Opravdu mají děti tolik zubů? :D

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6956
2.6.13 22:34

@Žižule tak to jsi vyjimka, protoze mlicnaky jsou zcela urcite bez korenu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1505
2.6.13 22:35

U mléčných se kořeny vstřebávají, jakmile mají vypadnout, proto pak jdou lehce. Kořeny mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
2.6.13 22:37

Já našla tento obrázek. RTG malýho bohužel nemám, nicméně kořeny tam určitě měl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
2.6.13 22:37

@Janichka To by v té čelisti asi moc nedržely. Já teda nejsem zubař, ale mám pocit, že ty kořeny ke konci životnosti mlíčňáků mizí a proto taky vypadávají. A dělají místo pro druhé zuby. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1505
2.6.13 22:38

http://www.wikiskripta.eu/index.php/Zuby - záložka Výměna zubů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
2.6.13 22:39

A jak by asi ty zuby držely v čelisti, kdyby neměli kořeny?
Co vás na tom obrázku tak šokuje? Je to normální dětská lebka. Opravdu to tak vypadá a trvalé zuby čekají v čelisti na prožezání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
2.6.13 22:40

Výměna zubů upravit

A tady jsem něco našla na Wikiskriptech: Řezáky, špičáky a premoláry stálého chrupu se zakládají linguálně a hlouběji pod zuby dočasnými,
všechny tři stoličky stálého chrupu se zakládají v pokračování zubní lišty vzadu,
korunky stálých zubů se vytvářejí již v době prořezávání dočasných zubů, od konce 1. roku života postupuje jejich kalcifikace,
do konce 5. roku života kalcifikovány hroty korunek všech zubů mimo M3,
korunky premolárů v rozestupu kořenů dočasných stoliček,
rostoucí stálé zuby tlačí na zuby dočasné → zmizí kostěná přepážka mezi korunkou stálého zubu a kořenem zubu dočasného,
na místě přepážky zůstane vazivo s cévami – ve vazivu osteoklasty – odbourávání kořene dočasného zubu,
v dásni zůstane jen otevřený zbytek kořene a uvolněný dočasný zub vypadává – jeho odstranění sledováno prořezáním zubu stálého

Takže jo, i mléčné zuby mají kořeny.

Příspěvek upraven 02.06.13 v 22:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.6.13 22:41
Hele, píšou tam, že je stolička, špičák, stolička, to je divný ne? Kamka má rozhodně třetí zub špičák
@gabi.design píše:
Já našla tento obrázek. RTG malýho bohužel nemám, nicméně kořeny tam určitě měl.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
2.6.13 22:41

@Kakika foto s hezky viditelnými kořeny zde: http://cs.wikipedia.org/…%C3%BD_chrup

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
2.6.13 22:42
@terinka4444 píše:
Hele, píšou tam, že je stolička, špičák, stolička, to je divný ne? Kamka má rozhodně třetí zub špičák

Jo, to mají blbě popsáno - mají zaměněnou stoličku se špičákem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
2.6.13 22:43

Tak já nevím, jak vás, ale mě to celkem přesvědčilo, že máme doma napůl žraloky 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
2.6.13 22:43

Teda, pak se divíme, že je bolí zuby a dásně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
2.6.13 22:44

Obrázek je správně, dokonce bych si tipla, že je to fotka pravé lebky.

Dětské zuby kořeny mají, před přirozenou eliminací jsou jejich kořeny resorbovány prořezávajicími stálými zuby.

Zárodky stálých zubů jsou bez kořenů, uloženy nad kořeny dočasných zubú, kořeny se postupně během prořezávání dotvářejí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436

A ještě jsem našla toto: „Kořeny mléčným zubům ubývají tlačením stálých (druhých) zubů. Tudíž vypadávají posléze pouze skořápky. Ale když dítěti mléčný např. zkažený zub vytrhnete, tak má velký kořen“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1505
@Aliki píše:
A jak by asi ty zuby držely v čelisti, kdyby neměli kořeny?
Co vás na tom obrázku tak šokuje? Je to normální dětská lebka. Opravdu to tak vypadá a trvalé zuby čekají v čelisti na prožezání.

Nešokuje. :nevim: Pokud člověk není medik ani lékař, tak překvapí ten pohled. Normální dětskou lebku takhle často nepotkáš. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.