Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
No pokud je ve stridave peci, tak co by platil? Alimenty se plati, kdy ma dite v peci jen jeden rodic, ne?
Tak pokud máte stejný plat a stridavku, tak na co alimenty? Většinou ten chlap bere víc, tak pak aspoň něco málo posílá, aby tomu dítěti dorovnal životní úroveň i v době, kdy není u něj.
Nn, je to podle vyse prijmu. I ve stridavce byvaji alimenty, pokud jeden vydelava vic.
Dítě má nárok na stejnou životní úroveň jako jeho rodiče. Pokud otec vydělává víc než matka, tak ano, soud může určit ještě i alimenty. Pokud je ale plat otce srovnatelný s výdělkem matky, tak není důvod alimenty počítat, protože životní úroveň dítěte je stejná u matky i otce.
Kdyz je střídavka alimety neplati proc taky..akorad co vim se sklada třeba na tabor krouzky školu atd pulnapul
@Kriss Tina píše:
Tak pokud máte stejný plat a stridavku, tak na co alimenty? Většinou ten chlap bere víc, tak pak aspoň něco málo posílá, aby tomu dítěti dorovnal životní úroveň i v době, kdy není u něj.
Jasny, nerozporuju, ze to dava smysl … Otazka smerovala spis smerem, jestli opravdu tak malo zen vydelava stejne/vic nez chlapi?
@venulka1 píše:
Kdyz je střídavka alimety neplati proc taky..akorad co vim se sklada třeba na tabor krouzky školu atd pulnapul
Zalezi vzdy na vysi prijmu, pokud jsou rozdilne soud muze vypocitat alimenty. Samozrejme pri stridave pece jsou alimenty nizsi, nez pri vylucne peci jednoho z rodicu…
@Anonymní píše:
@venulka1Opravdu to s tim nesouvisi, ale mockrat jsem se s timhle presvedcenim setkala. Resi se prijem a pokud je nektery vyssi, vznika narok na alimenty pro dite.
Zalezi vzdy na vysi prijmu, pokud jsou rozdilne soud muze vypocitat alimenty. Samozrejme pri stridave pece jsou alimenty nizsi, nez pri vylucne peci jednoho z rodicu…
Co mám zname a maji střídavku tyden a tyden tak alimenty neplatí a skladaji se na větší vydaje
Žiješ ve státě, kde je jeden z největších platových rozdílů mezi muži a ženami, tuším, že ženy berou v průměru o 20% méně. Takže ano, tvá situace je neobvyklá
.
@Anonymní píše:
@Kriss Tina jasny, spis jsem myslela jestli opravdu tak malo zen vydelava vic nez jejich chlapi …Jasny, nerozporuju, ze to dava smysl … Otazka smerovala spis smerem, jestli opravdu tak malo zen vydelava stejne/vic nez chlapi?
Ano. Zvláště, když muž opustí rodinu, když jsou děti velmi malé.
Není tajemství, že matky samoživitelky, ženy vracející se po 3-4 letech péče o dítě jsou často znevýhodněné.
Ahoj,
Zakladam tema ciste ze zvedavosti.
Jsem rozvedena s ditetem ve stridavce a nemam zadne alimenty, protoze muj ex nevydelaval vic nez ja. Zajimalo by me, jestli je to opravdu tak neobvykle? V okoli nemam nikoho, kdo by to mel stejne … vsichni chlapi plati … a i ze zdejsich diskuzi stale vypliva ze zena dostava alimenty, nebo nemuze se rozvest protoze by se sama neuzivila … tak by me zajimalo, jak to mate vy?