Opožděný vývoj řeči - 3,5 roku

4067
1.2.15 01:41

Opožděný vývoj řeči - 3,5 roku

Zdravím, dcera má cca od necelých 3 let potvrzený opožděný vývoj řeči. Od září chodí do školky-speciální třídy, kde je zajištěná i logo péče, kterou ale zatím dcera nepodstupuje, protože se prý potřebuje hlavně rozmluvit, což chápu. Od začátku září se zlepšila, hodně se snaží mluvit, z půlky jí rozumím, z půlky ne, jak co, když jí mám doma, tak „prokecá“ celý den, ale nic složitého, vždy jen podstatné jméno a sloveso. Větu nedá. Hodně si povídáme, čteme knížky, prohlížíme obrázky, cvičíme barvy, zpíváme…vím, že jde dopředu, ale přijde mi to pomalé. Nemůže za to a je mi jí líto, je na ní vidět, že komunikuje ráda.
Chtěla jsem se zeptat na zkušenosti těch z Vás, co to měly s prckem stejně, kdy začal naplno mluvit, jaký byl nástup do školy, jaká byla logopedická péče atd.,zkrátka jak jste si s tím poradily a braly to.
Děkuju ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
456
1.2.15 04:24

Ahoj, syn mi začal mluvit ve 3,5 letech, do té doby nic…max 1slovo. Byla jsem doktorkou vyzvaná k tomu, aby jsme s ním šli k logopedce a logopedka nás poslala přímo k psychožce. Ta ale neschledala nic divného, a měsíc na to už Vojta mluvil v kratšich větách. Chce to čas a trpělivost. Teď má malý 4,5 roku a pusu nezavře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
456
1.2.15 04:40

K logopedce chodíme stále, a asi budeme i v příštím roce, věnuje se mu naplno. Chodíme tam co 14dní a jde vidět opravdu zlepšení. Já osobně to brala strašně, byla jsem zoufalá, bylo mi to líto, stejně jako Tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
1.2.15 07:47

No tak můj syn má vývojovou dysfázii, ted mu budou 4 a neřekne to co tvoje dcera. Logopedie není jen na procvičování slov a správné výslovnosti. Logopedie ze zabývá i vývojem, logopedka by ti měla poradit jak s ní cvičit aby jsi jí podpořila v tom rozvoji. Co ti poradím, je rozvoj jemné motoriky, ta přímo souvisí i z rozvojem řeči. Takže cvičit a cvičit právě jemnou motoriku. A tedy nechápu proč se s ní teda necvičí, když už tam je v logo třídě. Jinak se neboj, pokuď má jen tohle, jednoho dne jí to naskočí, prostě z ničeho nic. A buď ráda, jen za tohle!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
1.2.15 08:55

Klukovi jsou 4, na logopedii chodí asi půl roku, stejně tak i do normální školky. Trochu se zlepšil, ale pořád pořád úplně nechápe princip sloves. Ty používá výjimečně.
A na logopedii podle mého brzy neni. Dělají tam cvičení i jenomna zvuky, na chápání smyslu vět atd.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
1.2.15 08:57

@Melody 4 ta jemná motorika se podle mého strašně přecenuje. Kluk je v ni od mala hodne šikovný a stejně nemluví.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.15 08:57

Mě syn nemluvil do 4 let :lol: dnes je mu 7 let a některe věci mi musi opakovat. Dochazime na logopedii a neurologii. Mám bezva logopedku :pankac: Pomaha i mě chápat některe věci. Do školy dostal odklad a potřeboval by ještě jeden :mrgreen: Má LMD a s tim souvisí i ten opožděný vyvoj řeči. Zvladala jsem to jednou špatně, jednou dobře. Než jsem se naučila nesrovnavat :pankac: Myslím, že tva dcera se určitě rozmluví i bez logopeda :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
1.2.15 08:59

@lucenka souhlasim syn byl taky extra šikovný ve všem, ale v řeči se zasekl a v celkovem vyvoji. Dodneska je šikovnější v určitych věcech než ostatni děti :pankac:

• Citovat
  • Upravit
11689
1.2.15 09:06

To je váš názor. Podle mě to tak není, syn se hodně zlepšil od té doby co jemnou motoriku cvičíme. Navíc dlouholeté zkušenosti logopedu a odborníku na rozvoj řeči mluví jasně. Zakladatelka chtěla poradit, tak radím cvičit jemnou motoriku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4067
1.2.15 09:35
@Melody 4 píše:
No tak můj syn má vývojovou dysfázii, ted mu budou 4 a neřekne to co tvoje dcera. Logopedie není jen na procvičování slov a správné výslovnosti. Logopedie ze zabývá i vývojem, logopedka by ti měla poradit jak s ní cvičit aby jsi jí podpořila v tom rozvoji. Co ti poradím, je rozvoj jemné motoriky, ta přímo souvisí i z rozvojem řeči. Takže cvičit a cvičit právě jemnou motoriku. A tedy nechápu proč se s ní teda necvičí, když už tam je v logo třídě. Jinak se neboj, pokuď má jen tohle, jednoho dne jí to naskočí, prostě z ničeho nic. A buď ráda, jen za tohle!

Ucitelka s ni pry procvicuje mluvidla, jazyk, rty..ale na logopedii to pry jeste neni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
1.2.15 09:37

Tak tedy hlavně bych řekla, že dítě, které má diagnostikovaný opožděný vývoj řeči, potřebuje i tu logopedickou léči :think:
Jinak se omlouvám za plevelení diskuze, ale @Melody 4 nevím, jestli si na mě vzpomínáš, někde jsem řešily naše „nestandardní“ děti a nakonec to vypadá tak, že vy jste dopadli přeci jen lépe než my, neb my máme od loňského listopadu diagnózu dětský autismus :( Co si tak ale čtu o té dysfázii (případně i s kombinací s ADD), připadá mi, že na syna sedí spíše to. Diagnostika syna trvala asi hodinu a půl (plus rozhovor se mnou), což mi připadá na tak závažnou diagnózu celkem málo. Spousta věcí na něj nesedí (jednak nikdy nedělal žádné divné pohyby, točení atd., je strašně přizpůsobivý, nemá žádné výchovné problémy), u nás je prostě základním problémem ta řeč. A proč to řeším - diagnózu jsem chtěla hlavně proto, aby nám někdo poradil, jak s ním pracovat, což se bohužel neděje a bohužel diagnóza nám situaci spíše komplikuje (odmítla nás logopedka, ke které jsme chodili a u které nebyl nejmenší problém, vždycky ho chválila, s tím, že ona s těmito dětmi neumí pracovat, zařazení do logo třídy v MŠ je závislé na vyjádření speciálního SPC pro autisty, kteří se nás ale možná spíš budou chtít udržet v normální třídě a vecpat nám asistenta - přitom to, co syn momentálně potřebuje, je hlavně logopedie… no, jsem z toho teď dost rozčarovaná).
Můžeš mi prosím napsat, jak konkrétně se u vás ta dysfázie projevovala a kdo a po jakém vyšetření ji diagnostikoval? Klidně do SZ. Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4067
1.2.15 09:45

Dekuju za prispevky. Mala je jinak skvela. Jen uz mi to nemluveni prijde dlouhy. Nesmim srovnavat s ostatnimi detmi, to je jasny. Zkusim se s ni zamerit na tu jemnou motoriku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
1.2.15 10:43

@AliTad Ahoj, to víš, že si tě pamatuju :)
Takže my byli na diagnostice v Aple, přímo u dr. Thorové, je to podle mě největší odbornice na autismus v ČR, proto jsme tam šli. Čekací doba je ale rok. Každopádně stálo to za to, protože její diagnozu nikdo nezpochybnuje a od diagnozy se prostě věci dali do rychlého pohybu, vřícnost SPC i školky je úžasná. K samotné diagnostice. Před ní jsme byli v Aple na anamnéze, trvala 3 hodiny. Za týden jsme šli na samostatné vyšetření, to trvalo 2 hodiny. Doktorka se plně synovi věnovala, testovala ho skrze úkoly a velice bedlivě pozorovala. Máme diagnozu těžká ADHD + středně těžká Vývojová dysfázie. A ted ti něco řeknu, dysfázie a autismus se moc těžce rozeznává, protože dysfatici tím jak nerozumějí řeči mají prostě znaky jako autisti. Důležité je, jestli pomalu mizí, protože nám co se zlepšuje porozumění, znaky autismu mizejí. Jinak u nás se to právě projevovalo tím, že se neotáčel za jménem, neměl oční kontakt, negativismus, vztekání, nemluvení, žádné napodobování, neukazoval, nehrál si dětmi, neposlouchal, vybírání si jídla, jedl jen určité potraviny… Z toho mu zbylo akorát to, že si nehraje s dětmi jenže on neví jak když se s nima ani nedorozumí a ještě nám zbylo to jídlo. Jinak chodí do normální školky s asistentem a funguje to dobře. Na logopedii chodíme do SPC, ted se učí slova skrze kartičky, takové základy bubu, huhu, pípí, pápá atd. Umí dohromady cca 40 takových slov. Cvičíme s ním jemnou motoriku, ty slova a ještě děláme občas strukturované úkoly.

A co čtu o tvém synovi, na autismus mi to nepříjde, vypadá to spíše jak ta dysfázie, ono právě spoustu toho co dělá, je z neporozumění si myslím. U koho jste byli na diagnostice? Když byli Míšovi 2 roky, tak neuroložka za 15 minut usoudila, že je mentálně retardovaný a jedna psycholožka po 5 minutách že má určitě autismus… Takže asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
1.2.15 10:46
@marcellia píše:
Dekuju za prispevky. Mala je jinak skvela. Jen uz mi to nemluveni prijde dlouhy. Nesmim srovnavat s ostatnimi detmi, to je jasny. Zkusim se s ni zamerit na tu jemnou motoriku.

Uvidíš, že to bude dobré :hug: Malá je šikovná, podle mě mluví moc hezky, co já bych za to dala u syna ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
1.2.15 11:28

@Melody 4 Jsme z Brna a byli jsme tu u jedné celkem mladé psycholožky, která se zabývá diagnostikou autismu. On se teď strašně zlepšil, co jsme najeli na GAPS dietu a dávám mu různé potravinové doplňky. Ten autismus se jim právě moc nezdá ani třeba ve školce. On už chodí druhým rokem do třídy, kde je jedna učitelka na 26 dětí, a v pohodě. A s tím asistentem mi řekly, že prostě když tato diagnóza je, tak oni nemůžou vědět, jestli třeba nebude mít v budoucnu nějaký záchvat 8o Což on prostě nemá, jasně, doma se občas vzteká, ale v porovnáním s mladším je to nic, on je naopak strašný flegmoš a je, podle mě, nadprůměrně adaptabilní i na „zdravé“ dítě.
A ano, znaky autismu u něj taky pomalu mizí, ale třeba zase se něco objevuje (mluví o sobě ve druhé osobě - prostě to používá tak, jak slyší, že mluvíme my). I ta řeč se teď hodně zlepšila, ale gramatika je slabota. Třeba tuhle chtěl podat obrázek v modrém rámečku, na kterém je Toník (brácha) a spinká a povídá mi „Modrý o Tonikovi o spinkání“.
Jinak z těch auti rysů mu momentálně kromě řeči zůstává nehraní s vrstevníky (ale s mladším bráchou tu řádí, s námi komunikuje už nejen tehdy, když něco potřebuje, ale chce s námi sdílet pozornost - mám pocit, že se s těmi vrstevníky právě nedomluví - na hřišti se třeba s někým chvíli honí, ale jakmile na něj dítě promluví, běží pryč), nezvládá moc napodobivou hru, resp. o ni nemá zájem, oční kontakt má občas slabý, ale většinou když po něm někdo cizí něco chce. Staví věci do řady.
Ale prostě jak teď máme tu diagnózu, najednou se na něj lidi dívají, jako kdyby na tom byl mnohem hůř, než je (a to si myslím, že jsem vůči němu spíš kritická).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí