Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@NapoleonovaDesire Tak ho hod na záda a můžeš dělat (téměř ) vše ![]()
S tim hucenim, miminka občas hodně baví zkoumat vlastni hlas, hučení je ještě dobry ![]()
@Ornwen píše:
Trochu si myslím, žes ho na to navykla, pokud se mu pořád věnuješ a ted neumí být sám
půlroční dítě, jo?
![]()
Děti mám dvě, povahově naprosto odlišný, první chtěl pořád chovat, mazlit… tak jsme chovali a mazlili
druhá nebyla tak kontaktní, ale když chtěla chovat, mazlit… chovali jsme a mazlili
teď už to jsou v podstatě samostatný jednotky a pomazlit, pochovat… chtějí vyjímečně
nevidím jediný důvod proč se nevěnovat takhle malýmu prďolkovi
láskou dítě opravdu nerozmazlíš ![]()
Půlroční dítě hodit na záda?
Doufám, že tím nemyslíš nějaký nosítko ![]()
@Verunecka289 píše:Půlroční dítě hodit na záda?
Citace] @štěpánka11 píše:
@NapoleonovaDesire Tak ho hod na záda a můžeš dělat (téměř ) vše
S tim hucenim, miminka občas hodně baví zkoumat vlastni hlas, hučení je ještě dobry
A proč by ne? V ergo nosítku se dá nosit i na zádech, když dítě drží hlavičku, což už v půlroce zcela jistě drží…
Takhle malé dítě neumí být vychytralé a v nejbližích 4-5 měsících nastává nejcitlivější období pro formování vztahl k lidem, naopak je potřeba, aby měl pocit, že máma je tady pro něj. Nejde o rozmazlování, na to je jeho schopnost chápat vztahy ještě zcela a naprosto v plenkách. Na nějakou přísnější výchovu je čas od prvního roku. Teď si ještě pořádně neuvědomuje že existuje něco jako „já“ a že je to oddělené od druhých lidí. Teprve až začne používat slovíčko já, tak má smysl hledat hranice toho co si kdo ve vaší rodině může a nemůže dovolit.
Rozhodně ho nenechávej plakat tak dlouho, dokud nerezignuje. Jasně, že to je náročné a těžké, ale pokud chceš kluka, co se bude cítit jistý sám sebou a bezpečný ve světě, tak teď je ten čas, kdy je potřeba ho konejšit, naplňovat jeho potřeby a tak.
Důslednost a přísnost je na místě, ale až na batolata, které začnou zkoušet co všechno projde.
Teď prostě neumí dát najevo co chce jinak než nemoc příjemnými zvuky. Prostě vydrž.
A teda úplně si nemyslím, že studený odchov tvé mámy neměl úplně ideální výsledky. To že jste přežili je jedna věc. Ale nejspíš bys sis byla sama sebou jistější a se sebou samotnou spokojenější, kdyby v tomhle klíčovém období (4-9 měsíc) byla víc pečující.
@alenka84 píše:
A proč by ne? V ergo nosítku se dá nosit i na zádech, když dítě drží hlavičku, což už v půlroce zcela jistě drží…
Ale určitě nesedí
ničit záda děcku mi nepřijde rozumný ![]()
@Verunecka289 ne, myslím v šátku, paní psala že šátkuje ![]()
@alenka84 v ergo nositku až když sedí, v šátku může od doby kdy si troufne ![]()
@NapoleonovaDesire Já jsem prý jako dítě také pořád hučela a asi jsem byla spokojená, protože když jsem něco chtěla, tak jsem se ozvala jinak. Přestala jsem až okolo 4.roku. Taťka si to pochvaloval jako skvělého pomocníka při hlídání na hřišti. Dokud jsem se hrabala v písku a hučela, tak si četl, když jsem přestala, tak šel zkoumat, co se děje. Nepociťuji, že by to na mě zanechalo nějaké následky ![]()
@medunka23 píše:
@Verunecka289 do šátku si myslím
Tak to nevím, takhle malý děti znám jenom vepředu, jakoby v klubíčku, nebo jak se tomu říká
na zádech to pro take malý dítě nemůže být pohodlný, ne? ![]()
@Verunecka289 když se dobře uváže, dá se navázat i v šátku, já si na šátek netroufám, takže nevím, ale viděla jsem foto a věř že to jde i bez sedu, jen je to asi technicky náročnější navázat si myslím
@medunka23 jo, tak je to možný, fakt jsem to ještě neviděla
@štěpánka11 protože páteř je tvrdá ![]()
@NapoleonovaDesire S vařením to byl děs a je do teĎ. Radši vařím když zrovna spí, už dosáhne na sporák a bojím se aby něco nevymamlasil.
A máš ho třeba v kuchyni tak, aby na tebe viděl? Třeba v léhátku nebo tak? Já si malého dala na chvíli do autosedačky, než třeba nakrájela brambory a tak. Taky sem si ho tak brala do koupelny, než jsem se osprchovala. Koukal na mě z deky, než jsem vyžehlila. Jinak jsem se snažila mu věnovat co nejvíc. Mluvit na něj, vše mu vysvětlovat apod. A taky jsem v tom období pořád zpívala, chudáci sousedi
.
Nejúžasnější období začlo právě v půl roce, když se začal malý plazit. Naráz byl celý svět jeho a já měla klid. V roce klid skončil
To začalo období vztekání kvůli každé drobnosti ![]()
Příspěvek upraven 17.07.16 v 10:56