Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Len-til-kah píše:
Podle mě mladá paní říkají pánové nebo postarší paní ženám, které vypadají mladě, ale evidentně nejsou slečny - třeba mně, která bez dětí jsem pravidelně „slečna“, s dětmi už to nejde, ale zjevně je těm lidem blbé, abych byla „paní“, tak jsem aspoň „mladá paní“. Coby mladá paní nebudu někoho jiného oslovovat taky mladá paní, to by mi přišlo hloupé.
Mně to přijde hloupé v každém případě
![]()
@moudra_sova píše:
Ale ty už jsi paní. „Status“ paní získáváš sňatkem, získáním akademického titulu a nebo porozením dítěte. Žádná matka dítěte není slečna.Podle Špačka už je zavhodno používat paní u jakékoliv ženy okolo 20 let.
No svobodná paní je taková paní z lítosti
(aby jí to nebylo líto) ![]()
Naopak neznám nikoho, kdo by mladé holce začal říkat paní po promoci.
Holky, někdy mi ke kase přijdou i stařenky, kupujou si dortíky ke kafi, slušně je pozdravím, stejně jako všechny zákazníky a pak jsem tuhle řekla doslova : holky tak si to kafíčko užijte, když já s vámi nemůžu ![]()
mladá paní bych jim asi neřekla, a tyhle se na oslovení holky hned rozesmály a tak nějak omládly
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale myslím si, že je to regionální záležitost. Bydlím na Moravě a v životě jsem to oslovení neslyšela. Pak jsem se na nějakou dobu přestěhovala do západní Čech a tam se používalo pořád. Přišlo mi to hrozně směšný, když prodavačka řekla: " A co Vám, mladá paní?" a mladé paní bylo 65 let. Takže myslím, že stačí oslovení „paní“ to nikoho neurazí.
@lulje píše:
Mně to přijde hloupé v každém případě![]()
No, vlastně jo. Protože to tak nějak říká, že na tu paní dotyčná ještě nemá. Ale lepší než drátem do oka (už se mi místo oslovení dostalo i rezignovaného mávnutí rukou).
@Bábrdl píše:
Naopak neznám nikoho, kdo by mladé holce začal říkat paní po promoci.
Nevím, jak moc musí být ten titul akademický
Ale „slečno inženýrko“ nebo „slečno docentko“ by mi z pusy asi nelezlo.
Jinak, mě onehdy rozsekali podomní obchodníci s bramborama a česnekem, kteří mě oslovovali „paní domácí“ (:
@Len-til-kah píše:
No, vlastně jo. Protože to tak nějak říká, že na tu paní dotyčná ještě nemá.
Vida. Vždycky jsem „mladá paní“ brala jako takovou lichotku obchodníků, že paní vypadá mladě, ale je úctyhodnější než slečna (: (Krom toho je to rozlišovací, pokud tam stojí třicátnice mezi dvěma důchodkyněma.) Ale jinak, než zpoza pultu si to oslovení představit neumím.
@Knihomyš píše:
Ale jinak, než zpoza pultu si to oslovení představit neumím.
Já taky ne!!!
Kdyby mě takto někdo oslovil na ulici, tak zapochybuju o jeho zdravém rozumu. Ne že bych nevypadala mladě a mladá nebyla, ale to oslovení má na mě účinek asi jak facka nabo plivnutí. Prostě to chápu jako výsměch. U prodavaček to beru jako jistý zlozvyk (asi jako u popelářů „paninko“, nebo u podomních prodejců brambor „paní domácí“
), ale jinak??
![]()
@lulje já teda nejsem taková citlivka a slyším skoro na cokoliv, když se to vysloví vlídně a dojde mi, že je to na mě, ale rozhodně by mě to překvapilo. spíš bych to brala jako projev oslovovacího zoufalství než urážku.
mimochodem, moje maminka s láskou vzpomínala, jak ji v práci, kde dělal i táta, oslovovali „paní inženýrová“ (taktéž byla ing. a obecně se to vědělo, ale halt patriarchální koncept zvítězil) ![]()
Ja obcas pouzivam madam…mam to zazity z anglictiny, takze v tom zadny povyseny ton nevidim, jak tu nekdo zminil… na me to pusobi univerzalne a ze to nemuze nikoho urazit… je fakt, ze kdyz tak tituluju prodavacku v Bille, tak me zmeri prvne pohledem, jestli nemam v obliceji vyraz jako ze to, neco, znamena…a kdyz vidi, ze mam vyraz znacici, ze fakt ty okurky nemuzu najit…tak to uz neresi a nanaviguje me do spravne ulicky…
Ja jsem toto pojmenovani nikdy v zivote nepouzila, ale bylo vtipny, kdyz u nas v jedne restauraci pracovala jista servirka, ktera s oblibou rikala hostum „mlady pane“, no a jednou jsem tam obedvala s kolegou, kteremu bylo kolem sedesatky, on tam byl poprve a kdyz ho servirka oslovila: co si date, mlady pane, tak se tam malem pocural smichy, jako to bylo fakt hodne trapny ![]()
Ja tohle osloveni nepouzivam, ale mlady je asi subjektivni oznaceni. Pamatuji si, kdyz muj 90ti lety deda vypravel: Stala tam takova mlada pani, tak kolem 80ti ji bylo, tak ji rikam „Mlada pani…“ ![]()
Mladá paní oslovím třeba kamarádku, která se nedávno vdala nebo paní u které vím, že si takové oslovení smí dovolit i když je trošku starší.
Cizí paní bych tak neoslovila.