Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Také nechápu. Vždyť je to máma tvého partnera, která ho vychovala, dala mu lásku, starala se o něj a tobě vadí, že s vámi stráví Vánoce…?? To snad ne… ![]()
Pozvala bych ji na obed nebo ji navstivila, vecer bych uz chtela travit se svou rodinou. Kor pokud muze tchyne jet ke svym rodicum, ze nejede, je jen jeji rozhodnuti.
Pokud tchýně není nějaká prudička a vztahy jsou jinak normální, tak mi přijde trochu sobecké nedopřát jí vánoce s vnoučetem a synovou rodinou. Zvlášť, pokud by opravdu doma dřepěla sama.
@Anonymní píše:
Jsme s pritelem spolu 5 let..z toho rok a pul spolu bydlime..je nam 25 a mame rocni holcicku…jenze - od pritele mama je smutna z toho ze uz bydli sama (nema partnera) a tak byla s nami minule vanoce.. podotykam ze jsem z toho moc nadsena nebyla kdyz to byly nase prvni spolecne vanoce prozite ve spolecnem byte..ale mela jsem ohled ze je prvni rok sama a muze prijit..ALE zduraznila jsem pritelovi ze tyto vanoce chci byt s nim a s nasi holcickou konecne sama..on rika ale ze bydli uz sama a bude ji to lito ale ja mam nazor ze prece nemuze s nami kvuli tomu ze nema partnera byt kazdy rok na vanoce..uz jsme to resili i s mou mamou a taky ma takovy nazor ze by jsme nekdy meli byt samy..ze ji to mame nejak vysvetlit..klidne at je u nss ob rok na vanoce ale ne proboha kazdy rok..ona muze jet za rodinou do ostravy za svymi rodici na barak..ale to ona nechce..a ja zade nechci aby byla opet s nami..pritel si nevi rady komu ustoupit…ona je vybusna povaha a nebavila by se s nim snad 100 let za to..rekl ale ze to s ni potom probere a ze to doufam pochopi…s ni jsme vzdy na druhy den po vanocich protoze jedeme za jeji rodinou s ni do ostravy..jak by jste to resily vy?
Máme poměrně malou rodinu a nikdy bychom nenechali žádného jejího člena na Vánoce o samotě - ani ze strany manžela, ani ze strany mé… natož, když by se mělo jednat o mámu či tátu. Jedině v případě, že by si to ten dotyčný sám výslovně přál… a i tak by nám to (ač bychom to přání respektovali) asi připadalo zvláštní.
Teda ty jsi pěknej sobec! Já myslím, že na Vánoce se musíme o ty osamocený příbuzný postarat, aby nebyli sami. Pokud mají zájem. Není to jen „jeden večer v roce“, je to symbol sblížení, přeci. My taky nejsme sami. Je s námi naše máma a i když jsme 3 sourozenci, tak je u nás každý rok. Jinak by byla sama. Tchyně má dceru. Kdyby s ní nebyla, tak zkousnu i tchyni. Babička to třeba dělávala tak, že přišla po večeři k nám na stromeček. Tvůj postoj je krátkozraký a sobecký, představ si, že za 40 let třeba budeš ve stejné situaci a nějaká pipka od tvého syna ti na Štědrý večer zavře dveře. ![]()
Já si tchyni brala dobrovolně domů už od rána, pohlídala děti a já v klidu chystala vše k večeři. A na další svátky vánoční od nás buď měla jídlo, nebo jsme s ní nějak byli. Když jsme šli k našim na oběd ve svátky, tchyně byla zvaná taky, ale nechtěla jít. To je div, co? Na dvakrát jsem z ní odvařená nebyla, ale hledala jsem na tom to pozitivní, děti babičku měly rády. Dokud žil i tchán, zvali jsme oba. I normálně na oběd, nejenom “u přiležitosti”…
Až ovdověla, buď u nás obědvala, nebo jsem jí oběd přes víkend vozila. V týdnu měla objednanou obědovou službu.
A teď si každé Vánoce vzpomeneme, že nám ta babi u stolu prostě chybí.
Mě jsou vánoce fuk, oslavím je tak jak vyhovuje rodině, pokud bych měla osamelou tchyni které vadí být sama, dopřála bych ji moznost být u nás.. Je to jeden den v roce, o nic nejde..
@mau-mau Ale ona není sama…má rodinu v Ostravě, ale tam nechce…tak proč má zakladatelka brát ohled na to, že tchyně nechce, ale ona musí nebo co? A je to jeden den v roce…pokud se po zbytek roku moc nemusí a na vánoce hrají rodinu a hlavně, aby nebyl někdo sám, tak to nechápu…
Tak snad jednou, zakladatelko, nebudeš ve stejné situaci ![]()
Být doma sama s vědomím, že děti o mě nestojí.
Tohle musí být pro každou mámu strašně bolavý, mně by to snad urvalo srdce.
I když je to Tvoje tchýně, tak je to maminka manžela.
Pokud není úplně vysírací typ a chce být s vámi, dopřála bych jí to.
Já bych si asi Vánoce ani neužila, když bych věděla, že někdo chce být s námi.
U nás byla babička od táty každý rok na Vánoce, ted jsme my bud u mojí mámy nebo ona u nás, mě to přijde přirozené, že Vánoce trávíme s rodinou, tím myslím i širší rodinu a tchýně je také součást rodiny.
Co ti na přítomnosti babičky tolik vadí? Kecá ti do vaření? Uklidu? Zdobení stromu? Výchovy?
@Monchichik píše:
@mau-mau Ale ona není sama…má rodinu v Ostravě, ale tam nechce…tak proč má zakladatelka brát ohled na to, že tchyně nechce, ale ona musí nebo co? A je to jeden den v roce…pokud se po zbytek roku moc nemusí a na vánoce hrají rodinu a hlavně, aby nebyl někdo sám, tak to nechápu…
Ale ona chce být evidentně se synem. Říct jí, ať jede do Ostravy, asi tak nějak všichni cítíme že je v podstatě vyhazov, že?
Každý má nějakou alternativu, každý někoho dalšího zná… ale do Ostravy nechce, já taky nechci být třeba u tety. Za slušnost beru brát ohled na to, co chce ona. ![]()
Ac moji tchyni nemusim nikdy bych ji nenechala samotnou na vanoce
@Petula306 píše:
Ach. Nesnáším to fňukání lidí, co musí být sami..a takovýto, že na Vánoce nemá být nikdo sám. U nás jedna teta měla kam jet, ale chtěla být sama. Prostě chtěla, každej si z Vánoc nesedne na zadek. U nás taky bývá příbuzná. Je to náročný a pokaždé jsme z toho zralí na panáka.
Asi tak. Mám stejný názor.. Každý Vánoce prožívá jinak. Kdyby nebyli děti, tak to beru jako každý jiný den…
@mau-mau ale tchyně má v Ostravě svoje rodiče…tak ona ke svým rodičům nechce, ale syn jí chtít každý rok k sobě má? tak to má střídat…proč bych měla brát ohled na to, co chce tchyně…ona taky nebere ohled na snachu…
@Monchichik píše:
My ale nevíme, jaká je situace v Ostravě. Třeba jsou podobní sobci jako Zakladatelka a taky jí nechtějí. To, že si Zakl. představuje, že tam tchýni odlifruje, aby ona mohla mít svoje Vánoce ve třech, ještě neznamená, že ta možnost je fakt reálná. Ten chlap by si snad neudělal doma dusno zbytečně.