Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
dnes jsem byla se synem(3,5m-porodní váha 4,15kg,nyní 5,70 a 64cm))na gastroent.poradně,protože má stále mírně zvýšené jaterní testy(měl novor.žloutenku do 8týdnů).Lékařka hned jak ho viděla říkala,že je hubený, není to sice nijak hrozné,ale měl by vážit tak 6,50kg.Já se hned začala obhajovat,že přibívá podle tabulek 12-15dkg/týdně,že je spokojený,v noci spí vkuse 5 hodin,víc ho nenechávám a budím na jídlo.Teď poslední 2 týdny chce přes den jíst co 2 hod(dřív 3 hod), myslela jsem ,že jde o růstový spurt.Tak říkala,že má přibívat 20-30dkg/týdně a že se teď vyvíjí mozkové buňky a nutriční nedostatek by mohl mít špatný vliv.Přírůstek za necelé 4týdny 50dkg se jí zdá nedostatečný.To mě vyděsilo,tak jsem požádala o kontrolní převážení po kojení.Byla jsem hladová,žíznivá a ve stresu a nakojili jsme 12dkg.Doktorka se uklidnila,že když kojím co 2hod není to tak hrozné.Navrhovala jsem, že přidám kojení v noci,tak prý mu nemám rušit režim
(vždyť kojení v noci podporuje tvorbu mléka!)Domluvili jsme se na pravidelném vážení,odstříkávání po každém kojení.První dítě jsem hned přikrmovala a mělo silný atopický ekzem(já mám také alergii),chtěla jsem kojit co nejdéle.Chci vydržet ještě týden a nebřibere-li 20dkg,začnu přikrmovat(ale tak se asi odstavím, i když budu krmit přes stříkačku.
)
Jinak je syn pohodové usměvavé miminko,ale často si cpe ručky a kousátka do pusinky,myslela jsem,že je to poznávací reflex ![]()
Ty zvýšené jaterní testy prý také mohou být z nedostatku.
Nedávno se tady psalo o váze 3 měsíčních mimi a byly o tolik větší,že se až stydím a asi s těmi příkrmy začnu.Hlavně mě vyděsilo to o vývoji mozku.
prosím o vaše názory
moc děkuje Hela+Tom(3,5m)
…ještě jsem chtěla dodat,že syn měl porodní váhu 4,15, hodně zhubl a 3 týdny trvalo než se nám podařilo jí opět dosáhnout…
nedočkavá Hela
Helo, ja bych si byt tebou nedelala takove starosti. Ja myslim, ze i ti doktori (sama jsem Dr.
nekdy neco reknou aniz by si presne uvedomovali vsechny souvislosti. Napr. to ze mel pomerne velkou porodni vahu a ted uz k te vaze „adekvatne“ nepribira nic neznamena, porodni vaha je hodne zavisla na tom jak jsi se stravovala ty jestli jsi jedla vitaminy a pod. a vubec to neznamena, ze bude dite velike. Jestli ti spi dobre, nerika si o jidlo casto, stolici ma normalni tak nevim, v cem je problem, taky nevim jak si to ta Dr. predstavuje, ze bys ho vykrmovala, jako ze bys to do nej cpala to mliko pod tlakem jako do posvicenecke husy ? ![]()
Ja mela doma to same, syn byl nejvetsi v porodnici, kdyz se narodil, ja i manzel nejsme pritom zadni velikani a taky ted ma v roce sotva 9kilo (pri narozeni 4kg, ve trech mesicich 6,2kg, v pul roce 7,8kg a od te doby do 1 roku pribral sotva 1kg. Takze z nadprumerneho mimi je podprumerne batole ![]()
Navic ten vas prirustek je fakt podle tabulek, spis me zaujalo tech 64 cm, on bude spis nez hubenej dlouhan
ona ta Dr. gastroenterolog asi neni zaroven pediatr, takze spis nevi ne?
Urcite bych to ale byt tebou neresila, hlavne ze je spokojeny
Jana
Ahojky!
Tak moje Bianka měla porodní váhu 3340, teď jsou jí přesně 3měsíce a má asi 5,3. Tedy přibrala asi 2kila. Doktorka mě taky děsila že málo přibírá - to když za 14dní přibrala „jen“ 150gramů (první měsíc přibírala 250/týden, pak už jen 100/týden). Ale moje porodní asistentka mě uklidnila - dokud je mimi spokojené,přibírá aspoń trochu, má hodně počuraných plínek, kaká tak je vše v pořádku a nenech se děsit nějakýma tabulkama do kterých se ti má dítě vejít!!Nezaváděj příkrm zbytečně brzo!!Pokud dítě nepláče hlady tak nemá mléka málo.
V půlroce má prý mít dítě 2× porodní váhu, tedy počítám že ve třech měsíci o polovinu větší než porodní (tedy u nás 3340+1670=5010 což jsme za vodou, no a v půl roce by měla mít asi +- 6700g)
no nevím jestli jsem ti pomohla, já se třeba peru s občasným nedostakem mlíka ale zatím kojím a s příkrmem chci rozhodně počkat.
Tak držím palečky ať je vše OK
Klaris
No to si nevyberete. Můj Ondra měl porodní 3300 g a ve třech měsících měl 6170 a doktor že zas přibíráme moc… (jen kojím). Přírůstky máme tak od 190 - 300 g týdně. Teď už je to tak těch 190.Takže bych si s tím fakt hlavu neděla. Teď má ve 4 měsících 7 kilol
Kojím jak divá každé 2 hodiny a jsem už z toho paf ![]()
jo a s tím cpaním ručiček do pusinky - Bianka to dělá taky (a asi všechna mimina..)a není to tím že by méla hlad, zrovna teď jsem ji měla u prsa, kojit už nechce,pořád se pouští a kouká kde co lítá a cpe si ručku do pusy, prostě ji to baví a možná ji už trošku svědí dásničky (předzvěst budoucíchzoubků, i když na ty je ještě čas)
K.
Ahoj Heluso,
jsem lehký odpůrce tabulek. A po přečtení Tvého příspěvku se ze mne stává větší !!!:D
Moje holky vážily kolem 6 kg ve 3.měsíci (byla jsem se kouknout do sešitu…). Byly spokojené, usměvavé a nic jim nechybělo a hlavně - já jsem to neřešila..... jenom jsem kojila a naše paní doktorka byla spokojená, jak nám mazánci hezky rostou… Jedna byla cvalda a druhé lezly žebra. Dneska jsou v pořádku, spokojené a jak jim chutná i nadále…:lol:
Pokud přibývá na váze a je v pohodě, dobře čůrá i kaká, nic bych neměnila…Málokdy můžeš mít nedostatek méka, protože se Ti dotvoří až když kojíš (díky hormonům, které se vylučují až při kojení). Kojené dítě se napije vždycky dostatečně, když mu dopřeješ dostatek času a hlavně tráví pokaždé jinak rychle. Pokud byly holky nemocný a já jsem musela i k jinému doktorovi, než je naše doktorka, tak říkali, že pokud kojím, je vše v pohodě (jak hydratace, tak normální krmení-zasycení).
Musíš brát v úvahu Vaše (rodičů) tělesné proporce - pokud jste oba malí, tak nikdy nebudete mít obra, že?
Každý mimčo je jiný.....proto jsou taky výchylky v těch různých růstových grafech..... Hlavně všude čtu, že tzv. „kontrolní“ kojení neinformuje spolehlivě ani o dostatku mléka. Taky množství a složení mléka se liší od denní doby a i od dítěte k dítěti! (teda, ta doktorka mě namíchla!)
Netrap se a hlavně bych asi zbytečně mimčo v noci nebudila - pokud bude mít hlad, ozve se. Mlíko neztratíš, když budeš kojit i jenom jednou za noc. Když Ty se vyspíš a budeš pozitině naladěná, tak uděláš to nejlepší pro sebe i mimčo.
Hlavu vzhůru a úsměv na tvář!!!
Zvlášť pokud máš doma ještě jednoho drobečka. ![]()
Pavla
P.S. Teď jsem si vzala zdravotní průkaz jedné z dcer a zde je napsáno na str. 5 - „Váhová křivka kojeného dítěte nemusí mít strmě stoupající trand a váhový přírůstek nesmí být jediným ukazatelem prospívání dítetě.“ Důležitý je přece celkový stav mimča!
Kalris,
zkus hodně pít. Já jsem měla občas méně mlíka, ale většinou to bylo, když jsem málo pila. Minimálně fakt ty 2,5 litry denně. Teda, taky jsem byla skoro pořád na záchodě, ale mlíčko bylo.....
Pavla
Klaris píše:
Ahojky!
Tak moje Bianka měla porodní váhu 3340, teď jsou jí přesně 3měsíce a má asi 5,3. Tedy přibrala asi 2kila. Doktorka mě taky děsila že málo přibírá - to když za 14dní přibrala „jen“ 150gramů (první měsíc přibírala 250/týden, pak už jen 100/týden). Ale moje porodní asistentka mě uklidnila - dokud je mimi spokojené,přibírá aspoń trochu, má hodně počuraných plínek, kaká tak je vše v pořádku a nenech se děsit nějakýma tabulkama do kterých se ti má dítě vejít!!Nezaváděj příkrm zbytečně brzo!!Pokud dítě nepláče hlady tak nemá mléka málo.
V půlroce má prý mít dítě 2× porodní váhu, tedy počítám že ve třech měsíci o polovinu větší než porodní (tedy u nás 3340+1670=5010 což jsme za vodou, no a v půl roce by měla mít asi +- 6700g)
no nevím jestli jsem ti pomohla, já se třeba peru s občasným nedostakem mlíka ale zatím kojím a s příkrmem chci rozhodně počkat.
Tak držím palečky ať je vše OK
Klaris
Ahoj Helo,
přesně jak psaly holky, nenech se vystresovat žádnýma tabulkama. Schválně jsem se byla podívat do očkováku, můj syn měl stejnou porodní váhu jako Tvůj a ve 3 měsících vážil 6 300, ovšem byl to neskutečnej žrout a pan dokotr říkal, že přibývá až moc:-) Takže si nevybereš, dala bych na spokojené mimi, intuici a pro vlastní klid bych se zašla ještě poradit s nějakým pediatrem. Kojené děti zkrátka přibývají ve skocích, ale jestli normálně čůrá, kaká a neřve hlady, není pro příkrmy nejmenší důvod. O vývoj mozku opravdu nemusíš mít strach, rozhodně nemáš žádné podvyživeňátko
Mimochodem, v roce jsme ani náhodou neměli trojnásobek porodní váhy, ono je to u těch přesčtyřkiláčků dost řídký jev, prostě se časem většina z nich srovná s průměrem.
Tak klid a spokojené mímo!
Šárka & netabulkový Tedýsek
Ahojky holky,
moje malá ze začátku přibírala 15dkg/tý doktorka taky hrozila spodní hranicí…
,papali jsme 7× denně.Teď jsou jí 4měsíce papáme 6× denně,někdy jen 5× a přibírá 25-30dkg za týden-doktorka hrozí,že je to moooooc!!!Tak si vyber.
Tabulky ,ty tabulky.Taky jsem naprostý odpůrce.Jak ovlivnit váhu plně kojeného miminka ![]()
Myslím,že můžeš být v klidu.
Pa Lenka.
Helo, tabulky fakt neber moc vážně. Náš Vilík ve 3,5 měsících vážil 7 kg (porodní váha 3250 g), měl +- o dvě kila víc než stejně staré děti. Dnes má přesně půl roku a váží něco málo přes 8 kg. Když je mimi spokojené a nepláče hlady tak to je to hlavní. AŤ si váží o pár deka míň nebo víc. ![]()
Ahoj, sem s toho uplne paf
moje 5mes. dcera vazi 6710kg, a vzdy kdyz prijdeme k doktorce tak rika „ze je pekna“ tak nevim co to mate za doktory
no a moje prvni dcera vazila ve 2mes. 2kg (nedonosena). Sany.
Ahojky. Tak moj maly mal por hmotnost 3660gr, zo zaciatku priberal strasne vela (plne kojeny), no a v pol roku mal 6660gr. Na 2 nasobok porodnej hmotnosti sme sa dostali az v 7m. Momentalne ma 7,5kg v 8m a vobec nie je chudy, skor naopak.
Deti v jeho veku okolo nas maju okolo 8,5-9kg a to aj dievcatka (kojene)
Moja Dr. nikdy neriesila priberanie ci uz vela alebo malo a ja som za to vdacna. Vzdy nas pochvalila, aky je maly krasny a spokojny. A to mam hodne staru Dr. cize stara skola. Ale aj ku kojeniu a prikrmom sa stava moderne podla doporucenia svetovej zdravotnickej organizacie, ktora mimochodom pise, ze zdrave kojene dieta moze priberat ovela menej, ako uvadzaju tabulky, ktore su robene na prekrmenych umelo zivenych dojcatach-presne takto to bolo napisane v caspise Mama a ja. Netrap sa tym, na rozvoj mozgu ma vplyv hlavne tuk a toho je v materskom mlieku dostatok.
My uz sme na prikmoch od 6,5m a nemam pocit zeby nam to nejak pomohlo. Poznam aj deti na UM a s prikrmami, ktore priberaju malo a kojene deti co maju v 7m 9kg. Dieta nie je stroj a kazde je individualne. Okrem toho kojene deti mavaju casto skoky- 1 mesiac priberu malo a iny to zase dobehnu.
Ahoj holky,
děkuju za podporu.Taky to tak cítím,že je rozhodující spokojenost,jen mě včera rozhodila ta poznámka o rozvoji mozku.A taky se vám množství mléka během dne snižuje? V noci a dopoledne mám MM hodně(teď jsem Toma nechala 3/4 hod sát,protože opravdu pořád sál), odpoledne to ještě jde,ale večer cítím,že je to slabší,z druhého prsu mi během kojení neodkapává a Tomík se mi u pití kroutí,když pak po 20 minutách prso jen žužle,tak mu ho beru,ale on se zuřivě snaží dostat zpět,pak začne sát a po chvíli už zase jen žužle,kouká po pokoji a nebo se na mě culí.Pak si zase cpe ručky do pusy,ale nepláče.Po hodině to celé zopakujeme a Tomík usne.Myslím,že ten prs žužle,protože v něm nic už není
- a nebo protože mě má večer místo dudlíku,který odmítá
?
Kdybych mléka měla víc,určitě by i večer dřív usnul(takhle nejdřív v 9 hod,ale nestěžuju si,protože pak spí 5 hod v kuse,po nakojení v noci další 3-4 hodiny
)
Mám ještě typ na Gravimilk (piju meltu,kojící čaje).Pořád během kojení prsa střídám a když teď budu pokaždé odstříkávat, snad se tvorba ještě zvýší.
Tak ať jsou mimi spokojená ( a maminky taky)
zdraví a děkuje všem Hela+Tom (3,5m)