Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@pe-terka píše:
na naše poměry rozhodně! Nicméně Angličany by to zjevně nerozhodiloJá zas třeba nesnáším, když někdo počeštuje cizojazyčná ženská příjmení a cpe tam to -ová! Tradičně to dělají sportovní komentátoři na četce a to teda rostu
Třeba když byl ženský biatlon
Jo to je hrozný.. To ova.. Hlavne kdyz to soupnou ruskam, jakože sarapovova
to je sileny kdyz uz tam to ova vlastně ma ![]()
Ale mam pocit, ze komentáři to tam pridavat musej.. Ale když třeba u toho tenisu je ve studiu nějaká tenistka, tak to tam ova stejně nepridava ![]()
Méně obvyklá jména v mém okolí (holky do šesti let) : Apolena, Ludmila, Anastázie, Zdislava. Jo a ještě se mi líbí Antonie.
@KaroliS ja mam v podstate podobny pristup jako ty. Ale ne az tak, protoze ABCD pro mne neni jmeno.
Jeste bych chapala tu Reku, Potucek, etc. Konec koncu mame Doubravku, coz je tusim typ lesa a ta nikoho nepoburuje a pritom je to to stejny… Taky zastavam nazor, ze to je pouze a jedine o zvyku. Ja jsem zila dlouho na zapade, tam se to tak moc neresi. Nicmene, tady neni zapad, tady je CR a lidi jsou dost konzervativni. To je podminene historicky, mozna se to casem trochu uvolni, ale nepocitala bych se jmeny jako Potucek a Pulnocni bouri v brzke dobe. A osobne si myslim, ze nejsme indiani, abychom se pojmenovavali Nocni boure. Zkratka a dobre, vsechno ma zdravou miru a jmena tohoto kalibru jsou uz hodne za carou.
Stejne tak existuji regulace i na jine veci. Napriklad potrebujes stavebni povoleni a zmeny na fasade muzes taky delat jenom tak, aby to nenarusovalo vzhled a harmonii celeho domu. A zrovna u jmen je to citliva zalezitost, protoze ten clovek s tim jmenem musi taky zit a dovolit rodicum, aby decku posrali detstvi bizarnim jmenem, coz na tom diteti zanecha trvale nasledky (to ti rikam jako nekdo, kdo byl v detstvi vystaven brutalni sikane), tak dekuju pekne, to mam radsi kontrolu, ktera zamezi vystrelkum typu ABCD, „11“ a „@+$“. Prava rodicu pojmenovavat sve dite jak uznaji za vhodne totiz konci tam, kde pak zacina peklo pro to dite.
Já jsem dcerám dala stará jména (Anežka, Alžběta, Rozálie, Amálie, Ludmila, Františka), ale začínají se dávat čím dál víc… Ludmila se mi tak nelíbilo, ale manžel moc chtěl… a byli jsme překvapení - je jich strašně málo (dětí), ale hodně lidí to jméno bere strašně pozitivně, že mají tetičku/babičku taky… Vlastně to jméno mělo největší „úspěch“. František je taky málo. Dá se to najít na webu naše jména, ale jsou tam jen žijící:( Mě by dost zajímalo jaká jména byla v kursu dřív.
@warita píše:
@KaroliS ja mam v podstate podobny pristup jako ty. Ale ne az tak, protoze ABCD pro mne neni jmeno.Jeste bych chapala tu Reku, Potucek, etc. Konec koncu mame Doubravku, coz je tusim typ lesa a ta nikoho nepoburuje a pritom je to to stejny… Taky zastavam nazor, ze to je pouze a jedine o zvyku. Ja jsem zila dlouho na zapade, tam se to tak moc neresi. Nicmene, tady neni zapad, tady je CR a lidi jsou dost konzervativni. To je podminene historicky, mozna se to casem trochu uvolni, ale nepocitala bych se jmeny jako Potucek a Pulnocni bouri v brzke dobe. A osobne si myslim, ze nejsme indiani, abychom se pojmenovavali Nocni boure. Zkratka a dobre, vsechno ma zdravou miru a jmena tohoto kalibru jsou uz hodne za carou.
Stejne tak existuji regulace i na jine veci. Napriklad potrebujes stavebni povoleni a zmeny na fasade muzes taky delat jenom tak, aby to nenarusovalo vzhled a harmonii celeho domu. A zrovna u jmen je to citliva zalezitost, protoze ten clovek s tim jmenem musi taky zit a dovolit rodicum, aby decku posrali detstvi bizarnim jmenem, coz na tom diteti zanecha trvale nasledky (to ti rikam jako nekdo, kdo byl v detstvi vystaven brutalni sikane), tak dekuju pekne, to mam radsi kontrolu, ktera zamezi vystrelkum typu ABCD, „11“ a „@+$“. Prava rodicu pojmenovavat sve dite jak uznaji za vhodne totiz konci tam, kde pak zacina peklo pro to dite.
Pro me ABCD tez neni jmeno. Jakoze v angl, to zni lepe, ale i tak. Kazdopdne zastavam nazor, ze pojmenovat si svendite je pravo cloveka. Jstejne ti dite nebude nikdy vdecne, nase ma krasne normalni a pritom necaste jmeno, vsem se libi a ona chce byt Lucka..-)
@Poison Eve píše:
Jednoho Savu znam a muz to je.
a já Sávu, paní, věk určitě přes 80
@KaroliS píše:
Pro me ABCD tez neni jmeno. Jakoze v angl, to zni lepe, ale i tak. Kazdopdne zastavam nazor, ze pojmenovat si svendite je pravo cloveka. Jstejne ti dite nebude nikdy vdecne, nase ma krasne normalni a pritom necaste jmeno, vsem se libi a ona chce byt Lucka..-)
Vsak ma právo si pojmenovat svy dite.. Nikdo mu nerekne jak tu padlo eliska tu dlouho nebyla tak to bude eliska.. Každej ma možnost vybrat jmeno pro svy dítě, vzdyt se tu vyskytují i cizí jmena, moje dítě ma ve tride třeba Joela s klasickym ceskym prijmenim, vždyť to nikdo nikomu nebere.. Muzou dat klidně ja nevim phoebe, henry, abigail.. Ale proste aby to bylo aspon jmeno, je dobre, ze dite nemuzou pojmenovat treba zábradlí, protože maminka si prala holcicku tak se klukovi pomsti jmenem.. Ted jmen je hodne, nemyslim, ze je malej vyber
neni nutny hledat jen v ceskym kalendáři
@warita píše:
@KaroliS ja mam v podstate podobny pristup jako ty. Ale ne az tak, protoze ABCD pro mne neni jmeno.Jeste bych chapala tu Reku, Potucek, etc. Konec koncu mame Doubravku, coz je tusim typ lesa a ta nikoho nepoburuje a pritom je to to stejny… Taky zastavam nazor, ze to je pouze a jedine o zvyku. Ja jsem zila dlouho na zapade, tam se to tak moc neresi. Nicmene, tady neni zapad, tady je CR a lidi jsou dost konzervativni. To je podminene historicky, mozna se to casem trochu uvolni, ale nepocitala bych se jmeny jako Potucek a Pulnocni bouri v brzke dobe. A osobne si myslim, ze nejsme indiani, abychom se pojmenovavali Nocni boure. Zkratka a dobre, vsechno ma zdravou miru a jmena tohoto kalibru jsou uz hodne za carou.
tohle máš těžký. Pojmenovat holku Božena nebo Mečislava můžeš zcela legitimně a stejně si to v dnešní době vyžere ![]()
S tou Doubravkou náš pravdu, Přitom když bys chtěla holku pojmenovat Březinka n. Smrčina, narazíš
Nebo květinová jména, Jiřinu a Květu dát můžeš, ale třeba Pivon nebo Orchideu máš smolíka
Jsme holt konzervy.
@pe-terka píše:
tohle máš těžký. Pojmenovat holku Božena nebo Mečislava můžeš zcela legitimně a stejně si to v dnešní době vyžere
S tou Doubravkou náš pravdu, Přitom když bys chtěla holku pojmenovat Březinka n. Smrčina, narazíšNebo květinová jména, Jiřinu a Květu dát můžeš, ale třeba Pivon nebo Orchideu máš smolíka
Jsme holt konzervy.
Pozor, jedna Orchidea v ČR existuje, takže dát může, ale asi to neradím ![]()
@mojmira píše:
a já Sávu, paní, věk určitě přes píše: Více
Přitom Sáva znamená stařec ![]()
@osvc píše:
Přitom Sáva znamená stařec
v té době, minimálně před 80 lety o tom asi nikdo nepřemýšlel
@mojmira píše:
v té době, minimálně před 80 lety o tom asi nikdo nepřemýšlel
To určitě ne, jenom mě to zaujalo
Já třeba žila v dlouho v tom, že Zoe je mužské jméno, znala jsem od mala jednoho postaršího pána s tímto jménem, pak jsem byla překvapená, když jsem v dospělosti potkala ženu toho jména ![]()
@pe-terka píše:
Ale to naní žádná novinka,„sedmičku“mají přece Beckhamovi. Jejich dcera je Harper Seven Beckham. Jeden syn zase Brooklyn podle místa početí
Si nepomůžeš, tam se dítě může jmenovat Jablko nebo Broskev,,,Akorát u nás by byla taková Peaches fakt chudák…
ty mi nerozumis, ja nemam na mysli „Seven“ ja mam na mysli „7“. Chtela by ses jmenovat „7 Novakova“? Ja teda ne. Nebo za takto „$$$ Dvorakova“? Protoze ted to system registrace jmen udajne umoznuje a nekteri lidi jsou fakt sileni.
@pe-terka píše:
tohle máš těžký. Pojmenovat holku Božena nebo Mečislava můžeš zcela legitimně a stejně si to v dnešní době vyžere
S tou Doubravkou náš pravdu, Přitom když bys chtěla holku pojmenovat Březinka n. Smrčina, narazíšNebo květinová jména, Jiřinu a Květu dát můžeš, ale třeba Pivon nebo Orchideu máš smolíka
Jsme holt konzervy.
me v Knappove zaujalo jmeno pro kluka: Narcis.
Jo, zcela urcite. Pokud zdedi po svem pradedovi jeste narcisticke rysy, bude to znacka ideal! Jinak, moje maminka je ucetni. Pry sveho casu uctovala jedno kvetinarstvi. Pani majitelka se doslova jmenovala: Kveta Kostalova (rika mama). Ona tech firem se zajimavym jmenem mela vic. Taky pobavila uklidova firma trefne nazvana „Spina a synove“.
@warita píše:
ty mi nerozumis, ja nemam na mysli „Seven“ ja mam na mysli „7“. Chtela by ses jmenovat „7 Novakova“? Ja teda ne. Nebo za takto „$$$ Dvorakova“? Protoze ted to system registrace jmen udajne umoznuje a nekteri lidi jsou fakt sileni.
ale rozumím, jen to hodnotím z pohledu Angličanů, kde tak konzervativní nejsou…Nebo jsi to myslela tak, že by někdo dosadil rovnou číslici místo hlásek Sedm (Nováková)? ![]()