Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak Vám tak dumám a přemýšlím.
Jakpak oslovujete paní, které už očividně nejsou mladé? Stále ji oslovíte „Mladá paní“?
Dekuji
No teď přemýšlím a nevím ![]()
Snažím se to oslovení nepoužít a vyhnout se tomu.
Např řeknu jen: Mohu Vás poprosit… atd..
Větčinou paní, ale mladá se nic nezkazí hlavně když chci udělat dojem, zalichotit, pokud už to není paní v důchodu.
. Mě osobně by to bylo také sympatické (až tedy budu starší).
Nikdy jsem nikoho neoslovila „mladá paní“ a ani nevím, proč bych tak někoho měla oslovovat
Používám pan/paní nebo i titul (pokud je to v práci).
@andileklucka jo, mě to lichotí…protože nejsem vdaná…pořád lepší než: „stará slečno“ ![]()
@Izzz : no jo jinak, ale jak jinak?
Skutecne nekdo pouzijete osloveni „pani“ jen tak, beze jmena? Prijde mi to zvlastni. Ale mozna lepsi nez rikat duchodkyni „mlada pani“:)
Dekuji Vam za nazory
Pani oslovim pani a kdyz znam prijmeni tak pridam treba pani Novakova.
Nasi maji vybornou sousedku ma 60 a te vim, ze si muzu dovolit rict mlada pani
a muj otec ji skadli, ze ji rekne stara a prijmeni, se tak rozciluji vzajemne.
A kdyz neznam prijmeni tak oslovim jen pani.
S pribúdajúcim vekom som na oslovenie „mladá pani“ alegrická stále menej a menej… ![]()
@Lenka512 píše:
@andileklucka jo, mě to lichotí…protože nejsem vdaná…pořád lepší než: „stará slečno“
Ale ty už jsi paní
. „Status“ paní získáváš sňatkem, získáním akademického titulu a nebo porozením dítěte. Žádná matka dítěte není slečna.
Podle Špačka už je zavhodno používat paní u jakékoliv ženy okolo 20 let.
Já oslovuju všechny „Dobrýden Prosimvás“, to se nemůže nikdo urazit, ať je jakkoli starý ![]()
@trestidlo píše:
@Izzz : no jo jinak, ale jak jinak?Skutecne nekdo pouzijete osloveni „pani“ jen tak, beze jmena? Prijde mi to zvlastni. Ale mozna lepsi nez rikat duchodkyni „mlada pani“:)
Dekuji Vam za nazory
Pokud neznám jméno ani titul tak paní úplně vynechávám. Říkám jen paní Dvořáková, paní doktorko. Když „paní“ neznám oslovuji jen „prosím Vás“.
20 let? nemělo to být 30???
mě třeba dost lichotí, když jsem někde bez syna a oslovujou mě „slečno“, je mi 39:))
Mě oslovení „mladá paní“ přijde takové hanlivé, ani nevim proč
Nemám ráda, když mě tak někdo osloví a já to taky nepoužívám, buď používám „paní xy“ nebo „prosím Vás“.
A připomíná mi to historku, když jsem pracovala v KFC, tak tam chodila pravidelně každé ráno taková fakt stará babča pro hranolky a kuřecí křidýlka a jednou když odcházela, tak tam nechala na pultu rukavice a kolegyně za ní vyběhla právě se slovy „mladá paní něco jste tu zapomněla“ ![]()