OSVČ a rizikové těhotenství, provozování e-shopu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
OSVČ a rizikové těhotenství, provozování eshopu
Ahoj všichni,
je tu prosím někdo kdo je OSVČ, měl obchod (ten uzavřel), musel nastoupit na rizikové těhotenství a pokračoval prodejem jen přes eshop?
Nikde na úřadech mi nejsou schopni říct, co mám dělat..
Jde mi o to, jestli ho při pobírání neschopenky můžu provozovat sama a nepřerušovat živnost, nebo někoho zaměstnat.
Díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj, nemůžeš z jednoho „titulu“ čerpat nemocenskou a zároveň být činná. Takže pokud máš nemocenskou z pojištění OSVČ, tak bys měla přestat podnikat. Pokud bys měla nemocenskou z pojištění ze zaměstnání, tak můžeš nadále mít příjmy z OSVČ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nebo muzes nekoho zaměstnat, abys to nevykonávala osobne, to staci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@histep píše:
Takže pokud máš nemocenskou z pojištění OSVČ, tak bys měla přestat podnikat.
to není přesné - podnikat může, ale ne osobně. tedy například přes zaměstnance ano. příjmy z podnikání při pobírání nemocenské nevadí, ale vadí osobní výkon podnikání - protože ta nemocenská je právě proto, že kvůli nemoci nemůže práci osobně vykonávat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, děkuju
.
Ano budu mít nemocenskou z pojištění OSVČ..Na ŽU mi řekli, že bych snad mohla provozovat eshop ale že nevědí..Už jsem z toho blázen..
Mám právě obchod s oblečením (ten zavřu) a prodávám i přes net a nechci to ukončit, tak nevím co a jak mám dělat..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina píše:
to není přesné - podnikat může, ale ne osobně. tedy například přes zaměstnance ano. příjmy z podnikání při pobírání nemocenské nevadí, ale vadí osobní výkon podnikání - protože ta nemocenská je právě proto, že kvůli nemoci nemůže práci osobně vykonávat.
jj, přesně tak, jen jsem to blbě formulovala… ne přestat podnikat úplně, ale přesněji přestat osobně vykonávat podnikatelskou činnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, nevite jak je to s nemocenskou u OSVC? V dobe, kdy jsem na nemocenske, platim si duchodove a zdravotni a vsechno, nebo ne? asi divny dotaz, ale fakt nevim..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zálohy se v průběhu nemocenské neplatí…Taky si to všechno teď oběhávám a zjišťuju je to hrůza..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem po dobu pobírání nemocenské a PPM taky měla příjmy dál jako OSVČ. Do účetnictví jsem si dala švagrovou na DOPP a tím jsem pokryla to, že jsem činnost nevykonávala sama. I když realita byla jiná, ale pro účely sociálky jsem tím byla krytá.
Pokud si pamatuji, tak na neschopence, stejně podepisuješ čestné prohlášení, že nebudeš sama vykonávat samostatně výdělečnou činnost, ale příjmy z ní mít můžeš.
Příklad: kdybys měla obchod dál, tak by sis zaměstnala prodavačku a byla bys doma na PN nebo PPM a příjmy by jsi měla dále ![]()
- Citovat
- Upravit
Moc díky, to jsem potřebovala vědět
. Konečně někdo kdo má tuhle zkušenost
.
Ještě prosím Tě, je to tedy tak že při nemocenské neplatím zálohy a pak při mateřské nějaké zálohy podle výdělku? a musí se něco z toho oznamovat třeba ještě na finančáku? kromě toho že za to DOPP budu odvádět 15% daň?
Moc díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neplati se ani zálohy na zdravotni a sociální, aspon pred 3 lety to tak bylo, zavolej na socialku a zdr pojišťovnu, oni ti to reknou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na sociálce si OSVČ musis převést na vedlejší cinnost!
Potom neplatis sociální do výdělku 68 tis ročně, zdravotni platis dle skutečného výdělku. Neplati se zadne minimalni zálohy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit