Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Sion píše:
@tereza12345 a @sagina Takže si manžel může opravdu vzít OČR na starší dítě, na které není pobíraný rodičovský příspěvěk, i když jsem doma s dětmi na které rodičovský příspěvek pobírám?
Jak mají být tedy papíry na OČR vyplněné?
Jsem z toho celá zmatená. Doktorka mi tvrdila, že to nemůže napsat, když jsem doma.
Muze.. Manzel ho na prostredniho syna normalne mel.. Vyplni doktorka jmeno ditete a vy pak jmeno. Manzela, a na. Druhe strane je dulezite vyplnit, ze na dite nikdo nepobira zadne davky. A hlavne at to. Manzel podepise.
@Anonymní píše:
Holky jdu si k vám pro radu, asi mě spousta z vás odsoudí, že jsem neschopná, ale já už vážně nemůžu. Mám dvě dětí, starší 2,5 let(do školky nechodí),mladší 4měsíce. Starší syn chytil angínu, takže děs, brečí, fňuká, v noci se milionkrát budí, protože ho bolí v krku, mladšímu do toho toho všeho rostou zuby a podle dr i růstový spurt, takže neustale břečí, je protivný, pořád ho mám na prsu, v noci taky nespí. Já jsem úplně na dně, totálně vyčerpaná, vystresovaná, že to ten mladší chytne, prostě síla, teď když to píšu, tak u toho řvu, nejraději bych někam utekla a dělala, že jsem bezdětná, tak strasně se za sebe stydím, připadám si jak nejhorší matka, matka co selhala…Muž ten pomáhá jak se dá, jenže musí do práce, v práci mu dovolenou prostě nedají. Chtěla jsem se zeptat, vás co tomu trošku rozumí, může si vzít na staršího syna ošetřeovaní? Moc děkuji a omlouvám se za anonym
Před lety jsem měl ošetřovačku na starší dceru , protože žena byla s mladší v nemocnici takže o ní nemohla pečovat. Nevím současnou právní úpravu, ale podle mého názoru je to možné, dítě je nemocné matka má mladšího kojence ,který nemůže být v kontaktu s nemocným jak má tedy pečovat o nemocné dítě ? Z logicky věci má Váš manžel právo na ošetřovačku. Jinak nic si z toho nedělejte rodina přináší těžké životní situace. Například jednou se mi takhle k ránu začala mladší dcera dusit … výchova dětí do 3 let je náročná člověk prostě musí dělat co může za rok už Vám bude lépe.
Dobrý den, přidám svůj dotaz, manželka je hospitalizovaná s nemocným dítětem, chodím na noční a nemám se jak starat o starší dítě, můžu si na toto vzít nějaké volno..??
@Ondřej1982 píše:
Dobrý den, přidám svůj dotaz, manželka je hospitalizovaná s nemocným dítětem, chodím na noční a nemám se jak starat o starší dítě, můžu si na toto vzít nějaké volno..??
Ano, dovolenou.
Musis zajistit peci jinou osobou anebo se v zamestnani domluvit docasne jen na dennich smenach.
@cecetka píše:
Ano, dovolenou.
Musis zajistit peci jinou osobou anebo se v zamestnani domluvit docasne jen na dennich smenach.
Tak to by mě nenapadlo))))
Ahoj, jestli je manželka na mateřské nebo rodičovské s mladším dítětem, můžeš si nechat vypsat ošetřovačku na manželku jako zástup za péči o dítě. To myslím že jde pokud je v nemocnici její přítomnost z nějakého důvodu nutná. Pokud její přítomnost nutná není, nebo už je dítě starší a ošetřovačku čerpá manželka a druhé dítě normálně navštěvuje školku nebo školu pak myslím nárok není. Samoživitelky co pracují na noční si to musí také bohužel zařídit.
@Ondřej1982 píše:
Tak to by mě nenapadlo))))
Jina cesta bohuzel neni. Predpokladam, ze manzelka RP pobira na to dite, se kterym je v nemocnici. Tudiz se nejedna o situaci, kdy bys dostal OCR na dite, o ktere manzelka nemuze pecovat. A to ani nevim, zda by slo, kdyby byla v nemocnici se starsim diterem. To snad jde jen pokud ona sama onemocni a nemuze se o dite postarat.
Jj je na mateřské a kojí, tak to je snad její přítomnost nutná, ale díky)
@Ondřej1982 píše:
Zajdi k doktorce a zeptej se, mám dojem že ti ošetřovné na manželku napíše ale nebude ti to zaplacené, jenom omluvené, ale nechci kecat.
@mamule42 píše:
Zajdi k doktorce a zeptej se, mám dojem že ti ošetřovné na manželku napíše ale nebude ti to zaplacené, jenom omluvené, ale nechci kecat.
To by to starsi nesmelo do skoly, kdyz je manzelka s mladsim v nemocnici, ne? O koho by se jinak staral?
Příspěvek upraven 26.10.19 v 18:25
@mamule42 píše:
To spis bych zkusila v ty nemocnici. Kdyby byl normálně paragraf na manželku tak by to zaplacený mel
@a12 píše:
To spis bych zkusila v ty nemocnici. Kdyby byl normálně paragraf na manželku tak by to zaplacený mel
A to muze byt manzelka i mladsi dite v nemocnici a on mit paragraf na manzelku? To asi ne, nebo jo?
@Kosopemi píše:
A to muze byt manzelka i mladsi dite v nemocnici a on mit paragraf na manzelku? To asi ne, nebo jo?
Ja nevim jak to je takhle kdyz je ona na rodicaku a v nemocnici s mladsim.. Ale jak jsem psala, když jsem byla v porodnici mel přítel na me paragraf aby mohl byt doma se starsim
@Ondřej1982 píše:
Ahoj, pokud je její přítomnost nutná, mělo by to být stejné jako když je v porodnici s mladším dítětem. Také nám to napsali s ohledem na starší dceru, ale té byl rok a půl, tak je lepší se tam zeptat. Ale píše se to jako ošetřovačka na manželku pokud vystaví. Držím palce.
@a12 píše:
Ja nevim jak to je takhle kdyz je ona na rodicaku a v nemocnici s mladsim.. Ale jak jsem psala, když jsem byla v porodnici mel přítel na me paragraf aby mohl byt doma se starsim
No jo, omlouvam se. My to tak taky meli, kdyz jsem byla 3 dny v porodnici
. Tak to asi v nemocnici vypisi, zalezi, kolik je starsimu diteti.