Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
chtěla jsem se zeptat, jak je to u vás se spinkáním? Mám holčinu, za týden nám bude rok a ráno pravidelně vstáváme mezi 5.00-6.00 hodinou. Na to, že pak za celej den naspí dvakrát 30 min. je to pro mě docela záhul. Už jsem ji to zkoušela večer všelijak natáhnout, ale je to pořád stejný. Chodí spinkat kolem 20.00, ale i když jsem ji dala spát o hodinu nebo o dvě dýl, tak stejně se vzbudila ve stejnou dobu. moje kámošky vyspávaj s dětma ráno div ne do půl devátý a to jim pak jdou ještě spát na hodinu dopoledne a po obědě.
Já už jsem úplně hotová, připadám si jak když vstávám ráno do fabriky…
![]()
Ahoj Titinko,
já ti radu dát nemůžu, ale jen tě chci uklidnit, že v tom rozhodně nejsi sama
Náš vašek tomu spaní taky moc nedá, už od narození. Bude mu 14 měsíců, usíná kolem 20.30 a vstává taky před šestou ranní. No, zcela výjimečně se mi podaří ho ještě třeba na další půlhodinku uspat, ale to tak 1× za 14 dní. Já to řeším tak, že když už jsem opravdu hodně unavená, jdu si vždycky tak jednou za 3 dny lehnout třeba už v devět. No a pak je to dobrejch 8 hodin spánku…
Snad se to jednou protáhne.
Makýš
Ahoj,
já Tě asi moc nepotěším, naše Anetka je už od narození „spinkací“. Usíná mezi 20.00 - 20.30 a spí až do 8 hodin ráno, několik posledních týdnů dokonce do devíti
Vlastně myslím, že je vzhůru už dřív, ale v postýlce je ticho, kouká okolo nebo si hraje, takže já spím dál
![]()
Zato přes den spí jen kolem poledne 20 minut až hodinu.
Silvie+Anetka skoro 11 měs.
Ahojky, synkovi je 15 měsíců a spinká dobře - usíná kolem 20. hodiny a vstává mezi 9. a 10. ráno. Ale je fakt, že v noci vstávám tak 3× na kojení. Přes den spinká po obědě zhruba 2 hodiny. Asi je to spinkání opravdu silně individuální.
Ahoj Anette, a není to třeba světlem? My jsme měli podobný problém, vstávali jsme nejpozději v 6.00, spíš dřív. Pak jsem koupila zcela zatemňující rolety (na střešní okna) a speciální nepropustné žaluzie na okna normální, takže má dcerka v pokoji úplnou tmu. A stal se zázrak, od prvního dne spí minimálně do 7, často až do 8 hodin. A už je to měsíc, co je máme. Mimochodem, to světlo (máme okna bohužel na východ) budilo i mě. Alena
Ahoj, taky te moc nepotesim. Moje 5mes. dcera spí od 22h-8h, tak to funguje uz od 1mes. V odborny literature sem cetla ze vstavani mimi mezi 5-6h. ranni se ma tolerovat pouze 1mes. Pres den mi naspi taky jen tak 2h. celkem. Kazdopadne jestli to tak delas uz skoro rok tak at ji das vecer spat v kolik chces tak se ti vzdy bude takhle budit - ut to ma zakodovany. Moji kamaradky 2lety syn vstava kazdy den v 6h. Jedinou radu kterou ti muzu dat je - nevstavej. Ja to obe moje dcery taky takhle naucila. Ale u tebe je to beh na dlouhou trat. Tak hodne trpelivosti a klapky na usi. Zdravi. Sany.
Ahoj Titinko,
jsem ráda, že v tom nejsem sama.Malá(11 měsíců) nespala už od narozeni. Přes den pospala tak 2× na 30 minut a v noci vůbec, chtěla si pořád jen hrát.Teď vstáváme tak v 5 hodin, přes dopoledne usne tak na 15 min, odpoledne jestli se podaří tak na 30 min.Večer usíná mezi 8-9 hodinou.Někdy si říkám, že už to snad nevydržím.
Přeji dobré nervy a snad se to už konečně zlepší Ahoj Eva
Ahojky holky,
když jsem maturovala,psala jsem úvahu na citát:děti jsou květy v zahradě života.Napsala jsem krásnou takovou optimistickou úvahu a dneska bych ten citát tak trochu poupravila:děti jsou květy v zahradě života,ale s pořádnýma trnama,co?Úvaha by asi vypadala úplně jinak ![]()
Já teda problém se spaním u dětí nemám.Jsme oba s manželem spáči,tak se nám povedly i dětičky.Usínají kolem 21:00h a budíček máme kolem 8 někdy i v 9.Martínek(3roky),odpol.spí někdy i 3 hod. a Terezka 4m, 2× denně tak po dvou až třech hod.Takže jsem docela v pohodě.
Pa L.
Ahoj všem,
My máme ted' období,kdy jednou spí Niki/10,5m/ 1krát denně po obědě 2-3hod.Druhý den zas vytuhne i dopoledne na hodinu a pak odpoledne na 1,5hod.Je to pro mě někdy děs,když nevím jak si zrovna dneska vzpomene a já nevím,jak si co naplánovat.Ale to je až ted',kdy si myslím,že přechází na období spánku 1krát denně.
Jinak je taky spáč a usíná večer do 20hod a ráno tak v 6,30hod už na mě zas něco žvatlá.V noci ještě 2krát papáme.
Tak delší spinkání mimi i maminkám
![]()
Ahoj Nad'a a Niki 10,5m
Ahoj,
náš Matýsek (8m.) spí od 19:30 do cca 7:30 (ale v noci 3× kojím), takže vstávání dobrý. Přes den ale spí už jen tak 2× 30 min. Moje kamarádka má dvě děti (20 měs. a 4 roky) a ty obě vstávají po páté vždy a bez vyjímky. Ten starší už ví, že nemá mámu aspoň do šesti budit, ale ta malá to jaksi ještě nechápe. Když se Matýsek vzbudí dřív, než se mi chce vstát, ležíme spolu ještě klidně hodinu na letišti, Mates si tam hraje, leze po mně a já trochu dospávám, je to docela pohodlné a jemné vstávání
V.
Chtěla jsem se zeptat Sany,
nepíšou taky v té odborné literatuře, jak to brzké vstávání děcko odnaučit? Chápu, že se dá naučit usínání, když je dítě unavené, ale prostě „zlobí“ a spát nechce. Chápu, že se dá odnaučit noční buzení. Obojí se nám povedlo. Ale opravdu nechápu, jak naučit dítě, aby ještě spalo, když se vzbudí v půl šesté dokonale vyspané a dorůžova, s dobrou náladou a ochotné si hrát. Pokud nebízí literatura nějakou radu, jak to netolerovat, tak sem s ní
. U nás nepomohly ani tmavé závěsy a aby dítě vstupovalo do nového dne třeba hodinovým řevem, to se mi tedy moc nechce…
Makýš a nespavec
Ahoj, mám skoro 9m syna a u nás to funguje tak, že mu večer, než jdu spát já dám do postýlky (chrupe sám ve svém pokojíčku) takové ty měkoučké hračky (nic tvrdého) a on si ráno po probuzení sám hraje a pokud začne brečet (už asi poznám rozdílné brečení) tak mu jdu udělat lahvičku a „někdy“ se mi ho podaří ještě uspat a to je tak okolo 7h, což je myslím ještě únosná doba vstávání.
tak hodně úspěchů ![]()
Ahoj, Maky. To tam teda nepisou co s tim. Ale kdyz rikas ze se budi mimi dokonale vyspany a chce si hrat, tak at si hraje (ale sam). Me se taky nekdy vzbudi uz v 7h. a do 8h. si hraje. Sice ma svuj pokoj ale kdyz zacne broukat a chrastit tak to slisim. Driv po vzbuzeni zacla hned bulit ale casem pochopila ze to pred 8h. nema cenu. Sany. ![]()
MAKY - a jak se vam podarilo odnaucit nocni buzeni? Me se holky budi 2× za noc na mliko a posledni dobou Babetka nekolikrat jen tak, proste zacne plakat - pomuze rychly prichod a ukolebavka, otoci se a spi dal. Kdyz sem ji zkousela nechat vybrecet, tak se probudila uplne a jeste probudila Anezku a to sem je pak uspavala hodinu, brrrr.
Tak sup sem s nejakou radou ![]()
Monca a moncicaci 13m
Ahoj Titinko,
taky bych potřebovala „chytrou radu“.Když můj chlapeček(15m) jde do postýlky mezi9-10 večer,vstává v 5ráno.Když mezi 10-11h,vstáváme v6h.V 8 večer mě už ani nenapadne,abych ho ukládala spát,protože vstává růžolící,usmívající a plný energie ve 4h. ráno.Narozdíl od nás
.Mezitím se mi ještě v noci několikrát vzbudí,takže
.Mám pocit,že některé děti spát prostě tolik nepotřebují.(mínus pro nás)
Malý spával první 3 měsíce 4hodiny ze 24h (v noci a po půl hodinách),je doposud velmi aktivní,vnímavý,bystrý,společenský.Jsem pyšná matka,ale je fakt,že bych často potřebovala přilepit horní víčka,aby pořád nepadala.
Katty