyla kdyz to byly nase prvni spolecne vanoce prozite ve spolecnem byte..ale mela jsem ohled ze je prvni rok sama a muze prijit..ALE zduraznila jsem pritelovi ze tyto vanoce chci byt s nim a s nasi holcickou konecne sama..on rika ale ze bydli uz sama a bude ji to lito ale ja mam nazor ze prece nemuze s nami kvuli tomu ze nema partnera byt kazdy rok na vanoce..uz jsme to resili i s mou mamou a taky ma takovy nazor ze by jsme nekdy meli byt samy..ze ji to mame nejak vysvetlit..klidne at je u nss ob rok na vanoce ale ne proboha kazdy rok..ona muze jet za rodinou do ostravy za svymi rodici na barak..ale to ona nechce..a ja zade nechci aby byla opet s nami..pritel si nevi rady komu ustoupit…ona je vybusna povaha a nebavila by se s nim snad 100 let za to..rekl ale ze to s ni potom probere a ze to doufam pochopi…s ni jsme vzdy na druhy den po vanocich protoze jedeme za jeji rodinou s ni do ostravy..jak by jste to resily vy?
My slavíme s tchýni Vánoce posledních 5 let každý rok a dobrovolně. Jsme s ní rádi. A já aspoň nemusím péct a ostatní.
Výhoda. My jsme s manželem takový, že by jsme jí na Vánoce samotnou nenechali, máme úžasný vztah. Jinak co dělat, musíte jí to říct, tady žádná jiná rada asi není. A pokud se naštve, no tak se naštve, tak jí nechat tak nač se doprošovat. Pokud má kam jít. Tak ať slaví letos slaví jinde, když ty k tomu máš takový přístup. To, že partner jí samotnou nechce nechat asi v potaz ani nebereš.
My mame oba rodice stovky km daleko, takze je na vanoce stridame a jedeme aspon na tyden. Nerikam, ze jsem z toho odvazana, ale hlavne male deti si uzijou vice ve vetsim poctu, takze se proste prekonam.
Nerozumim vanocum v tom nejuzsim poctu. Taky by me ale mrzelo, vynechavat kazdorocne moji rodinu (oboje navstivit nelze, zkusili jsme jednou a travit svatky v letadle-nic moc). Vam jde o svatky nebo ten jediny vecer?
A já bych nenechala o Vánocich nikoho z rodiny samotného, i kdyby to měla být JENOM tchýně. V životě se vždy všechno cyklicky opakuje, i ty budeš jednou třeba ve stejné situaci a budeš ráda, že tě někdo pozve na svátky ![]()
Já bych ji samotnou nenechala
Jo, v podstatě je to den jako každej jinej, ale.. já bych na vánoce taky nechtěla být sama. A svoji mamku bych samotnou taky nenechala. A ani bych to nechtěla po partnerovi. Proč chce k vám a ne k rodině v Ostravě? Zkusila bych to navléknout takhle, ale jestli ona odmítá… Budete s ní rozhádaní..nebude se s vámi bavit? Nebo spíš ty budeš před ní za semetriku a partner podpantoflák
To je těžko radit, vy znáte maminku nejlépe a být tebou, tak řeknu partnerovi, ať to s ní probere teď, co nejdříve a ne „potom“.. Ať je na to připravena..
Zakladatelko, vžij se do její situace. Taky by jsi chtěla být o vánocích sama? Čučela sama doma na televizi na pohádky? A není na škodu trochu pozměnit postoj ke tchýni, jelikož se vám může jednou stát, že budete taky později vy sama o vánocich čučet sama jak kůl v plotě a vaše děti VAS TAM NEBUDOU CHTIT!!
@Betty MacDonald píše:
A já bych nenechala o Vánocich nikoho z rodiny samotného, i kdyby to měla být JENOM tchýně. V životě se vždy všechno cyklicky opakuje, i ty budeš jednou třeba ve stejné situaci a budeš ráda, že tě někdo pozve na svátky
Přesně ![]()
Jsme s pritelem spolu 5 let..z toho rok a pul spolu bydlime..je nam 25 a mame rocni holcicku…jenze - od pritele mama je smutna z toho ze uz bydli sama (nema partnera) a tak byla s nami minule vanoce.. podotykam ze jsem z toho moc nadsena nebyla kdyz to byly nase prvni spolecne vanoce prozite ve spolecnem byte..ale mela jsem ohled ze je prvni rok sama a muze prijit..ALE zduraznila jsem pritelovi ze tyto vanoce chci byt s nim a s nasi holcickou konecne sama..on rika ale ze bydli uz sama a bude ji to lito ale ja mam nazor ze prece nemuze s nami kvuli tomu ze nema partnera byt kazdy rok na vanoce..uz jsme to resili i s mou mamou a taky ma takovy nazor ze by jsme nekdy meli byt samy..ze ji to mame nejak vysvetlit..klidne at je u nss ob rok na vanoce ale ne proboha kazdy rok..ona muze jet za rodinou do ostravy za svymi rodici na barak..ale to ona nechce..a ja zade nechci aby byla opet s nami..pritel si nevi rady komu ustoupit…ona je vybusna povaha a nebavila by se s nim snad 100 let za to..rekl ale ze to s ni potom probere a ze to doufam pochopi…s ni jsme vzdy na druhy den po vanocich protoze jedeme za jeji rodinou s ni do ostravy..jak by jste to resily vy?