Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem diskutujícím.
Ráda bych znala nejlépe zkušenost někoho, kdo byl na opětovném testování IQ v Mensa. Testy jsme jako rodina absolvovali minulý týden, tři jsme dostali pozvání do Mensa (IQ 130), nejmladší syn (9 let) měl o něco málo méně. Zajímalo by mě, jestli se tato hodnota u dítěte mění resp. má-li někdo u svého potomka či sebe tuto zkušenost.
Syn má diagnostikovanou ADD (poruchu pozornosti), v minulém ročníku 3. stupeň, nyní zařazený do 1. už bez asistenta.
Testy bychom chtěli synovi opakovat v jedenácti letech před přijímacími zkouškami na 8l gymnázia, kdy na jednom je právě podmínka (IQ 130+).
Po téměř dvou letech aktualizuji svůj příspěvek. Jak jsem psala, nechali jsme se testovat v Mense včetně dvou dětí. Kromě syna (v té době 9 let) jsme měli všichni výsledky testů 130+. Syn s výraznou poruchou pozornosti dosáhl na 124. Letos testy opakoval, má zájem se hlásit na Mensa gymnázium a testy prošel s hodnotou IQ 141. V mezičase se dostal i do krajského kola Logické olympiády, takže jeho koncentrace se výrazně zlepšila.
Příspěvek upraven 14.12.25 v 07:13
IQ test se da v pohode naucit. Jsou na to prirucky, principy otazek se opakuji.
Otazka, jestli to ma smysl delat, to gymnazium je pro podiviny a nemusel by to ani zvladat.
Menit by se behem zivota nemelo, ale vsechno testovani ma sve limity.
Jestli jsi delala za zivot vice testu, muselas videt, ze je tam velke kolisani.
Syn byl na gymplu, se kterým spolupracovala Menza. Sledovali je dlouhodobě a testovali každý druhý rok a ty testy se fakt lišily, stačilo, když ses blbě vyspal a nesoustredil ses.
Moc nechápu požadavek toho gymplu, vždyť ten IQ test vůbec o ničem nevypovídá.
@mado píše:
Syn byl na gymplu, se kterým spolupracovala Menza. Sledovali je dlouhodobě a testovali každý druhý rok a ty testy se fakt lišily, stačilo, když ses blbě vyspal a nesoustredil ses.
Moc nechápu požadavek toho gymplu, vždyť ten IQ test vůbec o ničem nevypovídá.
Mensa gymnázium?
Příspěvek upraven 31.01.24 v 17:29
@Pudloslava píše:
Otazka, jestli to ma smysl delat, to gymnazium je pro podiviny a nemusel by to ani zvladat.
Chtěla jsem napsat to samé. U gymnasia Menzy bych tedy velmi rozvažovala, zejména pokud má dítě již nějaké problémy. Jsou i jiné možnosti pro vysoce nadané děti.
Díky za názory.
Nerada bych ho na IQ test připravovala stylem „naučit“. Buď na to bude dostatečně vybavený nebo nebude. Bydlíme nedaleko Řep, kde je právě Mensa gymn., dcera chodí na gympl do Hostivice a je tam vcelku spokojená, takže i to bude jedna z voleb. Jinak je syn opravdu bystrý, je poměrně velký extrovert a pozornost se mu výrazně zlepšila a předpokládám, že to tak bude dále pokračovat.
Příspěvek upraven 31.01.24 v 17:36
@Pudloslava píše:
on právě takový podivín je. Chodí do 3. třídy, začal programovat, nejraději hraje deskovky a od malička lego. Běžně staví stavebnice 18+.
Máš s tím gymplem nějaké zkušenosti? Díky ![]()
Pokud si dobře pamatuji, ten test jsem kdysi absolvovala a říkali nám, že ten ofiko opakovat nejdřív po roce a maximálně třikrát za život. Já teda potřebu opakovat neměla (byla jsem s hodnotou maximálně spokojená, ale v životě jsem neměla potřebu to někde vytáhnout), v Mense jsem pak i pár let byla, ale nic zásadního mi to nepřineslo, tak jsem pak členství zase zrušila… ale ano, věřím tomu, že ten test závisí i na tom, jak se kdo vyspí a v jaké je náladě. A že se na něj dá naučit úplně stejně, jako se dají děti nadrtit na Cermat testy. Teda ne tak, že by to každý dotáhnul do zářných výšin, ale že se slušnou přípravou dokážu uhrát o dost víc bodů než jen tak z voleje.
@Irena84 píše:
on právě takový podivín je. Chodí do 3. třídy, začal programovat, nejraději hraje deskovky a od malička lego. Běžně staví stavebnice 18+.
Máš s tím gymplem nějaké zkušenosti? Díky
je tam neter. Podle rodicu jsou to sami exoti a nijak extra se nekamaradi. Ale neter je tam stastna, tesi se na pisemky a pod.
@ugluk píše:
Pokud si dobře pamatuji, ten test jsem kdysi absolvovala a říkali nám, že ten ofiko opakovat nejdřív po roce a maximálně třikrát za život. Já teda potřebu opakovat neměla (byla jsem s hodnotou maximálně spokojená, ale v životě jsem neměla potřebu to někde vytáhnout), v Mense jsem pak i pár let byla, ale nic zásadního mi to nepřineslo, tak jsem pak členství zase zrušila… ale ano, věřím tomu, že ten test závisí i na tom, jak se kdo vyspí a v jaké je náladě. A že se na něj dá naučit úplně stejně, jako se dají děti nadrtit na Cermat testy. Teda ne tak, že by to každý dotáhnul do zářných výšin, ale že se slušnou přípravou dokážu uhrát o dost víc bodů než jen tak z voleje.
ja jsem mela po treningu i 188. Fakt se na to necitim
V puberte jsem tim byla posedla, furt jsem se testovala a tim vlastne ucila.
@Irena84 píše:
Díky za názory.Nerada bych ho na IQ test připravovala stylem „naučit“. Buď na to bude dostatečně vybavený nebo nebude. Bydlíme nedaleko Řep, kde je právě Mensa gymn., dcera chodí na gympl do Hostivice a je tam vcelku spokojená, takže i to bude jedna z voleb. Jinak je syn opravdu bystrý, je poměrně velký extrovert a pozornost se mu výrazně zlepšila a předpokládám, že to tak bude dále pokračovat.
Příspěvek upraven 31.01.24 v 17:36
je vyhoda, ze tam test delas dlouho pred podanim přihlášky, takze vis a kdyztak ji das jinam. Nic se tim nezkazi, akorat se za to asi neco plati.
@Pudloslava píše:
ja jsem mela po treningu i 188. Fakt se na to necitimV puberte jsem tim byla posedla, furt jsem se testovala a tim vlastne ucila.
Já si to střihla jednou na gymplu, když Mensa s testem doputovala k nám, ale nějak mi to jednou docela stačilo
Někdy se cítím na 80 ![]()
@Pudloslava píše:
je vyhoda, ze tam test delas dlouho pred podanim přihlášky, takze vis a kdyztak ji das jinam. Nic se tim nezkazi, akorat se za to asi neco plati.
Přesně.. minulý týden, kdy jsme tam byli my, tam s námi bylo několik páťáků, kteří potřebovali IQ na přihlášku.
My uvidíme za ty dva roky, jak se syn bude vyvíjet a jakým směrem půjdeme ![]()
@šklíbakočka píše:
Chtěla jsem napsat to samé. U gymnasia Menzy bych tedy velmi rozvažovala, zejména pokud má dítě již nějaké problémy. Jsou i jiné možnosti pro vysoce nadané děti.
IQ ale nemá s nadáním nic společného. Mám taky nadstandardní IQ, ve smyslu 125 a víc, ale nadaná nejsem v podstatě na nic. Nehraju na hudební nástroj, nejsem sportovně nadaná, netančím, nejsem ani výtvarný typ. Umím se učit, respektive neučím se a jde mi to samo. Občas se literárně realizuji, ale s dětmi na to už není moc čas.