Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
to je prave to, zrovna neter na Budejarnu chodila, teda na klasicky ctyrlety a zlata mladez hadr, bohuzel mame spolecne prijmeni a ta nam teda dobre jmeno neudelala, protoze ho sotva prolezla. Oni svagri jsou snobaci, takze tam byl tridni outsider ten, ktery nejel na skolni vylet do Madridu…
@fibingerka píše:
Já doufám, že nedojde. Je to svinstvo. Dnes řekl prof. Vopěnka, matematik, že je u nás zažitá snaha o rovnostářství - přežitek z dob komoušů, kteří se snažili všechny napajcovat na průměr. Ostatně, ve světe gymnázia frčí, ale nutno dodat, že tam děti nervou ambiciózní rodiče, ale např. v Německu jdou na doporučení výchovného poradce, což je fajn. Ten Vopěnka měl vůbec dobré názory
, ale takových je málo
.Já za sebe, bych byla bývala gympl uvítala, ale tehdy bylo jen 4 leté studium a tam jsem šla…a spokojenost.
Já sice nejsem radikálně proti těmhle gymplům, ale mýlíš se. Naopak se ukázalo, že „rovnostářský“ přístup ke vzdělávání, který výborně funguje třeba ve Skandinávii (ve Finsku - http://www.kritickemysleni.cz/…ity_show.php?…), dává dle všech mezinárodních srovnání ty nejlepší výsledky. Lepší než v systémech, které prohlubují propast mezi „nejlepšími“ a „nejhoršími“ jakoukoli segregací.
Ale to už je tady OT.
Ahoj, učím na víceletém gymplu, zatím je to spíš naopak, přijímáme lidi, kteří by před 10 lety neměli šanci
V Ostravě je gymplů strašně moc, silné ročníky jsou ještě na základce. U strašího kluka je jasné, že je studijní typ, učit se chce a baví ho to, takže na gympl půjde. U mladšího uvidíme. Ale za dané situace, kdy většina schopnějších dětí ze ZŠ odchází, bych tam děcko prostě nerada nechávala.
Při výběru bych sledovala nabídku cizích jazyků, které se na škole vyučují, a taky nabídku (počet) volitelných předmětů ve vyšších ročnících. Taky bych mrkla na rozvrhy hodin vyšších tříd, jak moc se učí odpoledne. U nás je třeba široká nabídka volitelných předmětů, což znamená, že se hůř skládá rozvrh, takže jsou běžně semináře do půl 5. Děcka si pak stěžují, že jsou pořád ve škole a nemají čas na koníčky. To všechno se dá zjistit ze stránek školy.
Zeptám se teda tady učitelek, je možné, že by z víceletého gymnázia odešla (jakoby z devítky) a šla třeba na tu veterinu jak tady někdo psal?
@Riky69 Jasně že může, pro školu je to sice nepříjemné, že přijde o žáka = peníze, ale nikdo vás tam držet nemůže. Odejít může kdykoliv, ne jen po devítce. U nás se nejčastěji odchází z kvarty, právě děcka, které zjistí, že gympl jim nevyhovuje, požadavky jsou vysoké a většinou jdou na nějaké střední odborné.
@Riky69 píše:, to jsou poznatky k zamyšlení
Ja nevim, jestli zrovna oni byli takovy rocnik, ale vetsina deti byla ze satelitu okolo Phy takze je rodice vozili do skoly autem, preci nebudou jezdit mastnou tyci (cituju neter, ti teda bydli na Zbraslavi, takze ta busem dojizdela). Na maturitni ples si vetsina holek nechavala sit saty v prumerne cene 5 a vice tisic, chodit chlastat se chodilo do drazsich podniku v Praze apod. Ty zahranicni vylety v dobe podzimnich prazdnin byl standard, stejne jako hory ve Spindlu apod…
Ja nestacila zirat, v te dobe jsem byla na MD a neter mela financni naroky urcite vyssi nez ja ve 30 letech…
mmch mas krasnou fotku holcicky na profilovce ![]()
No ja zrovna koukala na gympl v nasi mestske casti, kousek od nynejsi zakladky, kam chodi ditko a to je sestilety gympl a pak klasicky
jinak ja se nebojim, ze na nasi zakladce zustanou jen blbe deti. Ucitelku maji prisnou a zakladka je to velmi dobra.
Příspěvek upraven 23.01.25 v 16:03
@Fifik píše:
@Riky69 Jasně že může, pro školu je to sice nepříjemné, že přijde o žáka = peníze, ale nikdo vás tam držet nemůže. Odejít může kdykoliv, ne jen po devítce. U nás se nejčastěji odchází z kvarty, právě děcka, které zjistí, že gympl jim nevyhovuje, požadavky jsou vysoké a většinou jdou na nějaké střední odborné.
Přesně tak. Nebo na speciály typu konzervatoř atd.
Skandinávie je sice fajn, ale český úředník na MŠ je vůl a podle toho to pak vypadá - od maturit až po různé koniny typu švp/rvp. Já jsem venku učila a vím o čem mluvím (ale byla to teda soukr. škola).
@fibingerka Já chápu, že to nejde lusknutím prstů. Jen bych ten model prostě nezatracovala, spíš bych ho viděla jako kýžený cíl.
@Viking píše:
@fibingerka Já chápu, že to nejde lusknutím prstů. Jen bych ten model prostě nezatracovala, spíš bych ho viděla jako kýžený cíl.
No já ho vůbec nezatracuju, ale v současnosti vidím pozitiva v zachování 8letých gymnázií. Nechci nikoho urazit, ale když vidím učitele na naší základce - je mi zle. Žádná zodpovědnost, nic nenaučí pořádně (teď mluvím o jazycích - které učím) a plat by chtěli maximální. Jako sorry, ale to je děs. Dojde mi děcko a neumí ani blbý základní čas minulý (v aj/nj myslím ty fakt nejjednodušší simple past)
a tak dáááál. Děsně se vždycky čílím, nemůžu si pomoct, protože na gymplu je čím dál víc papírování a nic z toho. Člověk jednu věc vyplňuje někam 3krát a pak mu napíšou ať to ještě pošle papírově klasickou poštou..ale to už kecám od tématu.
A hlavně: kdo učíte na zš, neberte si to osobně. Ne všichni jsou lempli, co se chtějí jen ulejt a nemakat.
@Hanka1 Podle mě je 6-letý gympl ideál. Na čtyřletém jsou ty 4roky na základce na úkor gymnaziálního studia vidět. Na gymplu, kde učí manžel, otevírají i 4-leté i 8-leté studium a když pak dojde na srovnání kvinta vs. prváci (po ZŠ), tak je ten rozdíl sakra vidět.
Na druhou stranu, 8 let na jedné škole, se stejnými spolužáky, učiteli, atd. je pro mnohé prostě opruz, takže v septimě, oktávě jsou už děcka, jak říkáme, přenošené
Sem tam někdo odejde třeba po sextě, jen proto, že cítí potřebu změny. Jiní jsou ale i těch 8 let spokojení, protože jim třeba kolektivem nevyhovovala základka.
Takže 6 let je z mého pohledu ideál, kór, když je ZŠ dobrá.
@fibingerka píše:
No já ho vůbec nezatracuju, ale v současnosti vidím pozitiva v zachování 8letých gymnázií. Nechci nikoho urazit, ale když vidím učitele na naší základce - je mi zle. Žádná zodpovědnost, nic nenaučí pořádně (teď mluvím o jazycích - které učím) a plat by chtěli maximální. Jako sorry, ale to je děs. Dojde mi děcko a neumí ani blbý základní čas minulý (v aj/nj myslím ty fakt nejjednodušší simple past)a tak dáááál. Děsně se vždycky čílím, nemůžu si pomoct, protože na gymplu je čím dál víc papírování a nic z toho. Člověk jednu věc vyplňuje někam 3krát a pak mu napíšou ať to ještě pošle papírově klasickou poštou..ale to už kecám od tématu.A hlavně: kdo učíte na zš, neberte si to osobně. Ne všichni jsou lempli, co se chtějí jen ulejt a nemakat.
nase uca je prisna a teda cestinu a matiku nauci, ale je to preucena rustinarka, takze nase ditko prislo ze skolky se zaklady anglictiny ze soukrome skolky, kde deti ucil rodily mluvci.
A to jeste mame kliku na zakladku, kde se anglina „uci“ od prvni tridy…
Příspěvek upraven 23.01.25 v 16:04
@Fifik píše:
@Hanka1 Podle mě je 6-letý gympl ideál. Na čtyřletém jsou ty 4roky na základce na úkor gymnaziálního studia vidět. Na gymplu, kde učí manžel, otevírají i 4-leté i 8-leté studium a když pak dojde na srovnání kvinta vs. prváci (po ZŠ), tak je ten rozdíl sakra vidět.Na druhou stranu, 8 let na jedné škole, se stejnými spolužáky, učiteli, atd. je pro mnohé prostě opruz, takže v septimě, oktávě jsou už děcka, jak říkáme, přenošené
Takže 6 let je z mého pohledu ideál, kór, když je ZŠ dobrá.Sem tam někdo odejde třeba po sextě, jen proto, že cítí potřebu změny. Jiní jsou ale i těch 8 let spokojení, protože jim třeba kolektivem nevyhovovala základka.
dekuji ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.