Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bobule321 píše:
IQ ale nemá s nadáním nic společného. Mám taky nadstandardní IQ, ve smyslu 125 a víc, ale nadaná nejsem v podstatě na nic. Nehraju na hudební nástroj, nejsem sportovně nadaná, netančím, nejsem ani výtvarný typ. Umím se učit, respektive neučím se a jde mi to samo. Občas se literárně realizuji, ale s dětmi na to už není moc čas.
Tak nadání není jen to, že vynikáš ve výše jmenovaných oborech.
@Bobule321 píše:
IQ ale nemá s nadáním nic společného. Mám taky nadstandardní IQ, ve smyslu 125 a víc, ale nadaná nejsem v podstatě na nic. Nehraju na hudební nástroj, nejsem sportovně nadaná, netančím, nejsem ani výtvarný typ. Umím se učit, respektive neučím se a jde mi to samo. Občas se literárně realizuji, ale s dětmi na to už není moc čas.
IQ je nadani delat chytre veci, ne umelecke..
@Pudloslava píše:
IQ je nadani delat chytre veci, ne umelecke..
souhlas, umělci mužou mít klidně IQ tykve…
ale napadlo mně - může být člověk, který má vysoké IQ finančně negramotný?
to by mě zajímalo… třeba bezdomovec s IQ do mensy… ![]()
@Anonymní píše:
souhlas, umělci mužou mít klidně IQ tykve…ale napadlo mně - může být člověk, který má vysoké IQ finančně negramotný?
to by mě zajímalo… třeba bezdomovec s IQ do mensy…
Ano, může. Ono IQ a použitelnost v životě nejde často ruku v ruce.
@Bobule321 píše:
Tak jsi literárně nadaná. Nadání může být přece na cokoli.
@Anonymní píše:
souhlas, umělci mužou mít klidně IQ tykve…ale napadlo mně - může být člověk, který má vysoké IQ finančně negramotný?
to by mě zajímalo… třeba bezdomovec s IQ do mensy…
když je alkoholik nebo schizofrenik či má jinou psychiatrickou poruchu
@Irena84 Pokud mel treba o 5 bodu mene, tak bych zkousela trenovat, do jiste miry to lze. Mensa gymnazium mu naopak muze vyhovovat, maji tam mensi tridy, s detmi psacuje skolni psycholog a urcite ne vsichni jsou podivini.
@Havlova píše:
Ano, ano. Naopak si to casto temer protireci. (Ja jsem taky primerene nepouzitelna
, treba nedavam telefonovani, IQ mi na to fakt nepomohlo.)
@Havlova píše:
Souhlas. Můj exmanžel byl velmi inteligentní, projektant, 2 VŠ. A finanční gramotnost na úrovni prvního stupně základky. Pro život naprosto nepoužitelný. Jo, a v Menze byl taky.
Ahoj, tak téměř po dvou letech aktualizuji svůj příspěvek. Jak jsem psala před dvěma lety, nechali jsme se testovat v Mense včetně dvou dětí. Kromě syna (v té době 9 let) jsme měli všichni výsledky testů 130+. Syn s výraznou poruchou pozornosti dosáhl na 124. Letos testy opakoval, má zájem se hlásit na Mensa gymnázium a testy prošel s hodnotou IQ 141. V mezičase se dostal i do krajského kola Logické olympiády, takže jeho koncentrace se výrazně zlepšila.
@Irena84 Ja uz mam na 8G dve (treti me ceka), takze matne tusim
.
@Hobitka ano, já zatím jedno dítě v kvartě, ale to bylo nějaký jednodušší než teď mám pocit
celkově, jak ty děti rostou, tak ta obtížnost se nějak zvyšuje ![]()