Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já už jsem to párkrát použila, nevidim na tom nic špatného ale můj přítel třeba kolikrát osloví čtyřicetiletou ženskou slečno
prej chce bejt zdvořilej a polichotit ale mě v kůži tý ženský by to spíš urazilo ![]()
Já teda nejsem cíťa a oslovení mladá paní by mě neurazilo
občas taky použiji většinou na prodavačku v krámě, ale spíš prosím Vás…Oslovení pouze paní, když neznám jméno mi přijde takové laciné, navíc jak už tu bylo psáno, často používáno polomáčenkami…úplně mi to zní v uších, ee pani nemáte drobný
![]()
@moudra_sova píše:
Ale ty už jsi paní. „Status“ paní získáváš sňatkem, získáním akademického titulu a nebo porozením dítěte. Žádná matka dítěte není slečna.Podle Špačka už je zavhodno používat paní u jakékoliv ženy okolo 20 let.
dokud si mě nevezme, tak jsem slečna a basta ![]()
Tak do těch 40 mladá paní ne? Pak jen paní… ale třeba když jsem se chtěla zeptat, vzala jsem to bez oslovení.. je Dobrý den, prosím Vás nevíte??? ![]()
@Knihomyš píše:
Vida. Vždycky jsem „mladá paní“ brala jako takovou lichotku obchodníků, že paní vypadá mladě, ale je úctyhodnější než slečna (: (Krom toho je to rozlišovací, pokud tam stojí třicátnice mezi dvěma důchodkyněma.) Ale jinak, než zpoza pultu si to oslovení představit neumím.
Tak mně se to stává velice často. U takových pouličních houknutí, kdy začínat větu „Paní…“ je blbé a začínat „Dobrý den…“ by vypadalo jako začátek byť krátkého rozhovoru, přitom o žádný rozhovor nejde.
Takže příklad „Mladá paní, neztratila jste náhodou…“, anebo (veeelice typická věta) „Mladá paní, tohle (rozuměj ty děti) je všechno vaše?!“.
Příspěvek upraven 25.04.13 v 21:46
Nečetu diskuzi..
Pokud je paní již v kategorii stárá, tak se snažím vyhnout oslovení..
A docela mě mrzí, že se nepoužívá MADAM..to by celkem vyhovovalo. Bohužel v naší době to zní pejorativně.
Onehdá jsem byla v parku s malou dcerou a byly tam i větší děti ( tak 6 - 9 let) a kluk mě chtěl o něco poprosit a řekl mi MADAM- myslel to vážně a řekl to hezky..bohužel byl okřiknut starší sestrou, že je vůl a že madam se říká jen ve filmu.. ![]()
Jo a také občas nevím jak oslovit různé profese, jako je opravář čehokoli ( instalatér, servis čehokoli, zámečník, lisař..atd)..tak volím lakonické MISTŘE.. ![]()
@Lizbeth píše:
Jo a také občas nevím jak oslovit různé profese, jako je opravář čehokoli ( instalatér, servis čehokoli, zámečník, lisař..atd)..tak volím lakonické MISTŘE..
Když chci přímo oslovit někoho takového - tak říkám „pane vedoucí“ i když mi je jasné, že je to jen podřadný dělník. Vždycky jsou nadšeni ![]()
Mladá paní používám když nevím jak se paní jmenuje příjmením..když znám jméno, tak řeknu,,paní Vomáčková…
Čisté oslovení,,paniii,, u nás používají kolotočáři a hnědočeši.. ![]()
Já většinou mezi lidi chodím s nejstarší dcerou a tak nás všichni oslovují,,holky…taky dobrý.. ![]()