Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, můžete mi prosím poradit, co dávat devítiletému dítěti na takový divný štěkavý kašel. Díky za radu.
Štěkavý kašel může značit i laryngitidu
jak dlouho to má? A dr ho viděla?
No Gladys mně předběhla:-), asi bych valila k dr. Synovi to začalo odpoledne po spaní, šli jsme rovnou na pohotovost.
No syn měl laryngitídu, dostal čípky aby se v noci nedusil. Pak druhý den byl u naší dr. dostal stoptussin a na noc fenistil. Naštěstí teploty neměl.
Dej mu Mucosolvan, ať se kašel provlhčí. A klidně ten Fenistil. V 9ti letech by se fakt už dusit neměl.
Já bych dala spíš ty kapky na kašel, mucosolvan u nás nikdy neúčinkoval … asi jak které dítě. a určitě bych teda zašla k dr, proč samoléčit a čekat až se to zhorší
@AstraG asi tak no.Sla bych k dr.,jen ona pozna co je to za kasel a nasadi leky.
laringitida.U nás vždy.Může být i v 9 letech říkala minule doktorka na pohotovosti.Ale jelsi na ně netrpěl už dřív tak by to bylo zvláští. ![]()
Nám Mucosolvan nezabral, změnila jsem to na Hedelix a je to daleko lepší. Snad už se z toho malý dostane. Už kašle přes 14 dní :-/. (Ale moc teda neštěká)
MUCOSOLVAN NA LARYNGITIDU NÉÉÉÉÉ!!! ten je na odkašlávání ten to jen zhorší!!!!
Pokud nemůžete už k Dr. tak nasadit stoptusin a nebo sinecod v maximálním dávkování co jde. Pokud máš fenistilový kapky tak ty k tomu přidej - ty jsou bohužel na recept
Doma co nejvíc zvlhči vzduch, na spaní ideálně sušák na prádlo. Spaní s otevřeným oknem, co největší vlhko a chlad… máslový nebo sádlový nebo olejový zábal na hrudníček, dítě by nemělo běhat ať se zbytečně nedráždí ke kašli… na spaní zvýšit pod hlavou aby slap v polosedě.
Pokud by bylo nejhůř začal se ti dusit sednout k mražáku aby dýchal studenej vzduch a volat rychlou!!!
Ale nejhorší jsou tak první dva dny - resp. noci
@Lightsun píše:
Dej mu Mucosolvan, ať se kašel provlhčí. A klidně ten Fenistil. V 9ti letech by se fakt už dusit neměl.
Mucosolvan rozhodně ne!
Mukolytika (ACC, Mucosolvan, apod.) by se měla nasazovat tehdy, když je evidentní, že je dítě zahleněné a těžko se mu vykašlává. Ne jen tak, „aby se kašel provlhčil“, to je hloupost, která u laryngitidy může stav parádně zhoršit!
V tomhle případě je opravdu podezření na tu laryngitidu, takže nasadit Stoptussin, aby se kašel ztišil, nikoli Mucosolvanem podpořil.
Osobní zkušenost, taky mě to překvapilo, jak krásně Mucos. zabral! Tak ho nezatracujte.
Laryngitida může být v jakémkoliv věku, ale dusí se jen malé děti.
@Lightsun píše:
Což ovšem nemá co dělat s faktem, že APLIKOVAT NA LARYNGITICKÝ KAŠEL MUKOLYTIKA je velká chyba, která může stav výrazně zhoršit.
@Lightsun píše:
Osobní zkušenost, taky mě to překvapilo, jak krásně Mucos. zabral! Tak ho nezatracujte.
Není pravda ani jedno!!!!
Mosolvan zabere jen na vlhkej kašel, pokud je co vykašlávat
což u laryngitidy není!!! takže kašel způsobuje další otok hlasivek a dítě se může začít dusit!!!
Sama na laryngitidy trpím a do teď si pamatuju jak mi před 5ti rokama museli volat rychlou protože mi z kašle otekl tak krk, že jsem nemohla dýchat…