Ošklivý kašel, štěkot

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3115
24.4.12 09:37

No já si hlavně myslím, že štěkavý kašel není na samoléčbu, ale na návštěvu lékaře který zvolí správnou léčbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lightsun
24.4.12 09:41
@BohunkaP píše:
Což ovšem nemá co dělat s faktem, že APLIKOVAT NA LARYNGITICKÝ KAŠEL MUKOLYTIKA je velká chyba, která může stav výrazně zhoršit.

Podle čeho tak usuzuješ?
Pro úplnou přesnost dle EBM není prokázán efekt antitusik ani mukolytik.
Jistě se shodneme na tom, že základ léčby je Dexametason (nebo jsi zastánce Rectodeltu?) a adrenalin (inhal. samozřejmě)…

• Citovat
  • Upravit
22074
24.4.12 09:49

@Lightsun , nehodlám polemizovat o léčbě prokázané a rozjeté laryngitidy, to přece není předmětem diskuse.

Pointou je to, že dítě divně, štěkavě kašle - tudíž BY MOHLO mít náběh na laryngitidu. První, co je v takovém případě potřeba udělat, je pokusit se kašel ztišit.

Mukolytika ho neztiší, ale podpoří, protože jejich smyslem je dítě „odhlenit“, pomoci mu zbavit se hlenů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lightsun
24.4.12 10:24

První, co v případě pochybností udělat, je naklusat k lékaři a neřešit to zde, že.
Jinak se ve svém odsudku Mucosolvanu pleteš, ale Tvoje věc.
Mmch, mukolytika jsou dokonce zmíněna jako součást léčby laryngitidy v primární péči v jedné chytré knize doc. Nováka (pokud máš zájem, pošlu název v SZ, sem to už nepatří).

• Citovat
  • Upravit
31594
24.4.12 11:15
@Lightsun píše:
Osobní zkušenost, taky mě to překvapilo, jak krásně Mucos. zabral! Tak ho nezatracujte.
Laryngitida může být v jakémkoliv věku, ale dusí se jen malé děti.

Já se teda přidám, laryngitida několikrát, několikrát návštěva pohotovosti, vždy jiná dr, vždy stejná rada - mucosolvan, aerius nebo fenistil, a dvakrát denně ještě jeden sirup, co teď nevím, něco na S na roztažení dýchacích cest.
A v lednici čípky, kdyby se to zhoršovalo. A samozřejmě vlhčit vzduch, mít doma co nejchladněji, při záchvatu s dítětem buď ven, nebo na něj otevřít mražák.
A ten mucosolvan mu teda rozhodně neublížil, naopak z dutého štěkavého kašle se stal vlhký kašel, který zní sice taky děsně, ale neni „dusicí“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22074
24.4.12 11:42

Nebudu se hádat, je to věc názoru - my máme z Bulovky a od naší pediatričky jinou zkušenost. Při počínajícím laryngitickém záchvatu okamžitě nasazujeme antitusika (konkrétně Stoptussin, příp. Tussin) + antihistaminika (Aerius, v nejhorším případě máme i Rectodelt, ale zatím jsme museli použít jen jednou), aby se utišil dráždivý kašel. Po dvou třech dnech syn obvykle začne vykašlávat a teprve v tomto okamžiku nasazujeme Mucosolvan. Zatím nám to funguje.

Takže nepochybuji, že „mukolytika jsou zmíněna v jedné chytré knize“ - otázkou je, v kterém okamžiku je tam doporučují začít podávat… skutečně jako první pomoc při záchvatu? Pokud ano, název ani znát nepotřebuji, protože takovou knihu bych nepovažovala za důvěryhodnou.

Ale nemůžu než zopakovat to, co jsem napsala výše - my nevíme, jestli zakladatelky syn má skutečně laryngitidu. U devítiletého dítěte to nemusí být tak jednoznačné. Takže pokud není evidentně zahleněný, je namístě pokusit se kašel utišit - a teprve pak řešit jeho příčinu, samozřejmě nejlíp s doktorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lightsun
24.4.12 20:45
@Gladys píše:
Já se teda přidám, laryngitida několikrát, několikrát návštěva pohotovosti, vždy jiná dr, vždy stejná rada - mucosolvan, aerius nebo fenistil, a dvakrát denně ještě jeden sirup, co teď nevím, něco na S na roztažení dýchacích cest.
A v lednici čípky, kdyby se to zhoršovalo. A samozřejmě vlhčit vzduch, mít doma co nejchladněji, při záchvatu s dítětem buď ven, nebo na něj otevřít mražák.
A ten mucosolvan mu teda rozhodně neublížil, naopak z dutého štěkavého kašle se stal vlhký kašel, který zní sice taky děsně, ale neni „dusicí“

Spiropent, že?
Jinak super návod jak na laryngitidu v kostce. :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
Lightsun
24.4.12 20:59
@BohunkaP píše:
Nebudu se hádat, je to věc názoru - my máme z Bulovky a od naší pediatričky jinou zkušenost. Při počínajícím laryngitickém záchvatu okamžitě nasazujeme antitusika (konkrétně Stoptussin, příp. Tussin) + antihistaminika (Aerius, v nejhorším případě máme i Rectodelt, ale zatím jsme museli použít jen jednou), aby se utišil dráždivý kašel. Po dvou třech dnech syn obvykle začne vykašlávat a teprve v tomto okamžiku nasazujeme Mucosolvan. Zatím nám to funguje.

Takže nepochybuji, že „mukolytika jsou zmíněna v jedné chytré knize“ - otázkou je, v kterém okamžiku je tam doporučují začít podávat… skutečně jako první pomoc při záchvatu? Pokud ano, název ani znát nepotřebuji, protože takovou knihu bych nepovažovala za důvěryhodnou.

Ale nemůžu než zopakovat to, co jsem napsala výše - my nevíme, jestli zakladatelky syn má skutečně laryngitidu. U devítiletého dítěte to nemusí být tak jednoznačné. Takže pokud není evidentně zahleněný, je namístě pokusit se kašel utišit - a teprve pak řešit jeho příčinu, samozřejmě nejlíp s doktorem.

Jojo, 100 doktorů, 100 názorů. A ta nedůvěryhodná kniha je Intenzivní péče v pediatrii od doc. Nováka. A Bulovka stále doporučuje Rectodelt??? No to jsou mi věci… Za Rectodelt se lítá od atestace :lol:
Jinak Stoptussinem neublížíš, to fakt ne, ale stejně tak Mucosolvanem, takže netřeba z něj dělat strašák. Jak říkám, mám s ním dobré zkušenosti.
A vzhledem k tomu, že se zakladatelka už neozvala, tak dítko je asi OK, ono to dušení je „běžné“ do 6ti let, pak už naštěstí vzácně.
Přeju pěkný večer a zdravé děti.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí