Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojky, dobré ránko ![]()
Holky chtěla bych poradit, uklidnit? ![]()
Je to asi 14 let co jsem měla zánět v horní jedničce
. Pak ok, zub se vyléčil, ale při druhém těhu mi začal zlobit, Byl citlivý, ale nevíme proč. No to je už jedno.. Takže byl otevřený, zavřený, pořád čištění.
No v pátek jsem kousla a ekhle.. Zub se pobyhuje že
Takže na pohotovost,
no byl víkend před náma a co.
No tam na mě dr hned že teda kleště že zub praskl ale docela blbě že to je pod dásen.
Pak teda mi tam dala lepidlo, ale že v po mám jít ke svojí.
Tak jsem tam včéra byla.
No návštěva chirurga,
ten mi řekl, že mám nad zubem váček, okolo zubu, zánět dásně takže nejdřív se musí vyléčit kořen a pak se uvidí.
No, zubařka mi to zase zadělala a jdu domu. Ovšem večer zjistím že jsem tam, kde jsem byla.
Je vidět prasklina,
zevnitř,
z venku nic, jen se pohybuje. No dneska to nejde abych tam šla, zajdu zítra. Ale zubařce jsem volala, že stačí zítra. ale… co chci vědět.
Co mě čeká?
Doktorka říkala, že bud korunka, nebo kořenová nástavba, a to je ten čep v kořene zubu?
Zubař jako takhle mi nevadí.
Já se bojim injekce,
protože se mi jednou po ni udělalo zle,
takže se děsím… No jsem hlavně zvědavá jak mě budou dělat otisky když mám zub v pohybu?
![]()
Holky poradte prosím!
Jak to probíhá, jestli to broušení bolí atd. Jsem z toho hotová
![]()
Díky!
![]()
Injekce do jedničky skoro nebolí… nejvíc nepříjemné je to asi vzadu u osmičky…
Když ti bude dělat kořenovou nástavbu, tak ti vyčistí kořen, ten se zaplní a udělá se z něho takový ten „čep“, na který se pak nasadí korunka… pokud nemáš vytažený nerv, tak ti to umrtví a bolet to nebude, jestli v zubu už nemáš nerv, tak se to umrtvit nemusí a nebolí to taky… ![]()
Otisky ti bude dělat, až budeš mít kořen zaplněný, takže už se nebude mít co hýbat… pokud ti tam zbyl ještě použitelný kus zubu, tak je možné, že budeš mít jen korunku, takže doktor ti obrousí ten zbytek a na ten se nasadí korunka… ale vzhledem k tomu, že je to jednička, kterou koušeš a je dost namáhaná všeobecně, ulomilo se ti to až po dáseň, tak asi bude potřeba spíš ta kořenová nástavba… ale budeš mít krásný zoubek jako nový…
Moc děkuju za odpověd! Pěkně popsané, děkuju
No ted jsem na to koukala mám tu prasklinu fakt až pod dásen.
No jsem na to zvědavá. Ty zuby. Já se jenom hrozně bojim toho, že ten zub bude muset ven i s kořenem. Ale to by zase asi včéra bylo vidět na rtg kdyby byl zlomený? Chjo.
Nervy tam nemám už právě od toho zánětu. Takže prostě několik let. Jediný nervy ted mám v tom zubu, jsou moje
![]()
@Šema Já to mám na dvojce
Vytrpěla jsem si se zánětem, chodila na drenování a jednou v noci se mi zub u kořene ulomil
Mám tam čep a na to korunku. Ještě asi nemáš vytahaný nervy viď? To je právě to zaplnění kanálků- vytáhnout nerv a zadělat. Pak na protetice půjdeš na otisky, udělají čep. Další otisky a pak bude korunka.
Můj zubař mi pak řekl, že to chtělo zpevni čepem rovnou ![]()
Ahoj,
loni jsem si prosla necim podobnym, taky horni jednicka. Zubar by ti mel udelat rentgen, aby vedel, kde presne ten zub praskl, pak ho bude muset vyndat. Mam pocit, ze pokud tam je nejaka cast, do ktere jde zasadit cep, tak se da cep, a na to korunka. Pokud cep nebude mozny, tak pak asi implantat. Me se ten zub taky zlomil jakoby vevnitr, z venku nebylo nic videt, ale hybal se. Doktor mi ho vytahl (tu ulomenou cast), udelal cep, korunku (tyden jsem byla bez predniho zubu, to byla parada). Jinak ale vsechno delal samozrejme pod injekci, pac to bylo hodne v dasni a to by bolelo (krev docela strikala
). Ted mam hezci zub, nez puvodni ![]()
@Šema Určitě ho nebudou hned trhat, každý rozumný zubař se spíš pokusí zachránit zub a opravit, co se dá…
Ale i kdyby musel i s kořenem, tak je tu taky možnost, jak udělat krásný úsměv… buď zub nastřelit (finančně náročnější) nebo se udělá můstek…
Ty zuby holky, to fakt radši rodit!
No zítra tam jdu, tak jsem zvědavá. Pak vám dám vědět. No já jsem se ho včéra ptala co když mi zub praskne a on to nevadí, mi potřebujeme kořen, no a taky praskl
Ve zprávě z pohot. bylo, že je uvolnění, vestib, krajina proto je zub v pohybu, ale copak já vím co to je
![]()
No já vím ségra měla myslim na 6tce nahoře to byla jen díra a dneska má krásnej zub tam.