Opuštěný pes, jak ho vysvobodit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1213
7.1.23 00:21
@AnastazieB píše:
Tak já bych hlavně toho psa krmila už od té doby, co bych si všimla, že tam nikdo není… Nečekala bych bůhví kolik týdnů…

Přesně, já taky. Nevydržela bych se dívat na to, že má hlad a v jakém je stavu. Zajímalo by mě jak už je tam dlouho, ale za mě by tam moc dlouho určitě nebyl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5977
7.1.23 00:28
@Serpentini píše:
Nebudu nikoho k ničemu navádět, ale pes by zmizel… Nemyslím si, že by do toho někdo šťoural.

Souhlasím klidně jako neanonymní. Já bych ho tam nenechala. Nejdřív bych zkusila zavolat na policii, pak starostu, pak ochranu zvířat a když by nikdo nereagoval, tak bych přelezla plot a zvíře osvobodila. Neodsoudili by mě, odkázala bych se na dobré mravy, které jdou uplatnit. Nejsem právník, ale toto vím. A sichrovala bych se důkazy, že legálně nikdo nepomohl a šlo zvířeti o život. Další legální cesta by hrozila prodlevou a zvíře by uhynulo. Vyhrála bych to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
7.1.23 00:40
@AnastazieB píše:
Tak já bych hlavně toho psa krmila už od té doby, co bych si všimla, že tam nikdo není… Nečekala bych bůhví kolik týdnů…

Tak jako naházeli jsme mu tam maso v hodnotě tří, možná čtyř stovek. A ano, kus masa asi po týdnu, ale zato jsme nejspíš jediní. Koupit pytel granulí nás nenapadlo, asi jsme čekali, že ho někdo vysvobodí a ono pořád nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
7.1.23 01:45
@Petule030 píše:
Tak jako naházeli jsme mu tam maso v hodnotě tří, možná čtyř stovek. A ano, kus masa asi po týdnu, ale zato jsme nejspíš jediní. Koupit pytel granulí nás nenapadlo, asi jsme čekali, že ho někdo vysvobodí a ono pořád nic.

Zkoušeli jste pak i toho starostu nebo nakonec ne? Trestko můžeš podat asi i teď, ale psovi to nepomůže. Co je problém, že daná obec nemusí mít smlouvu s policajtama, takže je možné že kvůli tomu vás dokázali na starostu. Tam by pak ale mohlo jít se domluvit přímo s utulkem se kterým ta smlouva je. Nicméně na rovinu - půlku psů po republice odchytavaji dobrovolníci, nikdo jiný jen tak nepřijede, takže pokud máš možnost, viz. úplně první příspěvek zde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
7.1.23 01:48

@Kipa22 me by popravdě to co píšeš docela zajímalo, protože se nám opakovaně stalo to samé - nikdo nekonal, vůbec. Pokaždé psa odchytavali dobrovolníci a všem to bylo sumak. Čekala bych právě taky že když zvířeti evidentně jde o život, že někdo zareaguje už v moment odchytu a ne :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8700
7.1.23 02:13

Já bych zavolala někam na Novu nebo tak, oni po tom skočí a uvidíš jak rychle se to bude naráz řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2004
7.1.23 07:26
@Petule030 píše:
Raději anonym.
Bydlíme na vesnici a v sousedství jsme měli cigány. Jsem doma na mateřské a je to 6 týdnů, co jsem si uvědomila, že je nějakou dobu není vidět ani slyšet. Přesně 8.12. tu zase prošli a já psala muži, že se asi vrátili z dovolené. No omyl, o 2 hodiny později šli zase na nádraží, plné ruce tašek. Radost z odstěhování vyprchal při zjištění, že tam nechali psa!!! 8o A že za ním nikdo nechodí jsme poznali, jakmile nasněžilo a za celou dobu žádné vyšlapané stopy, žádné otevření vrat. Volali jsme na policii, ale ti nás odkázali na starostu. Ještě ten den jsme se bavili se sousedkou a prý už také o psovi říkali známému z města, ti údajně cigány kontaktovali a ti tvrdili, že v domě pořád někdo bydlí. Tím to asi pro starostu skončilo. Ale nikdo tam není. Včera jsme šli zase kolem a ten pes vypadá hrozně zbídačeně, je hrozně vychrtlý, stěží chodí. Dnes jel muž za starostou sám, ale ten na úřadě nebyl. Potřetí jsem tedy obětovala kus masa z mrazáku a uvařené přehodila přes zídku. Muž se naštval, že zítra rozbije zámek od vrat a psa odveze na záchyt zvířat. No nevím, moc se mi to nelíbí, aby z toho ještě neměl potíže za vniknutí na cizí pozemek a navíc těm tyranům to lehce projde. Nejsem milovník zvířat, ale ten pes je asi rok starý a oni ho tam prostě nechali chcípnout hlady a žízní. Co byste dělali vy? Čekali do pondělí a znovu apelovali na starostu? Vnikli byste do objektu, ať se dál netrápí? Co když pes bude agresivní? Nechápu, že policie od toho dává ruce pryč. :(

Okamžitě napsat na veterinární správu, popiš to pořádně a nejlépe pošli fotku! Napiš že ho nikdo nechodí krmit, že žije jen z toho, co mu lidé hodí přes plot. Moji kolegové tohle řeší hned, když to jde, ještě ten den, nejpozději následující. Hlavně tam nechoďte vy, ještě byste z toho měli zbytečně tahanice kvuli vniknutí na cizí majetek a kdybyste toho psa vzali, tak ještě krádež.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
7.1.23 07:33

Příspěvek vymazán, aa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2121
7.1.23 08:41

Co takhle hned teď zavolat starostovi, podat na policii trestní oznámení kvůli týrání zvířete a oboum říct, že jestli se do odpoledne nic nestane, voláš televizi. To by mohlo zabrat, aby pánové konečně zvedli zadky. Má ten pes co pít?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
7.1.23 08:42
@Nimie píše:
Co je problém, že daná obec nemusí mít smlouvu s policajtama, takže je možné že kvůli tomu vás dokázali na starostu.

Ono je to jinak.

Obec je povinna postarat se na svůj náklad o zatoulaná zířata na svém území. To nemá nic společného s nějakou „smlouvou s policajtama“. Pes který se toulá je v režimu „nalezené věci“ a předpokládá se že někomu patří (že má pána). O nalezenou věc či zvíře se postará obec. Když je ale známo komu pes patří, nejde o nález.

Jiný případ by byl zvíře bez pána (divoké nebo zdivočelé, zjevně opuštěné). Policajty by to zajímalo jedině kdyby zvíře ohrožovalo životy, zdraví či majetek. Což se neděje, protože pes je zavřený na oploceném pozemku a jeho pán je znám.

A zase naprosto jiný je případ týraného zvířete. To jde o přečin nebo trestný čin.

Příspěvek upraven 07.01.23 v 09:30

• Citovat
  • Upravit
39829
7.1.23 08:50
@Pučálkovic.Amina píše:
Co takhle hned teď zavolat starostovi, podat na policii trestní oznámení kvůli týrání zvířete a oboum říct, že jestli se do odpoledne nic nestane, voláš televizi. To by mohlo zabrat, aby pánové konečně zvedli zadky. Má ten pes co pít?

Zrovna jsem se na to chtěla zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5977
7.1.23 08:55
@Nimie píše:
@Kipa22 me by popravdě to co píšeš docela zajímalo, protože se nám opakovaně stalo to samé - nikdo nekonal, vůbec. Pokaždé psa odchytavali dobrovolníci a všem to bylo sumak. Čekala bych právě taky že když zvířeti evidentně jde o život, že někdo zareaguje už v moment odchytu a ne :pocitac:

Bohužel, administrativa a byrokracie je ve vztahu ke zvířeti přebujelá a přestože v zákoně už zvíře není věc, postoj systému jako k věci zůstal. Vím, že vždy je možnost uplatnit nějaký zákonný dovětek - neodporuje dobrým mravům. Podle mě neukrást zvíře, kterému hrozí smrt, když zákon nekoná, je proti dobrým mravům a na tom bych se točila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
7.1.23 09:23
@Pučálkovic.Amina píše:
Co takhle hned teď zavolat starostovi, podat na policii trestní oznámení kvůli týrání zvířete a oboum říct, že jestli se do odpoledne nic nestane, voláš televizi. To by mohlo zabrat, aby pánové konečně zvedli zadky. Má ten pes co pít?

Muž mu tam zavěsil misku s vodou, včera jsem se dívala, voda tam byla, asi napršela.
Napíšeme na veterinární správu, to mi momentálně zní jako nejlepší nápad. Těm to snad nebude ukradené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2121
7.1.23 09:27
@Petule030 píše:
Muž mu tam zavěsil misku s vodou, včera jsem se dívala, voda tam byla, asi napršela.
Napíšeme na veterinární správu, to mi momentálně zní jako nejlepší nápad. Těm to snad nebude ukradené.

Tak ho pořádně nakrmte, aby ten víkend přežil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
7.1.23 09:41

Okamzite resit. Pokud je vyhubly a nemuze chodit, muze za chvili chcipnout. Zavolat policii. Ze jste sousede. Za tam x dni nikdo nebydli a ze ho opustili a tyraji ho hladem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný