Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Žižule tak to jsi vyjimka, protoze mlicnaky jsou zcela urcite bez korenu!
U mléčných se kořeny vstřebávají, jakmile mají vypadnout, proto pak jdou lehce. Kořeny mají.
Já našla tento obrázek. RTG malýho bohužel nemám, nicméně kořeny tam určitě měl.
@Janichka To by v té čelisti asi moc nedržely. Já teda nejsem zubař, ale mám pocit, že ty kořeny ke konci životnosti mlíčňáků mizí a proto taky vypadávají. A dělají místo pro druhé zuby. ![]()
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Zuby - záložka Výměna zubů
A jak by asi ty zuby držely v čelisti, kdyby neměli kořeny?
Co vás na tom obrázku tak šokuje? Je to normální dětská lebka. Opravdu to tak vypadá a trvalé zuby čekají v čelisti na prožezání.
Výměna zubů upravit
A tady jsem něco našla na Wikiskriptech: Řezáky, špičáky a premoláry stálého chrupu se zakládají linguálně a hlouběji pod zuby dočasnými,
všechny tři stoličky stálého chrupu se zakládají v pokračování zubní lišty vzadu,
korunky stálých zubů se vytvářejí již v době prořezávání dočasných zubů, od konce 1. roku života postupuje jejich kalcifikace,
do konce 5. roku života kalcifikovány hroty korunek všech zubů mimo M3,
korunky premolárů v rozestupu kořenů dočasných stoliček,
rostoucí stálé zuby tlačí na zuby dočasné → zmizí kostěná přepážka mezi korunkou stálého zubu a kořenem zubu dočasného,
na místě přepážky zůstane vazivo s cévami – ve vazivu osteoklasty – odbourávání kořene dočasného zubu,
v dásni zůstane jen otevřený zbytek kořene a uvolněný dočasný zub vypadává – jeho odstranění sledováno prořezáním zubu stálého
Takže jo, i mléčné zuby mají kořeny.
Příspěvek upraven 02.06.13 v 22:41
@gabi.design píše:
Já našla tento obrázek. RTG malýho bohužel nemám, nicméně kořeny tam určitě měl.
@Kakika foto s hezky viditelnými kořeny zde: http://cs.wikipedia.org/…%C3%BD_chrup
@terinka4444 píše:
Hele, píšou tam, že je stolička, špičák, stolička, to je divný ne? Kamka má rozhodně třetí zub špičák
Jo, to mají blbě popsáno - mají zaměněnou stoličku se špičákem.
Tak já nevím, jak vás, ale mě to celkem přesvědčilo, že máme doma napůl žraloky ![]()
Obrázek je správně, dokonce bych si tipla, že je to fotka pravé lebky.
Dětské zuby kořeny mají, před přirozenou eliminací jsou jejich kořeny resorbovány prořezávajicími stálými zuby.
Zárodky stálých zubů jsou bez kořenů, uloženy nad kořeny dočasných zubú, kořeny se postupně během prořezávání dotvářejí.
A ještě jsem našla toto: „Kořeny mléčným zubům ubývají tlačením stálých (druhých) zubů. Tudíž vypadávají posléze pouze skořápky. Ale když dítěti mléčný např. zkažený zub vytrhnete, tak má velký kořen“.
@Aliki píše:
A jak by asi ty zuby držely v čelisti, kdyby neměli kořeny?
Co vás na tom obrázku tak šokuje? Je to normální dětská lebka. Opravdu to tak vypadá a trvalé zuby čekají v čelisti na prožezání.
Nešokuje.
Pokud člověk není medik ani lékař, tak překvapí ten pohled. Normální dětskou lebku takhle často nepotkáš. ![]()